Reklama

Reklama

Pád

(seriál)
Trailer 1
Drama / Thriller / Psychologický
Velká Británie, (2013–2016), 17 h 26 min (Minutáž: 58–90 min)

Tvůrci:

Allan Cubitt

Scénář:

Allan Cubitt

Hrají:

Gillian Anderson, Jamie Dornan, John Lynch, Aisling Franciosi, Bronagh Waugh, Niamh McGrady, Sarah Beattie, Stuart Graham, Bronágh Taggart, Valene Kane (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(17)

V dramatickém seriálu ze Severního Irska se představí Gillian Andersonová v hlavní roli policejní komisařky Stelly Gibsonové, jež byla převelena z londýnské policie do Belfastu, aby zde pomohla dopadnout ďábelsky chytrého sériového vraha. Zatímco Gibsonová absolvuje cestu z Londýna, představí se nám samotný vrah Paul Spector (Jamie Dornan). Drama se soustředí kolem policejního vyšetřování, které odkrývá příběhy rodin na straně obětí i vraha, jejichž životy zůstanou navždy poznamenány.
Kritikou opěvovaný seriál The Fall se vrací se svou druhou řadou. V pokračování této strhující napínavé hry se vrací Gillian Andersonová v hlavní roli policejní komisařky Stelly Gibsonové, která je na stopě sériovému vrahovi Paulu Spectorovi v podání Jamieho Dornana. Druhá sezóna se odehrává v Belfastu v Severním Irsku a navazuje přesně tam, kde skončila první řada. V šesti hodinových epizodách uvidíme, jak se stíhání Spectora stává tím zoufalejší, čím více se kolem něho utahuje smyčka. Vrah je totiž po psychologické stránce nebezpečnější než kdy dřív. (Cinemax)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (353)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Pomaličku rozehraný hon na sériový vraha, který je se svým charismatem, rodinným zázemím, snad i chvilkovými sympatiemi a sex-appealem (co si budeme..) zdatnou konkurencí Dexterovi. The Fall začíná pozvolna, proto chvíli trvá, než si omotá diváka kolem prstu. Čím více však atraktivní Gillian Anderson utahuje pomyslnou smyčku nad Jamiem Dornanem, tím oddanější seriálu jsem. Psychologické hrátky na kočku a na myš v miliontém podání s tak výraznými a zajímavými herci tedy nenudí. Hutnou atmosférou lehce připomíná Hannibala, přičemž The Fall má naštěstí vyvážený poměr dialogů a akce a ví, kdy psychologické řečičky utnout. Druhá série se vyvrbila skvěle, přestože zamrzí absence dalších Specterových útoků. Na druhou stranu je nahradilo pouto mezi šestnáctiletou Katie a Specterem, podobně zvláštní vztah a unikátní nápad jsem dosud nikde neviděla. A konfrontace a konečné setkání tváří v tvář s agentkou Gibsonovou bylo zkrátka třešničkou na dortu, za které si The Fall jednoznačně zaslouží plný počet. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

(Po první sérii) ~ Gillian jsem po X-Files nikde nijak významně nezaznamenával a seriály, ve kterých účinkovala, nijak nevyhledával. Svým způsobem je mi tedy její zdejší seriálově super-intendant-oficírské zjevení po dlouhé době příjemným překvapením. A ani ne tak přímo kvůli paní herečce, ale kvůli tomu, že je tenhle mini-seriál dobře postavený, fungující a nemít každý díl takřka celou hodinu, nutil by vás jej dokoukat na jeden zápřah. Konec první série mi byl lehce překvapením (i když, pokud se zamyslím, tak zas ne tak velkým) a o to víc se těším na aktuálně znovu spuštěnou druhou sérii - co se bude dít s oním otcem rodiny, s Gillian i oním bočním vyšetřováním. Žádný akční seriál, žádné honění si ega CSI gadgety, ale syrový thriller s jednou vyšetřovatelkou, vyšinutým cvokem, co si nalhává, že má nad sebou moc, klasickým vyšetřováním, zajímavými postavami, které neiritují a jejichž příběh i ony samotné se mají kam rozvíjet. Snad to autoři v pokračováním nepodělají. ~~~ (Po druhé sérii) ~ Už i to přijde hrozně rozvláčné, zdlouhavé a poměrně nudné při tom všem pomalém shromažďování informací, šeptání, Gillian každý zbožňuje a leze jí do postele... mělo to zajímavý nápad a zpracování, ale dvě série téhož už jsou moc. Tímto se seriálem končím a je mi putna, zda bude pokračovat - nějak nevím proč by měl a čím. ()

