Reklama

Reklama

Král Artuš: Legenda o meči

  • Velká Británie King Arthur: Legend of the Sword (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Novinka režiséra Guye Ritchieho velmi osobitě a nadčasově vypráví klasický příběh formou nové akční fantasy. Když je v Artušově dětství zavražděn jeho otec, zmocní se koruny Artušův strýc Vortigern (Jude Law). Artuš, oloupený o následnické právo prvorozeného syna, vůbec netuší, kdo ve skutečnosti je, vyrůstá v tvrdém prostředí městských uliček. Když se mu ale podaří vytáhnout meč z kamene, obrátí se mu život vzhůru nohama a musí vzít na vědomí svůj skutečný původ. (Freeman Ent.)

(více)

Recenze (1 206)

Krasus 

všechny recenze uživatele

Strašně dobrý. Vlastně vynikající. Ani nedokážu popsat v jak dobrém rozmaru jsem byl ještě dlouho po skončení filmu. Guy Ritchie vsadil na svou nekompromisnost a precizní vyladěnou stylovost a Artušovskou látku, již mnohokrát zreckylovanou a jinak deformovanou, dokázal obohatit naprosto elegantní režiií. Je možné, že nebýt Mad Maxe, tak by Legenda o meči nevznikla v takovém měřítku, nebo by rozhodně nešla tak nekonvenční cestou, ale copak to vadí, když se jedná o tak nefalšovaně napumpovanou jízdu? Spolu s Loganem zatím blockbuster roku. O to víc mrzí drasticky nízké tržby, které si říkají o hlubší analýzu. ()

Lottr 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru obrovská škoda a hrozným způsobem nevyužitý potenciál. Mohl z toho být film desetiletí, některé scény jsou přímo dokonalé, soundtrack super, vizuál ohromující, bojovky propracované, náběh na událost roku jasný... A přece se to nepovedlo tak, jak jsem očekával. Moderní způsob celého zpracování mi tak úplně nesedl. Jak vidno, krve by se tady nikdo v nikom nedořezal, casting taky nepovažuju zrovna za nejzdařilejší a co mi asi vadilo nejvíc? Příběh hraje každou chvíli na jinou notu, chvilku se dívám na super epickou bitvu, za minutu na komedii, za chvíli je z toho artovka jako prase a z ničeho nic akční jízda až valím bulvy. Od každého kousek fajn, ale jako celek jsem se v tom naprosto ztratil a výsledkem je otázka, co tím chtěl básník vlastně říct? Na slibované pokračování jsem zvědavý, ale rozhodně nebudu doma rok tlouct hlavou do stolu a myslet jen na to, jak to ten bordelmamá král asi zvládne tentokrát. Je mi to totiž úplně u korouhve... ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Ritchieho styl kupodivu dovede ozvláštnit i takovéto téma. Divoký střih a pohledy zpět, což už je jeho značka, tady udělali docela slušnou akční jízdu co má hlavu a patu i z takhle obtížně vyprávěného tématu, Ale další Excalibur nečekejte, je to inspirováno dost volně a spíš to připomíná mix Underworldu s Robinem Hoodem. Hunnam přesvědčivý a dostatečně namuskulovaný. ()

KeithMaxwell 

všechny recenze uživatele

Opravdu jedno z nejlepších dospělých velkorozpočtových fantasy posledních let, kde opravdu mrzí finanční neůspěch díly kterému lze na pokračování zapomenout. Velmi zábavný, přehledný a jednoduchý příběh spolu s parádní akcí, ať jde o megalomanský začátek, nebo scény s ukázáním plné síly meče (už dlouho sem neviděl tak dobře využité zpomalovačky, radost pohledět) sou něco co tu v tomhle žánru dlouho chybělo. Rozhodně plus za super hudbu (dočkáme se i songu z traileru) a mrzí mě že jsem film nepodpořil návštěvou kina. ()

