Reklama

Reklama

Harry Hole (Michael Fassbender) je enfant terrible týmu, vyšetřujícího zločiny v norské metropoli. Na jedné straně je to výjimečně dobrý detektiv, jehož netradiční metody skoro vždy vedou k úspěchu, na straně druhé se však jedná o nezodpovědného alkoholika s tolika prohřešky, že je už dál nechtějí přehlížet nejen jeho nadřízení, ale ani jeho přítelkyně Rachel (Charlotte Gainsbourg), s níž se právě rozešel. Jediné, co stojí mezi ním a pitím, je případ, který by ho přivedl na jiné myšlenky. Ke smůle jedné ženy, která zmizela uprostřed noci ze svého domu a o pár dní později byla nalezena brutálně zavražděná, se Harry právě dočkal. Postavený sněhulák, který na místě činu zůstal jako jediné vodítko, naznačuje, že tenhle pachatel si chce hrát a že si dost možná už párkrát takhle hrál i v minulosti. A že ho to baví čím dál víc a nehodlá s tím přestat. Přestože Harrymu v pátrání pomáhá brilantní mladá vyšetřovatelka Katherine Bratt (Rebecca Ferguson), nepřestávají policisté tahat za kratší konec. Záplava domnělých i pravých stop a hned několik podezřelých vytvářejí pachateli dokonalou clonu, za níž může nerušeně stavět sněhuláky, vraždit a dělat si legraci z Harryho Holea. Jenže skvělému poldovi stačí i vrahova nepatrná chyba k tomu, aby se chytil stopy a už ji nepustil. (CinemArt)

(více)

Recenze (713)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tak jako víte co, předělávači Nesboa do filmu? Vezměte si toho celýho Sněhuláka a nacpěte si ho do prdele. Holeovky jsou dlouhý knížky, napínavý, plný úvah a slepých uliček, výslechů a přemýšlení. Tohle je pakárna. Navíc pakárna, která už prvním záběrem říká, kudy se to celé bude ubírat. Je to strašná škoda kvůli výbornému Fassbenderovi, kameře, scenériím... Příště ať to místo Fass-bendera hraje rovnou Bender. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Emocionálně prázdný film, scény na sebe naházené bez ladu a skladu, divák knižní předlohy neznalý si sympatie k hlavním postavám najde jen stěží, problémový casting (i přes oblibu pana Fassyho), kdy Harry Hole má být dvoumetrový, fotbalovýho chuligána připomínající, respekt vzbuzující asociální alkoholik, a ne věčně se usmívající sympoš. Tak nám po Olsenovi znásilnili dalšího špičkového autora severských detektivek. Třeba příště. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Nějaké to spoilerování: Inspirován neotřelými obhajobami Douglase a Gilmoura93 filmu, kde sám režisér přiznal, že to nemá hlavu ani patu, protože nebylo z čeho ten film nakonec poskládat, jsem též zvedl hozenou rukavici alternativního čtení tohoto zmateného chaosu a vyšlo mi, že vlastně jediné, co ve filmu je skutečné, je poslední scéna. Zbytek je pohled do dlouholetého alkoholismem a vyčerpáním deformovaného obrazu minulosti detektiva Harryho Hola, v němž se mu jeden přes druhý mísí nepropojené, surreálné výjevy jeho předchozích případů a vyhořelých vztahů. Když už tak tak dosahuje ve své paměti konkrétních jevů, těsně předtím, než se jich dotkne mizí pod ledem nenapravitelně poničené mysli. Postmoderna žije i kdyby nechtěla a starý Lynch kdesi vzádu uznale kývá cigaretou. PS: pořád to ale vypadá líp, než spousta jiných adaptací severských detektivek a Alfredsonova práce s prostorem, kamerou a tam, kde mu na chvíli vítr odvalí klacky z podnohou, i dynamikou, je příkladná. Leč bohužel z koncentračního tábora zkrátka nelze udělat skákací hrad pouhým předěláním několika ostnatých drátů. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Hate na tuhle adaptaci jsem nechápal celou dobu, co jsem film sledoval. Pak stačila finální scéna a film se propadl do podprůměru. Zadaptovat Nesba a hlavně tohoto musí být, i když jsem jej nečetl těžké, ale těch 5 dějových linií podle mě šlo zkloubit lépe. Možnost odhadnout vraha po 1 hodině je něco, co tento snímek také kompletně podkopává. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jít na tohle do kina, tak asi odejdu pěkně nasrán, ale to neznamená, že by byl tento film vyloženě špatný. Jen jsem od něj očekával daleko víc. Slyšel jsem na něj ze svého okolí docela zajímavé ohlasy, ale ve finále se z toho vyklubala jen víceméně obyčejná detektivka, která místy tak trochu nudila a nic extra jsem v ní nezaznamenal. Knižní předlohu Jo Nesba jsem nikdy nečetl, takže nemůžu srovnávat, ale to nic nemění na tom, že to mohlo a hlavně mělo dopadnout mnohem lépe. Vždyť v režisérském křesle neseděl sakra žádný zelenáč. Asi nejvíc mě ostatně jako vždy uchvátila norská krajina, která mi nebyla vůbec neznámá. Vzhledem k tomu, že Skandinávii a převážně Norsko mám už celkem dost procestované a mám pro něj velkou slabost. Očekával jsem pořádnou porci proslulé ponuré atmosféry, ale té se mi tentokrát dostalo v mnohem menší míře, než bych očekával, což mě docela udivilo. Ani těch vražd tu nebylo tolik – moc nám toho z nich tvůrci neukázali a konec nebyl vydařený už vůbec. Místy to bylo dokonce tak vlažné (až nudné), že se mi u toho začali zavírat oči. Sněhulák tak v konfrontaci s jinými severskými filmy (kriminálkami/thrillery) moc nepřesvědčil. Bylo vidět, že jim do toho Britové a Američané fušovali, což mělo neblahé důsledky. Podívat se na tento film určitě dá, ale nic víc než obyčejný průměr to tedy není ani omylem. 50% ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Knihu jem nečetl, ale jestliže díky autorovi předlohy čekáte tradiční severské noir, tak rychle zapomeňte. Na thriller moc nenapínavé a roztahané tak, že se budete nudit. Já měl celou dobu pocit, že se vlastně skoro nic neděje, i když obětí vraha přibývá... ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Kvalitní thriller a k tomu děsivý sněhulák paráda. Výborní herci nádherná zasněžená oblast co víc si přát.(Akce - Battle Horor 3 Bloody World) ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

