Reklama

Reklama

VOD (1)

Když unikne jen jediný, bude to vítězství. Frank Sinatra jako strůjce troufalého útěku za hranice fašistické Itálie... Na sklonku fašistické diktatury Benita Mussoliniho se plukovník letectva americké armády Joseph Ryan ocitá v italském zajateckém táboře. Jako zajatec s nejvyšší hodností se stává vůdcem spojeneckých vojáků, kteří plánují útěk z tábora řízeného italským tyranem Battagliou. Po kapitulaci Itálie se podaří vězňům dostat na svobodu, záhy se ovšem ocitnou v rukou německé jednotky, která jim vystaví jednosměrnou jízdenku do Říše. Plukovník Ryan ale vymyslí plán, jak se zmocnit celé vlakové soupravy pod přísným dohledem vrchního nacistického vedení. Stačí využít vhodné příležitosti k převzetí německého expresu. Začíná zběsilá vlaková jízda za nepřátelskou linii v režii neohroženého Ryana, jehož ztvárnil hvězdný Frank Sinatra. Když se podaří dostat za hranice Itálie alespoň jednomu, bude to představovat vítězství. (Česká televize)

(více)

Recenze (113)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Když se to podaří aspoň jednomu, je to vítězství. O čem je v tomhle citátu z filmu řeč? No přece o útěku. Konkrétně o útěku z nacisty okupované Itálie, a to rovnou s celým vlakem plným spojeneckých zajatců. Byla to dobrá podívaná a Sinatra je daleko lepší herec než Elvis :) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na rovinu hlásím - neměl jsem ani tušení, že takový bonviván jako je Frank Sinatra hrál v jakémkoliv válečném filmu tehdejšího Hollywoodu. Přitom zde rovnou plukovníka letectva americké armády Josepha Ryana. Na svojí dobu se ale jedná o naprosto fantastický válečný film, nicméně poplatný své době. Divák se tu dočká solidního příběhu, perfektní atmosféry, ale místy i rádoby vtipných scén, které z filmu dělají trošku i frašku. Osobně to vnímám jako něco, co se do válečných filmů úplně nehodí, ale ve své době to mělo opodstatnění. Poslední půl hodina ale nabízí velkolepé finále. Tohle si žádný fanoušek válečných filmů nemůže nechat ujít. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $17,111,111Tržby Celosvetovo $31,086,000║ Sinatra vie fakt dobre zahrať, pôsobivý dobrodružný film, s podmazom dramatu /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Frank Sinatra je možná úžasný zpěvák, ale není ani špatný herec. Jeho obličej má něco do sebe, co je tak typické pro Američana a on je pro mě přímo ideální americký archetyp. Von Ryanův expres není obyčejný válečný film. Právě, že válka se v něm objevuje spíše jako pozadí obrovské záchrany mužů z italského zajateckého tábora. Je to překvapující a příjemné, jak někteří tvůrci chytře dokázali využít války a železnice, aby natočili zajímavý snímek, který během necelých dvou hodin projede fašistickou Itálií a neodehraje se více než jedna pořádná válečná scéna. Sledování je velmi příjemné, díky postavám ději, který nepostrádá nápad a chuť předvést něco netypického a neprozkoumaného. Velká klasika, které něco k dokonalosti chybí, ale hledat to nebudete, protože po shlédnutí budete spokojeni. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděl kdysi, a musím říct že už je to poměrně dost dávno, ještě snad jako malý kluk, myslím že ho tenkrát vysílala ČT 1 k nějakému výročí F. Sinatry, už tenkrát se mě ale moc líbil, po všech stránkách mě zaujal, mile překvapil a především dojal. Frankie Sinatra jako Plk. americké armády J. L. Ryan který s hrstkou svých kumpánů společně uprchnou z italského zajetí, podá v hlavní roli, alespoň si to myslím, skutečně mimořádný výkon kterého se ujal se vší ctí a jeho noblesou. Škoda jen toho smutného konce s tím dobíhajícím vlakem, ten jsem fakt nečekal, ale takový už je někdy osud, mnoho kladných filmových hrdinů, by o tom mohlo povídat. Nejlepší scéna ve filmu? Bylo jich takřka za dvě hodiny víc než dost. Ale kdybych měl vyzdvihnout alespoň dvě, tak určitě tu s těmi hodinkami J. L. Ryana, které se líbili jednomu gestapákovi, a pak třeba ta na nádraží, kde jsou už převléknuti do německých uniforem, a kdy kolem sebe budí značný rozruch! Kolikrát jsem si říkal, vyjde jim to nakonec, nebo ne? 4,5/5* mám pro tento film prostě slabost a považuji ho za jeden z nejlepších, ale myslím si že i celkem neprávem opomíjených a polozapomenutých válečných snímků. