Reklama

Reklama

Sherlock - Série 1

(série)
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, 2010, 4 h 27 min (Minutáž: 88–90 min)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Do moderní doby přenesený detektivní génius sira Arthura Conana Doyla se pohybuje Londýnem jako konzultant, na kterého se často obrací inspektor Lestrade. (Netflix)

Recenze (41)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Až príliš šialené a rýchle, ale nakoniec práve to je najväčšou devízou tohto do súčasnosti preneseného Sherlocka. Cumberbatch s Freemanom si paldi do noty a milujem pochmúrnu britskú atmosféru, ale inak nie som jednak fanúšik postavy ako takej (bavil ma len hororový Pes baskervillský) a jednak ani tohto seriálu. Prvú sériu ešte hodnotím nadpriemerne - predsa len, bolo to nieoč nové, svieže a nečakané. Ale ďalšie série... no, potom ma to už prestávalo baviť. ()

movieband 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dalo mi to zabrat, ale první sérii Sherlocka mám za sebou. Pravdou je, že novodobé zpracování Doylovské klasiky je dost netradiční, ale pro mě, překvapivě, trefné a solidní. Cumberbatch je jako Holmes perfektní a Freeman mu jako Watson výborně sekunduje. Kvalita pravda trochu haprovala, ale to je u rozjezdu seriálu běžné. Po první sérii převládá relativní spokojenost. Cumberbatche jsem si zamiloval, jeho Holmes je perfektní. Jsem zvědavý na další sérii. Líbí se mi popichování mezi postavami a zároveň souznění tak těžce rozdílných charakterů (Holmes/Watson). I trochu jiné pojetí Doylova detektiva mi vcelku sedlo, takže proč ne? P.S. I když se mi druhý díl nepozdával, tak s kvalitou bych to viděl asi takhle - Velká Hra 9/10, Studie v růžové 9/10, Slepý Bankéř 6/10. První série 80% ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série mě i na druhý pohled velmi bavila. Jasně se v ní ukázalo, že Sherlock není James Bond, ve chvíli, kdy se ve druhé epizodě tvůrci uchýlili ke spíše akčnímu pojetí, přestalo kouzlo působit a kvalita šla dolů, aby hned následující díl, jehož děj probíhal v mnohem klidnějším tempu, fungoval jako ten nejlepší z první řady. Pořádná porce dedukce a suchého humoru na mě platila mnohem víc než divoce vykopávající členové čínské mafie. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Aj keby som neviem ako chcel, porovnávaniu z Ritchieho Holmesom sa jednoducho neubránim. Tam kde Ritchie spravil z Holmesa akčnú figurku z podmanivým vizuálom, tak tam McGuigan zo svojim povestným rukopisom, zmodernizoval jedného z najúžasnejších detektívou svetovej literatúry. Zmodernizoval ho a vdýchol mu veľmi príťažlivý feeling. Ústredná dvojica Cumberbatch a Freeman si skvelo sekundujú a tvoria jednu z najpôsobivejších dvojíc vôbec. Štúdia v rúžovom – Jedná sa o typický Holmesovský prípad, ktorý je spravený veľmi chytro a efektne. Hranie z divákom, využívajúc rôzne filmárske prvky a zručnosti, len hrajú na tú správnu strunu celkovej atmosféry. Trefné hlášky, skvelo napísané party a skvelé konfrontačné finále. Neskutočná radosť na to pozerať Slepý bankár je jedným z tých konšpiračných prípadov, kedy sa hlavný hrdinovia dostanú do problémov so syndikátom pašerákov, ktorý sú nebezpečnejší a rozšírenejší než sa na prvý pohľad zdá. Charaktery postáv sa rozpitvávajú a aj keď zápletka ani zďaleka nedosahuje elegancie a prekvapivého zvratu ako v prípade prvého dielu, tak každému z nás je jasné, že chtiac, či nechtiac sa dostávame k odhaleniu totožnosti tajomného pána M. alias Moriartyho. Najväčšou devízou Veľkej hry je to, že sa tam neustále niečo deje. A všetko dáva na konci zmysel. Inteligentne poprepájané súvislosti o ktorých by sa to nečakalo, fungujú ako skvelý gradujúci prvok. Zároveň je tu miesto pre vtip aj pre prehlbovanie charakterov. Druhá devíza je predstavenie nemesis v podaní Jima Moriartyho v podaní fantastického Andrew Scotta. Vyvrcholenie ako má byť. A hodne vysoko zdvihnutá latka. Hlavne na prvú sériu. Prvá séria - 90% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. séria - 85%. Po dlhých rokoch som sa konečne odhodlal k tomu novodobému Sherlockovi a musím uznať, že to má niečo do seba. Zaujímavé a chytré príbehy majú čo ponúknuť a sympatické duo Cumberbatch - Freeman perfektne zapadajú do roli Sherlocka a Watsona. Už chápem prečo si na tomto seriáli spravili meno. Za zmienku stojí aj dobrá hudba. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (18)

  • V první epizodě seriálu se dozvíme, že žena v růžovém přijela do Londýna z Cardiffu. Právě tam se ve stejné době (v lednu 2009) natáčel seriál Pán času (od r. 2005), další projekt scenáristy Stevena Moffata. (Itar)
  • Když Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) v 61. minutě vychází z muzea a rozráží dveře směrem ven, tak po nesmyslně dlouhé době spatříme záběr na dveře zavírající se z druhé strany. (necisty)
  • Pilotní epizoda seriálu, která měla 60 minut a stála 800 000 liber, nebyla nikdy odvysílána. Objevila se až na britském DVD. BBC s ní sice spokojena byla, ale požadovala změnu formátu na 90 minut. Došlo tedy k jejímu přepracování a rozšíření. Výsledkem byla první oficiální epizoda Studie v růžové. (gogos)

Reklama

Reklama