To byla katastrofa. Příliš jsem nepochopil záměr filmařů, kteří představili Harryho Holea filmovému divákovi prostřednictvím zpracování až šestého dílu knižní série. Nevím, co si mohl z filmu odnést člověk, který tuto knižní řadu nikdy nečetl, protože film obsahuje spoustu odkazů na předchozí děj, jež ve světě filmu neexistuje. Snímek samotný mi příliš nedával smysl, a to mám načteno. Tvůrci udělali z předlohy takový paskvil, že jsem vůbec nepobral, proč se vlastně vraždilo, proč se vraždilo tak komplikovaně a nejvíc mi vrtá v hlavě, proč na svou účast kývl J. K. Simmons. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Plus: Norské exteriéry a hudba. Mínus: Celý zbytek filmu. Jakékoliv průměrné béčko mě bavívá víc, než namachrovaně velkofilmově se tvářící thriller, od kteréhožto traileru jsem si málem sliboval nový Se7en či co. Omyl, výsledkem je jen nezáživná zdlouhavá šeď s nesympatickými herci, banální zápletkou a trapně schematickým koncem. Ke zbytečným filmům mě vůbec nebaví psát komentáře, takže končím a jdu dělat něco smysluplnějšího. Ale někdy v létě bych se rád podíval do Bergenu, vyjel si lanovkou nad město a čuměl dolů do zátoky... P. S. : Kilmerovi nějak stajlisti upravovali fasádu, nebo má chudák v pokročilém věku opravdu tak přízračně hnusnou držku? ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Nepochybuji, že knižní předloha je působivou a vtahující severskou kriminálkou, která drží pozornost čtenáře od začátku až do konce. Bohužel, filmová podoba nedosahuje ani ze čtvrtiny výše zmíněným atributům. The Snowman je totiž scénáristicky zmatenou, roztahanou a tragicky podanou podívanou, na níž je snad dobré jen zasazení do mrazivých reálií Norska. Již tak zoufalou situaci bohužel nezachrání ani atraktivní herecké obsazení, z něhož pořádně nehraje snad vůbec nikdo. Jakoby si všichni herci přišli jen postát před kameru, předvést pár napjatých obličejových grimas, dát produkci číslo účtu a zase odjeli pryč. Pomyslným posledním hřebíčkem do rakve snímku The Snowman je velmi chabé finále, které je vším možným jen ne šokujícím. Škoda. „You could save them you know... gave you all the clues and everything.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nějak nechápu, kde je problém. Jasně, pokud jde o fandy Nesbøovy předlohy, tak určité kritice rozumím, ale ruku na srdce, o kolika filmech se dá říct, že jsou knihám věrné? Sněhulák sice není žádná pecka, ale z mého pohledu se jedná o poctivou thrillerovou kriminálku, dostatečně syrovou i brutální, které se dá vyčíst snad jen absence výraznějšího vyšponování. Ale to je jen kosmetická vada na kráse. No a pokud se tu najde nějaké hluché místo, tak ho zaplní v pravdě luxusní herecké obsazení, které se může pochlubit velkými jmény i v epizodní rolích. Za mě velká spokojenost. 80% ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Po pěti letech jsem sebral odvahu se podívat na adaptaci oblíbeného spisovatele Jo Nesbø. Jsem rád, že jsem viděl, ale naprosto chápu, proč to propadlo. Fanoušci knihy musí být zklamaní a lidé, co předlohu neznají musí být absolutně zmatení. Zaprvé Sněhulák je vynikající kniha, která skutečně způsobuje mrazení v zádech a husí kůži. Vrah je takřka geniální a jde z něj strach. A co je taky podstatné – je to sedmý díl. Harry má za sebou historii, má komplikovaný vztah s Ráchel a jejím synem. A film vás do tohoto příběhu hodí a vy, pokud nevíte, co mezi nimi skutečně je, ujde vám polovina emocí. Film to nedokázal vyobrazit, a hlavně mu na to dvě hodiny ani nestačí. Fassbender hraje Oscarově, zatímco režisér slepě střihá náhodné scény z knihy. Herecky je to velmi povedené. Chci říct, Michael je jako Harry velmi povedený. Ferguson, Simmons, Kilmer i Gainsbourg potěší. Ale z děsivého thrilleru je obyčejná detektivka z televize, která vám nevysvětlí ani pointu, ani motivy vraha a ani dalších mnoho věcí. Je to skutečně nejpromarněnější filmová adaptace vynikající knihy. To i Rudý kapitán (2016) vykuchal knihu lépe než Sněhulák. Bohužel. (45 %) ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