Reklama

Tyler 

všechny recenze uživatele

Komplexně vystavěný seriál. V podstatě brilantní procedurální drama, jdoucí v až fyzickém popisu kriminalistických postupů od prvotního ohledání místa činu, přes sběr důkazů, výslechové techniky, až po všechno politikaření a práci s veřejným míněním a médii do málokdy vídaných podrobností, čímž skvěle navozuje tísnivý pocit, že takhle by se to všechno mohlo opravdu stát - že takhle se to právě teď ve světě někde děje. V druhém - a jistě hlavním - plánu je "The Fall", jak bylo hodněkrát zmíněno, o svých postavách. Skvělé prokreslení nejen ústřední dvojice ale i velké většiny ostatních charakterů přidává na životnosti viděného, až analyticky rozebírá nitro zúčastněných, jejich emoce, motivace. Těžiště seriálu je tak v dialozích, interakcích postav, detailních záběrech na tváře, oči, nervózní pohyby rukou. Ve třetím plánu jde o jeden z nejvíce ženských seriálů, které jsem kdy viděl, a to nejen v kontextu postavy Stelly Gibson. Muži jsou v "The Fall" až na jednu dvě čestné výjimky pojímáni jako balíčky plné agrese, neukojených tužeb, pokrytectví, pocitu vlastní důležitosti. Ženy v "The Fall" muže mohou milovat, mohou je intelektuálně i charakterově převyšovat, ale i přesto - nebo možná právě proto - se před nimi musí mít vždy na pozoru, chránit se před predátory i slabochy... "The Fall" má pevnou strukturu vyprávění, která se odráží primárně ve vystavění jeho třech řad. První popisuje zločiny, jejich vyšetřování, druhá se soustředí na vlastní chycení pachatele, třetí přináší konečné rozhřešení. "The Fall" není dokonalý, dá se mu vytknout zejména pro někoho místy až neúměrná pomalost tempa akcentovaná hlavně ve třetí řadě, v níž lze najít i mezery v logice chování některých postav, překvapí i neuzavření příběhu Spectorovy rodiny. Ale právě ona pomalost třetí série i v první moment zbytečně působící zápletka s amnézií ve výsledku pracují pro emoční dopad posledního dílu, plného až hmatatelně přímočaré agresivity a totální destrukce... "The Fall" není bezchybný, ale jeho komplexnost a působivost si zaslouží ocenění. A chápu, proč Gillian Anderson označila Stellu Gibson za svoji nejoblíbenější postavu, kterou kdy hrála. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Paráda!!! Perfektne napísaná,skvele zrežírovaná hypnoticky pomalá, vizuálne vychytávková, psychologicky zaujímavá, geniálne rozohraná šachová partia vyšetrovateľ (chladná, robotická "policajná superintendatka") vs. vrah (u ktorého občas badať jemne vedomú, no možno viac podvedomú inšpiráciu Dexterom). To všetko zasadené do drsného prostredia Belfastu... Rodí sa asi nová závislosť na ďalšom seriály, už sa neviem dočkať pokračovania, kiežby bolo minimálne 5 podobne kvalitných sérií:)...UPDATE: druhá séria nadväzuje takmer okamžite a rovnako okamžite buduje novú závislosť na sledovaní osudov hlavných (anti)hrdinov. The Fall je spolu s True Crime špička žánru, tentokrát sa hrá ešte viac na psychológiu, pričom záver je čistá psychoanalýza (pre znalcov danej teórie, to je na dlhšiu debatku:). Veľká škoda len toho, že tvorca mal jasný cieľ,vyústenie, katarziu a tomu prispôsobil všetko, aj na úkor drobných logických medzier v poslednom diely. Ale všetko je odpustené, The Fall je všetkých 11 dielov parádne dielko!!!!! ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Pilot: To je neuvěřitelný. Takhle bravurně načrtnout psychologii postav (i když Stella samotná se ještě moc nevyprofilovala) umí snad vážně jen v Británii. Ve Spojeném království hotl vědí, jak divákovi prodat atmosféru, aby těch 60 televizních minut ve společnosti nadmíru zajímavého vraha ani nedutal. A Scullyová? Well, she still got it! 1st season: Masakrální syrovoučký thriller s perfektními postavami a nepopsatelnými hereckými výkony. ()

Galerie (243)

Zajímavosti (12)

  • Jamie Dornan řekl, že pro přípravu na jednu roli hodně sledoval seriál Dexter (od r. 2006). Velmi pravděpodobně měl na mysli tuto. (barazara)
  • Malba, kterou Paul (Jamie Dornan) nechá Stelle (Gillian Anderson) v laptopu, je "Noční můra" od švýcarského malíře Henryho Fuseliho, symbolická klasika se spící dívkou, dřepícím incubem a přízračnou koňskou hlavou. (kwaicheng)
  • V rozhovoru pro časopis RED Gillian Anderson řekla, že Stella Gibson je její nejoblíbenější postava, jakou kdy hrála: "Mám jí opravdu ráda jako ženu. Jako ženu jí mám radši než sama sebe. Je na ní něco opravdu cool," dodala. (Jolinar)

Reklama

Reklama