Reklama

Reklama

Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států

(seriál)
  • Česko Americké století očima Olivera Stonea (více)
Ukázka z filmu 3
USA, (2012–2013), 9 h 40 min (Minutáž: 58 min)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jako režisér a producent zůstal Oliver Stone věrný své pověsti kontroverzního tvůrce i ve střihovém dokumentu, který se v deseti hodinových dílech věnuje některým aspektům moderní historie USA. Spolu s britským scenáristou Mattem Grahamem a americkým historikem Peterem J. Kuznickem nabízí publiku kritický pohled na USA jako velmoc sledující napříč nejrůznějšími dějinnými situacemi – od 2. světové války po současnost – vlastní dobyvačné a ziskuchtivé cíle. Ze seriálu uvádíme třetí díl, věnovaný atomové bombě, a desátý díl, zabývající se přístupem prezidentů Bushe a Obamy k válce proti terorismu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (8)

Ukázka z filmu 3

Recenze (138)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Každý z nás se učil dějepis, oblíbil si ať už pohádkovou antiku, království temnýho středověku, nebo epickou destrukci světových válek, ale... Vás nikdy nenapadlo, proč se sakra nevěnujeme taky pořádně tomu, co se dělo posledních 50 let a co svět tím pádem dostalo tam kde jsme dnes? Vždycky mě fascinovaly i moderní dějiny a tohle je výborný 10ti dílný dokument s pohledem byť levičáckým a snad až příliš "anti", ale bližším k realitě a dál od jakýkoli propagandy. O tom, kdo opravdu porazil Hitlera, jak se Amerika dostala do role světovýho policajta a přešla na vojenskou ekonomiku, jak málo chybělo aby se všechno zvrhlo a my sami sebe vyhladili z povrchu země, co se vlastně stalo od 11/9... a dál... Vypráví sám Stone a je to velmi přínosný, zajímavý, opravdu vyčerpávající výklad - tak plný informací, že už nyní (skvělý a děsivý 6. díl) plánuju druhou projekci na neurčito. Ač většinu jmen znám nebo jsou mi povědomá ze dřív, i tak toho na mě bylo místy příliš. Výběr tuny archivního videomateriálu je samozřejmě špičkový. Dva díly věnující se počáteční fázi studené války nebyly až tak záživné a nemůžu se ubránit pocitu, že Stone až příliš peskuje západ a podprahově vychvaluje sověty, ale když vezmu v úvahu, že 95% nám běžně dostupného materiálu to podává opačně a v mnohem černobílejší míře, nejedná se jednoznačně o mínus. Jen je dobré brát to v potaz a nenahlížet na věci jako na boj dobra se zlem, nýbrž jako na politiku a běžný mocenský chod světa. Oliver Stone je opravdu pozoruhodná osobnost. Tak... doplňte si vzdělání, věnujte tomu pozorně 10 hodin namísto všech těch blbostí a určitě se dozvíte hodně zajímavýho, DOPORUČUJU. "It was a perfectly beautiful night, as fall nights are in Washington. I walked out of the president's Oval Office, and as I walked out, I thought I might never live to see another Saturday night." (Robert S. McNamara, 27.10.62, milimetr od nukleární války) P.S. Nenechte si ujít dva bonusový prequel díly mapující léta 1900 - 1940. ()

LINKIN 

všechny recenze uživatele

S postupujícími díly čím dál tím evidentněji doleva, ale to mě nepřekvapilo, co taky čekat od starýho lišáka Stonea. Překvapilo mě, že mi to vůbec nevadilo, naopak jsem obdivoval, jak sofistikovaně dokáže Stone selektovat předložené útržky z historie, aby nezainteresované diváctvo mohlo jasně rozlišit, kdo byl ten hodný a kdo zlý. Nejsou to žádné neznámé dějiny USA, nedozvíte se, že Kennedyho zabili mimozemšťani ani že Lewinská je panna. Není to víc než pohled jednoho bývalého vojáka z Vietnamu, co se po návratu začal sjíždět kokainem, aby si na stará kolena uvědomil, že USA je imperiální monstrum a ke spáse se lidstvo dostane jen skrze mír a lásku. ()