5* kniha prerobená na ľahko zabudnuteľný krimi film. Hlavný problém je charizma postáv. U všetkých totálne absentuje. Nie je komu fandiť, nie je o koho či koho sa báť. Navyše postavy sa vedľa seba skôr tak nejako len vyskytujú, než že by na seba navzájom pôsobili či prehlbovali zápletku. Tohto Harryho rozhodne Nesbø vo svojich knihách nevykreslil, a to pritom casting nádeje určite dával. Všetko zostalo teda na bedrách príbehu. Ten je však dosť zjednodušený/špatne vyselektovaný. Záverečné rozuzlenie bolo až bizardne odfláknuté a prinútilo ma ubrať ďalšiu hviezdu. Radím medzi moje najväčšie nenaplnené veľké očakávania! ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Zaslouží si taková matka žít ??" Nesmírně zejména ve své struktuře vyprávění i estetice fascinující a inspirativní biják.. Alfredson pro mě i nadále platí za úžasného tvůrce, který měl koule jako ten sněhulák, když natočil podobně očekávanou detektivní adaptaci právě tímto odvážným způsobem.. Krimi, která je uspokojivá právě tím, jak je neuspokojivá.. Minimálně žánrově.. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Dějově docela záhul na palici, o co že tam vlastně jde a jak se to celé propletlo a co byl jako motiv... No, pár minut po závěrečných titulcích jsem to nějak stejně nepobral. Ale aspoň norská atmosféra a krajina byla pěkná. (viděl jsem: 1x) ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že sfilmovanie knižnej predlohy si vyžaduje vypustenie podstatnej časti knihy, aby sa to vmestilo do prijateľnej minutáže, ale toto mi pripadalo, akoby natočili celú knihu, no zistili, že to musia skrátiť na polovicu a tak to náhodne prestrihali. Veľa veci chýba, veľa vecí je tu tým pádom zbytočných a celkovo to je také nijaké. Má to pár dobrých miest, aj solídnu severskú atmosféru, ale ako kriminálka slabé. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Místy z toho jsou cítit náznaky atmosféry a celá kamerová stránka je skvělá. Prostředí filmaři zvolili perfektní. Ale co naplat, když scénář absolutně nestíhá, ve vyprávění se divák nezasažený knihou těžko vyzná a řada věcí tam jen tak je, ale v kontextu filmu prostě nedávají smysl a nebo působí zbytečně a zabírá to tak místo, které by mohlo raději patřit budování hutnější atmosféry. Hádám, že tyto sekvence v předloze své místo z nějakého důvodu měly, ale film by zasloužil osekat na dřeň a zaměřit se ryze na příběh vraha a rozpitvat jeho motivace. Takhle je to jen nepřehledná slabota s parádním vizuálem a kvalitními herci. ()

