Reklama

Reklama

Obsahy(1)

22. červen 1941. Západní hranice Sovětského svazu. 3:15 hodin ráno. Začíná jedna z největších operací druhé světové války, operace Barbarossa - německý útok na Stalinovo impérium. A právě v těchto dnech se odehrává příběh obyvatelů města Brest, které se stane cílem prvních útoků wehrmachtu. Sověti se ale drží v místní pevnosti. Jak dlouho vydrží? Brest se tak stane místem hrdinného odporu. (Thomassi)

(více)

Recenze (191)

tom88 

všechny recenze uživatele

Veľmi podarený vojnový film a na to, že sa jedná Rusko-bieloruskú koprodukciu tým duplom. Zahrané nadpriemerne, režijne vychytané a režisér si zaslúži pozornosť. Akčné scény sú prehľadné a veľmi pôsobivé. Výbuchy a deštrukcia okolia je super. Efektovo film nezaostáva a v Hollywoode by si mohli s týmto filmom inšpirovať. Takto sa má točiť vojnový film. Bolo vidno aj vyšší rozpočet. Škoda len, že príbeh nenapísali trocha pútavejšie, ale inak sa jedná o vysoký nadpriemer. Celkový dojem bol dosť dobrý. 84% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem oslavu hrdniství vojáků Rudé armády, čehož se mi do určité míry dostalo, ale z mého pohledu a k mému překvapení to nebylo tak okaté, jak jsem předpokládal. Navíc je otázka, nakolik je můj pohled v porovnání s podobnými filmy americké provenience objektivní vzhledem k zažité averzi k Rusům. Co se řemesla filmařského týče, tak není co vytknout. Vojenské srážky věrohodné, nálet jeden z nejlepších jaký jsem kdy viděl a i jednotlivé postavy, pomineme-li ten povinný patos, byly napsány s citem. Trošku mi vadila ta nevyváženost ohledně Němců, protože v poslední době je u válečných filmů zvykem podat částečný pohled i z druhého tábora a trochu ho polidštit, ale na druhou stranu je fakt, že z dostupných zdrojů víme, jak se fašisté na východní frontě v krutostech vyžívali. Moc nechápu distributory, že si tohoto nadprůměrného válečného snímku vůbec nevšímají. 80% ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Ach jo. Čtvrthodinky růžovoučkého života v pevnosti, častušky před portrétem milovaného Stalina, zamilované dvojice, a pak najednou všude Němci, nálet, bombardování. Přežije pár lidí, ale světě div se, do konce filmu ještě celou hodinu a půl mají Němci furt koho střílet a hromadně. Tam snad ani na začátku tolik lidí nežilo, jaké hromady mrtvol statečných Sovětů se válejí v každém záběru. A pak další výbuchy a další stateční Sověti padají mrtví. A to zde pořád jsou ti další Sověti, co se někde skryli a podnikají záškodnické akce! Celé to pak vypadá strašně nesmyslně. Možná podle dobových údajů jsou časové údaje přesné, ale přece jenom se Němci poté, co vtrhnou do pevnosti, chovají značně netakticky. Stejně tak Sověti vyrážejí na zteč se židlí v ruce, něco jako odstřelování nenapadne ani jednoho. A celou tu dobu přemýšlím, co to je kurnik za pevnost, že stačil jeden nálet a pár Němců s kvérama, že to div nesrovnali se zemí? Navíc mi furt nesedí velikost pevnosti (kluk říká, že je malá, celkový záběr ji nezobrazuje nijak velkou) a ten počet lidí, co Němci furt hromadně střílejí jak na střelnici na pouti. Kde se ti Sověti berou? Navíc mi chybějí skutečně historické informace a pozadí - třeba skutečnost, že milovaný Stalin měl s Němci uzavřený pakt o neútočení, že se Sověti žádného útoku neobávali a že sám Stalin nevěřil, že by Němci zaútočili, protože do té doby byli spojenci. Kde je ten šok, že nás napadl spojenec?! A to samozřejmě nemluvím o všech těch vyděračských záběrech statečných Sovětů, pomalu umírajících v dešti kulek, pomalu trhané granáty, ale statečné, ach báťuško Staline, tak statečné! Kdyby to aspoň mělo nějakou jednotnou bojovou linku - tady mám oddíl a jdeme Němce pomaličku nakopat kus od kusu, prosím. Ale tohle ne. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Schematicke postavy (superkladni Rusi vs. ultrasvine Nemci), predvidatelne mikrozapletky (nielenze viete kto zgegne, ale ani nie je problem odhadnut kedy a ako) a natolko pateticka atmosfera, ze to vobec nefunguje (ale nastastie mieru, kedy by to bolo trapne, neprekrocili). Na druhej strane velkym plusom je prekrasna kamera s nadhernymi dlhymi najazdami a spickova technicka stránka. Bohuzial ani samotne boje film od nudy nezachrania, lebo minimalne od polovice filmu to zacina posobit strasne monotonne a vy sa len modlite, aby nastal koniec. 4/10. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní, zoufalá, dvě hodiny trvající válečná řežba v ruském podání.....už dlouho jsem neviděla ruský film, který by stál za řeč, dokonce ani jindy dokonalý Michalkov to nezachránil svým posledním počinem, tohle je tedy potom v dnešní době perlou mezi ruskými odpady. Nic jsem tudíž ze skepse vůči ruské soudobé kinematografii nečekala, a to, co jsem měla možnost v následujících dvou hodinách pozorovat, mi vzalo dech. Jediné, co mi na filmu přišlo rušivé, byly dialogy, které jsou prostě typicky rusky kýčovité až běda, ale to je dost možná jen můj problém, proto se neodvážím snížit své hodnocení. A pokud chystáte invazi do Ruska, tak jen s kulatými hřebíky v botách. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (23)

  • Velitel východní pevnosti major Ivan Zubachov byl odvlečen do koncentračního tábora, kde později zemřel, politický komisař Jefim Fomin byl z "titulu" politruka a Žida zastřelen. (Lucas87)
  • Jefim Alexejevič Fomin (Pavel Děrevjanko) se neudal sám, jak je to představeno ve filmu. Udal ho voják, se kterým bránil bránu v zajetí. Za to byl ihned Němci zastřelen - jako politruk a žid. [Zdroj: Wikipedia.cz]
    (PozorGranat)
  • Snímek vznikl na základě rusko-běloruského svazku o spolupráci na 65. výročí vítězství nad fašismem ve Velké vlastenecké válce. Na zvláštních efektech pracovaly 4 specializované firmy pod vedením moskevského studia Cinemateka. Film obsahuje více než 500 scén, které byly vytvořeny za pomoci počítačové grafiky s využitím programu Cerbero. [Zdroj: Wikipedia.cz] (PozorGranat)

Reklama

Reklama