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Jak říká Gemini, Frank Sinatra je herec daleko lepší, než Elvis (s jednou malou výhradou a to, že Elvis neumí hrát). Určitě je to jeden z nejpůsobivějších válečných filmů, pro mě stojí někde mezi skupinkou zahrnujících kusy jako: Tucet špinavců , Velký útěk, Kam orli nelítají, Děla z Navarone, Oddíl 10 z Navarone. Frankie v roli, občas mi přijde, že až spíš nedobrovolného amíckýho velitele a letce, pod jehož střízlivým přístupem se podaří utéct ne jednomu, ale téměř všem zajatcům, předvádí svůj standard, což znamená skvělý, ale ne oskarový výkon. A ten konec je opravdu nečekanej. Takhle končí velmi málo snímků, a ještě u míň z nich vám takovéto zakončení vadí. Děj je inteligentní a propracovanej a samozřejmě taky dost zamotanej a napnutej. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Taková malá milá povinnost pro všechny, kteří mají rádi filmy o útěcích ze zajateckých táborů. Začátek trochu připomíná Most přes řeku Kwai, ovšem po půl hodině zjistíme, že gró bude trochu jinde. Ve vlaku, který je plný válečných zajatců, jež by se rádi dostali z okupované Itálie. Frank Sinatra boduje, ovšem, že byl skvělý herec vím minimálně z filmu Odtud až na věčnost (1953). K dokonalosti sice chybí nějaký význačný bod, ke kterému by se divák mohl upnout a ve vzpomínkách se k němu vracet, ale i tak klasika. A dobrá! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Je to sice spíš dobrodružný než válečný film, trochu naivní, ale je to docela příjemné a sympatické pokoukání, které válku jako takovou nezlehčuje. U těchto starých válečných filmů se mi navíc líbí, že v nich vystupují spojenci jako spojenci, ne že si v nich např. Američani honí vlastní triko jako v jiném zachraňovaném Ryanovi. Shlédnuto po asi deseti letech dne 23.6.2010, slabší než Vlak (ten nezestárne) nebo Velký útěk, ale vzpomínka na staré časy. Malá technická: Němci během války neužívali neřízené rakety k bitevním útokům letectva na pozemní cíle (s výjimkou pokusů s raketami panzerschreck odpalovanými z letadel). Neřízené rakety (upravené verze pozemních "Nebelwerfer") užívali pouze proti vzdušným cílům, zejména bombardérům. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Britové dodají hrdost a paličatost, americký kolonel invenci a odvahu. Tenhle POW spoj do Švýcarska si umí udělat na návěstidlech zelenou.. Někdy se humor dokonale spojí s napětím (vikář předvádí, jak šaty dělaj člověka), někdy tápe (zásah hasičského sboru „Cretino“ v táboře), ale jinak poctivé dobrodrůžo, které až k alpskému (ve skutečnosti andaluskému) finále systematicky graduje. Apropo, poster s Ryanem dobíhajícím vlak dokonale spoiluje poslední vteřiny snímku. Přiznávám se, že potom jak se zachoval k nacistické matraci pro důstojníky, jsem mu už moc nevěřil.. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Náhodou jsem narazila na tuhle filmovou lahůdku v odpoledním programu Primy a nemohla si to samozřejmě nechat ujít. Čím dál víc totiž Franka Sinatru obdivuju nejen jako zpěváka, ale i jako herce, a v tomhle filmu je prostě skvělej. Dalo by se říct, že řadu scén nese na svých bedrech, a i když u mě pravděpodobně navždy bude o něco lepším zpěvákem, než hercem, nedá se mu upřít, že má, narozdíl od řady svých dalších kolegů fušujících do filmového řemesla, talent. A ta závěrečná scéna vás naprosto přiková k zemi, protože... něco takového se moc často nevidí. Prostě jeden z těch výborných válečných filmů, který je dnes už bohužel celkem zapomenut. Jednoznačně neprávem. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