Lyli 

všechny recenze uživatele

Nejvíc funny jsou ty chvíle, kdy jasně vidíte, že ten nelogický zvrat je způsobený střiháním, střiháním a střiháním. Fakt prdel. Věřím, že kniha byla kulehryzající, ale tohle je nuda. Nějak jim to cestou na plátna vyčpělo...ale kdo ví, třeba by to stálo za houby i tak. Každopádně, krajina super a Fassík klasicky jede, proto se to dalo přežít. ()

zablaga 

všechny recenze uživatele

3* kvôli príjemnej severskej atmosfére a tomu, že som bola prekvapená, kto je napokon vrahom. Inak veľmi priemerná detektívka, bez zaujímavejšieho nápadu. Snáď kniha stála za viac.. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Málokedy, sa tak perfektne zhodne kritický aj divácky ohlas, ako v tomto prípade. Je až na počudovanie, že tak kvalitné knižné dielo v podaní niemenej kvalitných tvorcov, môže končiť takmer umeleckou katastrofou. Ďaleko, ale od toho nebolo. Dvojhodinová kriminálka, v ktorej sa takmer nič napínavé, alebo akčné nedeje a kde sa pozeráme iba na zasneženú krajinu ( čo po čase začne unavovať ), na ktorú zrejme vsádzali tvorcovia všetky karty. Ak chcem vidieť krajinu plnú poletujúcich vločiek, mrknem na prírodopisný kanál. Tu som chcel zažiť strhujúcu thrillerovú jazdu. ()

Související novinky

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

25.06.2018

Tomas Alfredson, režisér univerzálně nenáviděného Sněhuláka s Michaelem Fassbenderem, by si rád napravil reputaci. Autor oceňovaných snímků Ať vejde ten pravý nebo Jeden musí z kola ven se proto… (více)

Co zazdilo Sněhuláka?

Co zazdilo Sněhuláka?

19.10.2017

Už zítra jde do amerických kin Sněhulák s Michaelem Fassbenderem. Mrazivý thriller, jenž natočil uznávaný Tomas Alfredson (Ať vejde ten pravý, Jeden musí z kola ven), byl jedním z nejočekávanějších… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

30.01.2016

Rudovlasý objev z pátého dílu Mission: Impossible dobývá Hollywood. Rebecca Ferguson bude přihrávat Michaelu Fassbenderovi ve Sněhulákovi a Emily Blunt v Dívce ve vlaku, ve sci-fi Life si pak zahraje… (více)

Reklama

Reklama