Reklama

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Viděny všechny epizody. Oliver Stone bývá našimi médii často vykreslován jako silně levicový příznivec neustále kritizující USA. Nejen tato dokumentární série je usvědčuje z omylu a ukazuje, že všeobecné vnímání dějin nejen USA je pokřivené. Tato dokumentární série přitom není až tak kontroverzní, je pravdou, že povětšinou poukazuje na nekalé věci a vyzdvihuje spíše negativa (občas i něco účelově zkreslí nebo poupraví), ale to jsou právě ta přehlížena fakta chybějící v obecném výkladu dějin. Nicméně pokud se alespoň trochu o danou problematiku zajímáte, tak většina předložených informací nepřekvapí. Úvod o druhé světové válce pak nenabízí vůbec nic co již není všeobecně známo. I průběh studené války není nijak překvapivý (v USA to samozřejmě vnímají jinak). Dokument chválihodně vyzdvihuje zářné postavy amerických dějin jako Roosevelta, JFK či Henry Wallace a naopak "očerňuje" symboly uctívané napříč USA (pro Evropany jistě jen stěží pochopitelné) jako Reagana či Bushe ml. Poslední díl je už poněkud politizovanéjší a je 100% kritikou. Jako největší přínos vidím vyznění celé série v tom, že na dějiny by se mělo nahlížet kriticky nikoliv je jen stále opakovat co je nám předkládáno (ať už obecně či tímto dokumentem), odlišit tak pravdu od lži a nepřijímat automaticky vše co je nám řečeno. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Olivier Stone na začátku celého dokumentárního seriálu říká, že to dělal pro lidi s mylnými informacemi, které získali ve školách a jinde.. .. Problémem ale není americké školství či mylné knihy z historie. Ale schizofrenické myšlení Olivera Stoneho, který dokáže či se spíš pokouší ve všem vidět spiknutí a lži druhých, které nemusí být ani lži. .. Ale zase, samotný dokument je hezky zpracován, především ten první díl, leč postupem dalších epizod se začíná více a více projevovat Stoneho paranoia, především založené na politickém spiknutí. P.S.: Tím nechci říct, že vše co Stone říká je lež, to určitě né. Jenže najít pravdu v jeho vyprávění je možné jen v případě, kdy i vy sami máte znalosti z daného tématu..... HODNOCENÍ: 60 (3*) ()

3 AM Code 

všechny recenze uživatele

Serie misty obsahuje zajimava fakta a poukazuje na nepravosti americke politiky, bohuzel jeji celkovou kredibilitu shazuje Stoneova levicacka propaganda a neschopnost kdyz reknu A rict taky B. Stone si cenzuruje co do "dokumentu" da a co ucelove vynecha, dela fakta z teorii, popisuje skutky mnohych osobnosti jako by jim cetl myslenky (!). Vysledkem je nutne z retezu utrzena propaganda. Prikladem za vsechno jsou ruzove bryle kterymi nazira Stalina, nejvetsiho masoveho vraha v dejinach a zaroven nenecha nit suchou na jedinem republikanskem prezidentovi. Tuto serii bych doporucil pouze lidem kteri maji o historii 20 stoleti dostatek informaci a vlastni kriticke mysleni - mohou se dozvedet nektere casto opomijene informace. Pro vsechny ostatni je to velice nebezpecny oblbovak - asi jako pustit Fincheruv Fight Club bande 16-letych nacku a doufat, ze pochopi o cem to ve skutecnosti bylo. PS: Technicke zpracovani je nadstandardni. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (13)

Související novinky

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

24.04.2013

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ocení Křišťálovým globem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii amerického scenáristu, režiséra a producenta, trojnásobného držitele Oscara… (více)

Reklama

Reklama