V šedesátých letech se ve filmech utíkalo z nacistických táborů snad každou chvíli. Steve McQueen si postačil se skopčáckou motorkou, Frank Sinatra naopak myslí ve větším měřítku a tak si ukradnul rovnou celý vlak. Nápad dobrý, provedení slušené, místy ale značně pokulhávající v příběhové lince a hlavně po stránce technické. Spojenci mají nekonečno munice, nacisti naopak netrefí ani vrata od stodoly. Zkrátka poctivá válečná filmařina ze staré školy. Nic víc, nic míň. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Skvělý dobrodružný válečný film, jaké se už dnes netočí. Frank Sinatra je velmi přesvědčivý, nejzajímavějším charakterem však bude nejpíš major Fincham v podání Trevora Howarda. Na první pohled drsný a bezprostřední voják, ve skutečnosti však psychicky zdecimovaný jedinec, který se snaží v sobě udržet alespoň trochu vojenské cti. Příběh je velice napínavý a závěr vynikající. Říkal jste, Ryane, že pokud se to podaří alespoň jednomu, je to vítězství. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Zatial som nemal moznost vidiet Franka Sinatru v inych filmoch, ale ako herec je urcite dobry a na takuto ulohu aj stvoreny. Od chvile, ako sa zacal dej odohravat vo vlaku, bol film stale viac napinavy a reziser poriadne pridaval na pilu hlavne asi v poslednych 20-tich minutach pri akcnych a leteckych zaberoch. Prvy prepad vo vlaku skrtenim nacistov zozadu zostane pre mna asi jeden z nezabudnutelnych momentov filmu, takze mozem tento film zaradit ako jeden z tych lepsich vojnovych filmov, kde je aj vela akcie. Myslim si, ze aspon nominaciu za zvukove efekty si urcite zasluzil. Vidiet tento film o par rokov skor, asi by som dal aj 5 *... 30.07.2010 _______ Frank Sinatra - (Plukovník Joseph L. Ryan) +++ Trevor Howard - (Major Eric Fincham) +++ Raffaella Carra - (Gabriella) +++ Brad Dexter - (Seržant Bostick) +++ Sergio Fantoni - (Kapitán Oriani) +++ John Leyton - (Orde) +++ James Brolin - (Ames) +++ Hudba: Jerry Goldsmith +++ ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní válečná záležitost. Zručná režie plus dravá akce a není moc možností se nudit. Navíc já mám, jak všichni víme pro filmy s vláčky slabost, takže k tomu je taky třeba přihlédnout. Já jsem spokojenej jenom možná, že ten rozjezd bych trochu zkrátil, protože extra sympatii k postavám jsem si nevypěstoval, ale jinak ok.75% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Doteraz som videl z tohto filmu iba pár krátkych záberov v upútavkach k vojnovým filmom, kde si pamätám F.Sinatru. Až teraz som to konečne mohol vzhliadnuť a to vďaka 65. výročiu ukončenia vojny, kvôli ktorému akoby sa roztrhlo vrece s vojnovými filmami, prevažne staršími, ktoré som doteraz nevidel. Na dvd väčšina z nich zatiaľ nevyšla , takže mám radosť. Musím povedať, že to bol príjemne strávený čas. Herecké výkony zúčastnených sú primerané, príbeh je zaujímavý a dobre je, že v českom dabingu ostala otitulkovaná taliančina a nemčina. Napriek tragickému záveru má film niekoľko vtipných momentov , ale najviac ma dostal kňaz , ktorého chceli prezliecť do nemeckej dôstojníckej uniformy. "Veď sa na nich vôbec nepodobám...", pričom kamera zoberie do detailu jeho tvár a na nej sa lesknú krásne blonďavé vlasy a výrazne modré oči...nácek ako vyšitý. 80%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jak uniknout z fašistické Itálie? Co třeba vlakem, kterému šéfuje Frank Sinatra. V Hollywoodu kdysi rozhodně nebyla o nápady nouze. 75% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony jsou tu přinejlepším průměrné, scénář místy také trochu pokulhává, ale celkově to šlape výborně i téměř 60 let od vzniku. Nestárnoucí klasika. ()

Reklama

Reklama