Reklama

Reklama

Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států

(seriál)
  • Česko Americké století očima Olivera Stonea (více)
Ukázka z filmu 5
USA, (2012–2013), 9 h 40 min (Minutáž: 58 min)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jako režisér a producent zůstal Oliver Stone věrný své pověsti kontroverzního tvůrce i ve střihovém dokumentu, který se v deseti hodinových dílech věnuje některým aspektům moderní historie USA. Spolu s britským scenáristou Mattem Grahamem a americkým historikem Peterem J. Kuznickem nabízí publiku kritický pohled na USA jako velmoc sledující napříč nejrůznějšími dějinnými situacemi – od 2. světové války po současnost – vlastní dobyvačné a ziskuchtivé cíle. Ze seriálu uvádíme třetí díl, věnovaný atomové bombě, a desátý díl, zabývající se přístupem prezidentů Bushe a Obamy k válce proti terorismu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (8)

Ukázka z filmu 5

Recenze (138)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Desetihodinová obžaloba drtivé většiny amerických vlád od konce druhé světové války po současnost má podobu detailně vyladěného střihového dokumentu, v němž každý záběr přesně zapadá do toku Stoneova komentáře, na správných místech zní ta správně vybraná hudba a předestřené scény z hollywoodských filmů často získávají netušený rozměr (víte, o čem je doopravdy Gladiátor nebo co se skrývá v podtextu Star Wars?). Stoneův nejoblíbenější záběr jsou padající bomby a v celém seriálu se autor neustále vrací k osobě ministra zemědělství a Rooseveltova viceprezidenta Henryho Wallaceho, jehož ekvivalent nachází až v Gorbačovovi. Ano, je to zaměřeno na amerického diváka, je to kritika z levicových pozic, místy připomínající listování normalizovanou učebnicí dějepisu, kterou ještě pamatuju, ale zápal pro věc a řemeslná úroveň se Stoneovi upřít nedá. Pro zdejší lidi pod třicet to může znamenat úplně nový úhel pohledu. Proč ne. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Marně v tom hledám onu slibovanou kontroverzi. Historie Spojených států očima Olivera Stona není ani nijak zvlášť pobuřující, ani objevná. Trochu kritická, možná jdoucí proti oficiálnímu výkladu co se učí v amerických školách, ale pro Evropana prakticky normální. Základem je politický realismus, a zboření několika mýtů. A nějaké ty levicové tendence, pochopitelně. V prvních dílech se zatím projevily jen tím, že režisér uznal Sovětskému Svazu stěžejní úlohu v rozvrácení Třetí Říše, nepochybuji ale že v dalších epizodách budou čím dál častější, a stále méně stravitelné. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

(Po prvních čtyřech dílech - komentář se asi bude vyvíjet.) Začátek je velmi polopatické a povrchní převyprávění druhé světové, které se oproti vlastní představě nevyhýbá některým hlavním klišé (střední Evropa za druhé světové = Polsko a nic jiného). Čekal jsem víc levičácké kontroverze - tady na ní skoro není čas a nikam se nedostaneme. Pointa, že Sověti (když se jim to teda začalo hodit) udělali pro porážku Hitlera nejvíc ze všech spojenců, nepovažuju za nějak šokantní, ale tak já nejsem Američan.___Od třetího a hlavně čtvrtého dílu levičáctví a demagogie stoupají - v to jsem doufal. Bohužel na osobní (třeba pomýlenou, ale zajímavou) výpověď si to až příliš hraje na objektivitu, což mi nevyhovuje. Navíc platí, že námět každé části by vydal na desetidílný seriál a (příhodná) zkratkovitost nestačí k úplné spokojenosti. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Obecně se jedná o Stoneův monolog na daná témata, který je podložený dobovými záběry ze všech možných, známých i neznámých, zdrojů. 1. II. Světová válka + 2. Roosevelt, Truman a Wallace - pěkně ucelený průřez průběhem WWII. Zjevné levičácké tendence v podobě vyzvedávání sovětského utrpení a zásluh při ignoraci Spojenců. Dá se souhlasit. 90% 3. Bomba - vynikající díl, popisující zvěrstva konvenčního bombardování, šance US na invazi do Japonska, japonské podmínky kapitulace, pohnutky k použití jaderných zbraní a hlavně poukazuje na mýtus, který říká, že právě použití jaderných zbraní ukončilo WWII. 100% 4. Studená válka - Marshallův plán, Berlín, nástup komunismu v Evropě a ve světě. Opět je hojně skloňován Henry Wallace a jeho "komunisti" v USA vs. antisovětská propaganda. 85% 5. Eisenhower, bomba & Třetí svět - nové garnitury (Eik vs. Chruščov), závody ve zbrojení, Korea, Írán. 75% 6. J.F.K. k okraji propasti - díl se skoro vůbec nezabývá zavražděním JFK, tomu se Stone věnoval plně zde. Díl pojednává především o Kubánské krizi, Kennedyho odlišném (čti demokratickém, pro republikány levičáckém, pro fanatiky komunistickém) pohledu na svět a Studenou válku, jeho vztahu s Chruščovem. 100% 7. Johnson, Nixon & Vietnam - zvrat štěstěny - válka ve Vietnamu, okamžité otočení Johnsona po Kennedyho smrti, zvěrstva Američanů ve Vietnamu za Nixona, přehledově tajné operace CIA při převratech všude ve světě. Nazval bych to bojem o sféry vlivu. 100% 8. Regan, Gorbatschev a Třetí svět-vzestup pravice - hvězdné války, SALT, Afgánistán, sbližování. 85% 9. Bush & Clinton: Promarnění míru - Nový světový řád - pád SSSR, Perský záliv, rozšiřování NATO v Evropě 80% 10. Bush & Obama-Věk teroru - to už všichni známe + současná orientace USA na Pacifik vs. China 80% Celkové jde o dokument stojící si za svým názvem. Stone jde zdánlivě proti proudu a známým, někdy propagandisticky lživým proudům. Super cyklus. 90% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ty dějiny zdaleka nejsou neznámé - tedy pro někoho, kdo se o historii a americkou politiku aspoň trochu zajímá. Stone si navíc ukrojil příliš velký díl amerických dějin na to, aby zašel do nějakých zajímavých podrobností, a prakticky na jakékoli téma, kterého se dotýká, se dá nalézt podrobnější a zasvěcenější dokument, navíc bez ideologického zabarvení. Stoneův cyklus je cenný něčím jiným. Představuje ucelený pohled příslušníka americké intelektuální levice na moderní dějiny USA a jejich místo ve světě. Ten uplatňovaný úhel pohledu pro nás může být zajímavý, protože česká společnost kráčela v posledních dekádách jinými cestami a naše intelektuální elity a novinářská obec se tvářily, že podobné názory neexistují a pokud ano, jde o nehoráznou čistokrevnou demagogii. Se Stonem se dá pochopitelně v mnohém polemizovat, jde ale o tvůrce s vysoce vyvinutým smyslem pro morální integritu, ne o demagoga typu Moora. Ostatně převládající diskurz u nás se nevyhnul spoustě myšlenkových zkratů a chyb orientovaných na opačnou stranu politického kolbiště. Celkový dojem: 80 %. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (13)

Související novinky

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

24.04.2013

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ocení Křišťálovým globem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii amerického scenáristu, režiséra a producenta, trojnásobného držitele Oscara… (více)

Reklama

Reklama