Trapper33 

všechny recenze uživatele

Jako s Artušem to moc společného nemá, takže když pominete tenhle fakt a prostě vypnete, tak si Artuše užijete. Guye Ritchieho mám hodně rád a jeho styl mi sedí, ale Artuš to prostě není. Nicméně, efekty má tenhle film super, soundtrack je naprosto TOP (takhle se mi naposled líbil OST u Witchera 3) a zbytek je tak nějak průměr. ČSFD Filmový víkend 2017 ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Zahraničními kritiky zatracovaný snímek, který se u řadových diváků dočkal velikého pochopení a těší se oblibě a nutno říci, že zasloužené, neboť Král Artuš je velmi osvěžujícím fantasy snímkem, který zajímavě kombinuje tradiční i netradiční žánrové prvky do jednoho funkčního celku který ukazuje, jak by moderní fantasy mělo vypadat. Guy Ritchie zde působí utržený z řetězu více, než kdy jindy a pere do nás své trademarky jeden za druhým, ale rozhodně nestagnuje a posouvá svůj talent zase o něco dále a dokazuje, že jeho styl je natolik vtahující, že utáhne jakýkoliv žánr. Radost pohledět. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Před filmem jsem si neustále opakoval, že ho nesmím brát jako zpracování artušovské legendy a nedejbože ho srovnávat s Excaliburem. Rychle se ukázalo, že to nebude žádný problém, protože tenhle film krom pár jmen a prvku meče v kameni nemá s legendami o rytířích kulatého stolu lautr nic společného. Je to prostě taková akční fantasy slátanina, která sice zpočátku nevypadá úplně špatně (scéna kolem vymáhání odškodného od vikingů působila jako celkem slušná středověká variace na Ritchieho gangsterky), ale postupem času čím dál víc nudí. Navíc už pár minut po zhlédnutí filmu jsem zjistil, že si z něj nedokážu vybavit jedinou věc (hlášku, scénu nebo nápad), která by stála za zmínku... ()

fiLLthe3DD 

všechny recenze uživatele

Trailery na mne nepůsobily nikterak zvlášť lakavým dojmem, avšak vzhledem k tomu, že "LOTR" a "Hobbit" nepatří k mým oblíbeným sériím, dal jsem "Artušovi" nakonec šanci - přeci jen, vysokorozpočtových fantasy se zas tolik netočí... Vytkl bych nevýrazné vedlejší postavy a naprosto triviální příběh... avšak Ritchie do filmu vnesl natolik zřetelný tvůrčí rukopis a natolik odlišnou formu vyprávění, že i ten primitivní děj najednou působí tak nějak propracovaně a celkově mi to přišlo diametrálně odlišné od drtivé většiny dnešních blockbusterů, což je věc, která se ku**a musí ocenit :) Rovněž soundtrack jsem si nemohl vynachválit, stejně tak i CGI a akční sekvence, středověké prostředí spolu s moderními kostýmy rovněž vytvářejí zajímavý kontrast... Komerční neúspěch mě mrzí a je vidět, že diváci vůbec nevědí, co vlastně chtějí - všichni nadávají jak je vše na jedno brdo a ejhle! Artuš, ojedinělý tvůrčí přístup a zase špatně... A že nebudou další díly mě vyloženě se*e! ()

Ne__Ty 

všechny recenze uživatele

Rozleželo se mi to v hlavě a skutečně se jedná o mimořádnou pecku a nejmilejší filmové překvapení roku 2017. Guy Ritchie si k obrazu svému přizpůsobil i Artuše a je to jízda ve velkém stylu, která mi vykouzlila úsměv na tváři. Slabší efekty na dokreslení příběhu stačily a zbytek součástek už jede naplno. Řadím se do zástupu lidí, které mrzí mrzké výdělky a nulová šance na pokračování. Říkal jsem si, že mi jsou oči Àstrid Bergès-Frisbey povědomé a po krátkém hledání jsem si vzpomněl. ()

remy 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to není film pro všechny. Na to se Král Artuš až příliš odlišuje od běžných mainstreamových fantasy, na což né uplně každej bude ochoten přistoupit. Mluvím hlavně o tempu, které je takřka ve všech akčních scénách a flashbacích opravdu velmi rychlé (s čímž ostatně souvisí i volba střihu). Mě osobně to po většinu času nevadilo, i když našly se momenty, kde bych si dokázat představit určité zvolnění. Natočit něco podobného je risk, zároveň právě díky konceptu, stylu vyprávění a v neposlední řadě i díky perfektnímu soundtracku, je Ritchieho legenda o Excaliburu nesmírně osvěžující podívaná. Buďme za ni rádi. 85% ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tratadadá! A máme tu jubilejní 1300 koment, což je docela dost, no :o). A sem rád, že takle svátečně rovnou za plnou palbu hvězdiček. Líbilo! Od Ričího sem popravdě nečekal žádnej šmejd, sice sem jeho poslední kousek (U.N.C.L.E.) moc nedal, ale něco mi říkalo, že spojení Ričí - fantasy, bude nádhera. A taky že jo. Nečekej od toho něco ve smyslu Pána prstenů, tohle je těžce moderně pojatý, což se nejvíc projevuje v hudbě a ve střihu, oboje přesná známka Ričího umění a geniality. Je pravda, že se skutečným anglickým příběhem tohle má asi pramálo společnýho, ale na to píchej. Tohle je prostě skvěle podaná "pohádka", ve který je navíc perfektní herecký obsazení. Artuš velmi pohlednej mládenec, kterýho už teda znám z Pacifik Rimu. Je jasný, že pokud se stane film divácky úspěšným, čeká nás horda pokračování, což je sice v dnešní době trend, ale někdy je to na úkor kvality. Ale to si povíme za pár let :o) ()

marrjaana 

všechny recenze uživatele

Takže.. začnu od začátku,.. přišli jsme, sedli jsme.. dobře tak když od začátku tak od začátku... sešli jsme se s Evženem na Čáře, šli jsme koupit lístky, do Rebia na jídlo, pak se k nám přidal Tomíšek, pak se k nám přidala Míša... ne počkat něco jsem přeskočila... Jo Tomíšek si koupil pivo v Cinemacity- třetinka ho stála 65 kaček. No a pak jsme si sedli a začaly reklamy. O minutu dřív než měl. A víte co? Byl to fakt nářez :D Akce, Akce a zase akce. Jo a děj dával hlavu a patu. A ten soundtrack byl Ku*va dobrej! A vo čem že to bylo? No přece na Artušovy! Ptáte se o jakým Artušovy? O králi Artušovy! A taky o Excaliberu. Ne nemyslím to kasíno na Hatích, myslím ten Meč! ()

Kejdlo 

všechny recenze uživatele

Konečně Ritchie jakého známe a film plný věcí pro co ho milujem. Jeho fantasy gangsterka má skvěle padnoucí soundtrack, přesvědčivé herce a dobře vybudovanou atmosférou. Občas nepřehledné souboje mě sice sraly, zbytek mě ale prostě dostal a strašně rád bych viděl pokračování, ač se mi to asi nikdy nesplní. Po nepřesvědčivých trailerech velmi příjemné překvapení a jedno z nejlepších dospělých fantasy za hodně dlouhou dobu. 9/10 ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

No já tedy nevím... zase taková pecka to není. Stopáž zbytečně dlouhá, střih (mor dnešní doby) debilně zběsilý - prostě čím víc střihu, tím víc akce. Ani moc neřeším jak moc dostala legenda na prdel... to je mi tak nějak fuk. Řeším to, že to celé působí tak nějak nezáživně. Ne, že by vizuál byl špatný. To ne. Jen jsem se v něm nenašel. As nejvíc mě nadchla scéna "vyprávění jak to bylo", kdy jsem měl pocit, že sleduju práci Luca Bessona :). To bylo zábavné. Hudba také v pořádku. Prostě se v tom neumím najít a nezůstává než dát průměr. ()

pavcas 

všechny recenze uživatele

Zkombinujte charisma a herecké umění Charlieho "přesvědčivého" Hunnama, výbornou režii Guye Ritchieho, dechberoucí práci s kamerou a legendu o Exalibru a vyjde vám parádní jízda, proložená vtipnejma dialogama, pronesenýma správnejma lidma ve správnej čas, u který se budete bavit od začátku až do konce. Asi jen Guy Ritchie umí natočit historickou podívanou na téma král Artuš tak moderně a svěže, že si párkrát řeknete ježiš tohle mně fakt baví! Jeho rukopis poznáte od začátku, neváhá přetočit děj zpátky přesně ve chvíli kdy si řeknete tohle jsem nepobral, nepárá se s dlouhým vysvětlováním, hodí tam pár rychlých flashbacků i pohledů do budoucnosti, co by bylo kdyby, bere to zkratkou, ale na konci vás má přesně tam kde chtěl....A Charlie Hunnam jako král Artuš...to je sexy kapitola sama o sobě.. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Přiznávám - považuji se sice za filmového maniaka a znalce v dobrém slova smyslu, ale Ritchieho filmy mi doteď nějakým způsobem unikaly. Tak jsem začal trošku naopak a jelikož naštěstí na světě existují pomatení Korejci a Korejkyně, mohl jsem se na tento nový spektákl podívat z pohodlí domova. Člověk tak nějak ví, že kdysi byl nějakej meč, že byl nějakej kouzelník, že byl nějakej artuš a že se sedělo a bůhvíco dělalo u jakéhosi stolu, ale naštěstí v mém případě je ona legenda ne natolik známá, tudíž mi tenhle Ritchieho nářez skvěle padl do oka. Natočit výpravný historický ( i když tady je to spíše scáj-fáj) film s ocilující nářezovou rockovou hudbou (díky které mám doteď fleky od špaget na koberci), to už si vyžaduje určitý smysl pro odvahu a netradično. Což tedy evidentně pan režisér ovládá. Na to, že jsem si tenhle film pouštěl s relativním odporem, který vyšel ruku v ruce z mojí neznalosti a nechuti naučit se něco nového o legendě, jsem byl nakonec nad míru spokojen. Herci zahráli prim - do jednoho, ale co tenhle film hlavně udělalo, byla právě hudba, střihová kamera, místy až zběsilé monology a akce, prezentovaná od pohledu hráče počítačové hry (sorry,nevím, jestli je to CGI,nebo ROW, nebo ROFL, nebo LOL/Wovko, prostě je mi přes 30 a tyhle hry nehraju).....................moje hodnocení = 8 z 10. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Ale no tak to už snad néééé 8D!!! Tato podívaná byla tedy vážně ale už příliš. I má tolerance má totiž své meze a tento paskvil Guye Ritchieho prostě překročil mantinely, za které jsem ochoten jít a kdy jsem schopen se ještě bavit i na úkor naprosté tvůrčí nesoudnosti. Ritchie je tedy bezesporu stylový a vizuální režisérská hvězda, jemuž jsem tento jeho nejvýraznější tvůrčí rys až doposud žral i s navijákem, a to včetně jeho bujného, nespoutaného a divokého představení Sherlocka Holmese, ale co je moc, to je moc a Ritchie tentokrát s legendou o Králi Artušovi už vážně přestřelil a já jsem tak z této akční fantasy gangsterky nefalšovaně rozpačitý a klidně bych tomu mohl napálit i Odpad a s čistým svědomím bych si to obhájil. Zase ale až tak přísný nebudu, neboť nemohu tvrdit, že bych se u toho nějak vyloženě nudil, či bych neměl vůbec nic co pozitivně vyzdvihnout, nicméně těch negativ je přeci jen více a jsou výraznější. Především tedy zápletka je úlet jako kráva, ovšem v ne zrovna tom dobrém slova smyslu, neboť se jedná o opravdu jednu z největších šílených splácanin, co jsem kdy viděl, ze které mi šla hlava kolem, a já už jsem jen vážně čekal, kdy z nějakého křoví vyskočí Spongebob s Patrickem v zádech, šlohnou Excalibur a půjdou se s ním pochlubit Planktonovi. Je sice pěkné, že se zde nešetřilo nápady a tvůrci pořádně popustili úzdu své fantazii, ale prostě i tak to musí alespoň trochu celé držet pohromadě a dávat minimální smysl, což se zde ale příliš nepovedlo. Celý příběh je tedy prostinký jako třeba právě Patrickův mozeček a přitom zároveň i tak přeplácaný, že to prostě nemohlo fungovat za žádných okolností. Akci za kladný zážitek pak také považovat nemohu, ikdyž jí tedy není málo, ale její zpracování mi přišlo vesměs tuctové, nevýrazné, choreograficky nenápadité a mnohokrát uspěchané, bez koulí a dynamiky, prostě nuda. S efekty to bylo jinak těžké, zde by se tedy pár slušných originálních a nápaditých momentů našlo, přesto na mě ale zároveň v tomto ohledu jemně dýchl i pocit náznaku lacinosti a nedotaženosti. Rád bych ale tedy alespoň pochválil ucházející atmosféru, spád, zmiňovanou výraznou stylovost a vizuál a samozřejmě i casting, který tu celkovému dojmu hodně pomohl. