Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (637)

Joges 

všechny recenze uživatele

Film je sice natočený podle výborné předlohy Noaha Gordona, ale oproti knize je úplně překopaný a s nádechem lehkosti a vtipu připomíná spíše film z produkce Walta Disneye. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Dobrý scénář a parádní dobová stylizace dělá z tohohle nenápadného německého (hm, co ti zahraniční herci?) filmu dost zajímavou věc, od které asi málokdo něco čekal. Akorát si musím postěžovat na tu stopáž. Proč to nemohlo mít klidně o hodinu méně? Takhle jsem se místy strašně nudil a bohužel se to pak promítlo i na hodnocení. 70% ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Velmi jednoduchý příběh o chlapíkovi, který se chtěl naučit vyléčit zánět slepého střeva, takže se vypravil do Persie a tam se to naučil. A přestože cesta tam trvala rok, zažil jen drobná dobrodružství(narostli mu vousy a o něco malého přišel). Pak se naučil co potřeboval, přispěl svou troškou ke zkáze města a vrátil se domů. Z historie, ani medicíny jsem se nic nového nedozvěděl, emocemi hnuto nebylo...přesto jsem se nijak zvlášť nenudil, takže dobrý. ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Príjemné překvapení od kterého jsem nějak nic moc nečekal, o to více jsem dostal... Ben Kingley se svého učence zhostil více než důstojně a Tom Payne je taky příjemné překvapení... a Emma byla i v té morem zasrané díře sexy starověká číča. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Tak jsem to vypla a není mi to líto! Tak blbé zpracování tak úžasné knížky jsem nezkousla, sorry. A nezachránil to ani \Ben Kkingsley. Celou dobu jsem si připadala jako Bohuš: Irénko, řekni ňa PROČ! Proč je v tom filmu všechno jinak? Od začátku až do té půlky, kdy jsem to už nevydržela? Chápu, když se něco zkrátí v zájmu odsýpání děje, když se vynechá vedlejší příběh, ale předělat úplně všechno v zájmu totální nudy? Hlavně, že je tam trhání zubů. Opravdu jsem tak plytký film nečekala a mám obavu, že by se mi nelíbil, ani kdybych předlohu neznala....Chválím jen kameru, ta za ty dvě hvězdičky stojí. Souhlasím s uživatelem Snorlax, kterého tímto zdravím. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Výpravný, epický - a především EMPATICKÝ příběh ... zavátý pouštním pískem, který prosívala staletí ... jako dávná ozvěna - nebo vzpomínka ... na všechny, kteří byli kdykoli hotovi jít a s náprstkem přelívat oceán ... na všechny, které poháněla touha po vědění - a pro které se pomoc bližnímu stala posláním. P.S.: Jistěže existují lékaři - a lékařky (mnozí s tituly před i za jménem), kterým bych "Ranhojiče" nejraději naordinovala jako povinnou terapii ... každý večer před spaním. Ale na druhou stranu - co bychom jen dělali ... bez nich - i moji dcerku kdysi postihla "postranní nemoc". ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jedenacte stoleti je tak vzdalene, ze jsem se nezabyval autenticnosti ci uveritelnosti a pojal jsem to ciste dobrodruzne. A bavilo me to, zajimavy namet i samotna tour mladeho Roba. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

krásne a NEHOLLYWOOODSKY stvárnený známy Gordonov rom, Výborná výprava, dlhá rozprávka s historickým podfarbením, kde na koniec všetko dobre dopadne napriek tomu fil m u mňa slušných päť bodov už len za výkon Skarsgarda či kingsleyho, a Paynea nevinimajúc . ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Nádherný film o tom jak si chtěl jeden snílek splnit sen a jak splnil se mu tak, jak si to představoval jen v nejdivočejších snech. Děj filmu hned začíná poutavě a to se po celý film jen stupnuje. Nádherná atmosféra provází film po celou jeho délku a působí velmi přijemně. V ději filmu jsem nezaznamenal jedinou nudnou chvilku, což je vlastně pochopitelné, protože po celý film se něco děje. Ve filmu je spoustu zápletek a každá se mi líbila. Taky musím pochválit úplný konec filmu. Jako samotný by asi nebyl tak dobrý, ale po celém filmu na mě působil tak nějak příjemně. Herci jsou úžasní, až se mi o nich moc nechce mluvit jako o hercích. Musím ale říct, že Tom Payne a Ben Kingsley tu oba hrají skvěle, ale to samé se dá říci i o dalších několika hercích, které bych tu ale jmenoval hodně dlouho. Hudba ve filmu je nádherná a občas i takový uklidnující. Ranhojič vás dokáže hned v prvních vteřinách vtáhnout do děje a až do konce vás nepustí. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, chvilkama napínavé a dobře zahrané. Ale i přes to šíleně natažené. Viděla jsem film s původním dabingem a bylo to supr, nevím co by bylo v češtině :) ()

TomPrusik1 

všechny recenze uživatele

Ranhojič je takový vážnější (a delší) Dařbuján a Pandrhola. Stoprocentně se Noah Gordon nechal inspirovat Janem Drdou a napsal rozsáhlejší dílo (které si dost možná po shlédnutí filmu přečtu). Každopádně Ranhojič je skvělý smyšlený historický film, který mě dost překvapil. Příběh si jede pěkně svým tempem, nikde se dlouho nezastavuje a¨vše funguje jak má. Je tu dost velké množství postav a nemusí být pro každého jednoduché, aby poznal kdo je kdo (všichni mají turban,či jarmulku) a odkud se vzal tenhle? Co mě zaujalo, tak byli poměry léčitelství mezi západem a východem. V Evropě práci dělal holič, nebo kovář (trhání zubů), zatímco na východněji měli už lékařské školy a byli jinde. Dnes jsme naštěstí my napřed. Chtěl bych vidět reakce dnešního chirurga, který by se za břicho popadal, kdyby slyšel ty bláboly, co si dřív mysleli (to bude Moribundus-ale to jsem zase jinde). Film je ale poměrně dlouhý a někdy byli situace, že jsem se tolik nebavil. Co bych ještě mohl namítnout, tak to, že se v celém filmu mluví anglicky (každý člověk na východě bez problému zvládá angličtinu a běžně se baví s ostatníma). Jinak je to ale skvělý historický film, který strčí do kapsy i některé hollywoodské trháky. 80% ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Totálne prekvapenie z Európy, modernej Európy. Historický a epický veľkofilm som z Nemecka ešte doteraz nevidel. Tento ma veľmi milo prekvapil. Nielen spracovaním a pompéznosťou, aké majú za veľkou mlákou, ale aj prepracovaným scenárom a výpravou. Ne-nemecké herecké hviezdy ako Kingsley a Skarskard mu dodávajú punc á-čkovosti. A stredoveká Perzia je akoby čerešnička na torte. Škoda len, že filmu chýba vieryhodnosť. ()

Doldus 

všechny recenze uživatele

Krásný velkolepý příběh ze středověku. Co mi trochu kazí požitek byla romantická linka (tu bych vymazal, ničemu tu v podstatě neslouží) a některá prozaická klišoidní schémata, která ubírají na věrohodnosti: jako když hlavní hrdina, pouhý učeň, svojí troufalostí zapůsobí na šáha a hle, jsou z nich kámoši. Naopak bych si byl přál posílit myšlenkovou sféru filmu - víc Aristotela, víc teologie, víc medicíny. Film totiž měl k dispozici skvělé médium a to Bena Kingsleyho, jehož oduševnělý Ibn Sina je to nejlepší na filmu a hltat jeho moudrost mě paradoxně bavilo vůbec nejvíc. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Nemci sa vytiahli, a to tak, že poriadne. Veľký rešpekt! Tak veľkorysý a vpravde ušľachtilý historický film o tom, že aj iné veci boli v dejinách ako násilie, tu nebol od AGORY.. Dúfam, že tento trend diváci podporia. A minimálne takto nech pre budúcnosť vyzerajú sfilmované knihy, ktoré nestíham čítať. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

V dávných dobách, kdy z vůle (zvůle?) blahoslavené matičky církve veškeré pokusy o rozvoj lidského poznání, a to včetně vědy lékařské, končily zpravidla grilovačkou akademika, měl holt průměrný Evropan možnost na zánět slepého střeva buďto bídně zhynout, nebo se nechat oškubat velebníčkem pro pár kapek předraženého oleje a následně bídně zhynout. Samozřejmě s hřejivým pocitem, že to bude prostě boží. Vůle. Někoho, kdo to onehdá s felčařinou myslel fakt upřímně, však musela taková nekalá konkurence nehorázně srát a přikládání pijavic pod dohledem švédského Mengeleho se také časem muselo začít zajídat. Pokud byl tedy ve středověku mladý barbíř na jednu stranu vědychtivý a na stranu druhou nechtěl skončit jako klášterní otop, nezbylo mu než nechat si narůst pejzy, za romantické úplňkové noci si žabikuchem pod pyramidami zohyzdit ohanbí a odfrčet na medinu do Íránu. Takový dýmějový mor, to už je konečně výzva. O porušování lékařské etiky kombinovaném s cizoložstvím ani nemluvě. Ovšem Angličan Sinuhet je po německu kupodivu výborný, neboť je sladce nablblý a angažovaný právě tak akorát, aby to bylo stravitelné, resp. přehlédnutelné s ohledem na výpravnost, Bena Kingsleyho, výbornou hudbu, Bena Kingsleyho a v neposlední řadě též s ohledem na vynikajícího Bena Kingsleyho. Takže když už jsem to tu zasvinil tolika řádky textu, zkusím to na závěr stručně: pěkný příběh o splněném snu, který mi celkem kápl do noty. Jo, a abych nezapomněl - Ben Kingsley je tu vynikající. Pročež přihazuji na plný počet. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Jaká škoda a trestuhodně promarněný námět. Tohle mohl být tak SKVĚLÝ film, jen kdyby trochu té reálnosti do toho ti tvůrci dali. Romantický film, který je dlouhý a nudný, to je výsledek. Hrdina mohl projít půl světa, mohli jsme vidět středověká města Evropy i Asie, potkávat různá náboženství a kultury, ty kontrasty se přímo nabízejí. Příjezd Seldžuckých hord do oblasti lze směle nazvat dějinnou křižovatkou na níž je možno vytvořit strhující příběh. Namísto toho ale sledujeme lásku dvou teenagerů, objev toho, že mor přenáší blecha a pseudofilozofii perského šacha, který má slepáka. Místo nezapomenutelného spektáklu tu máme banální blábol. Dopručuji si spravit chuť románem Mika Waltariho Šťastná hvězda. 50% ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Na Němce dobrá výprava, působí to vcelku velkolepě, pár známých tváří. Trochu mi dělalo problém rozeznat ty Arabáky, kdo je vlastně kdo a o co komu jde, to vlastně ani nevím. Ucházející byl spíše příběh mladého Ranhojiče a jeho putování po světě. Jako neznalec zdravotnictví jsem dokonce poznal slepák. Závěr hezky udělaný. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Nečakal som popravde doslova NIČ, ale mimo príjemného sledovania sa mi dostalo ponaučenia, že Nemci vedia vytvoriť veľkolepý megavýpravný epos dosahujúci až hollywoodskej úrovne. Sympatickí herci, skvelá hudba, prehľadne a uchopiteľne napísaný scenár a triumf, ktorý sa dosiahol súhrou týchto elementov vyúsťuje v úžasnej atmosfére, ktorá sa flexibilne mení podľa toho, kde práve v deji sme. Vojak Ryan z toho nebude, ale minimálne je to dielo, ktoré si zaslúži pozornosť. PS: Ben Kingsley konečne dostal rolu, ktorej charizma nečerpá IBA z jeho vystupovania. Tu sa aj trochu posnažil. Morgan Freeman by si mohol zobrať príklad :-) ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Tvrdit mi někdo, že německá produkce stvoří snímek o metráži konkurující Pánu prstenů a kvalitě přesahující většinu filmů typu "jsem obřezán a musím zachránit Šeherezádu", tak bych si o dotyčném myslel, že se probudil po 80 letech hibernace a před zraky se mu míhají nacistické divy Marlene Dietrich či Greta Garbo! Ale světe div se, epos o pouti kluka z Británie do dalekého Orientu v přestrojí židovském je rétorikou dnešní grupy U18 vážně kůl! Jen minimum pathetických sraček týkajících se lásky či zrazeného přátelství již předem snížilo pravděpodobnost diváckého neúspěchu. Vskutku velkolepá výprava (ale žádné obnažené stehno) dala divákům nakouknout do dob, kdy otevření vychladlého lidského trupu bylo ještě tabu! 80% ()

Reklama

Reklama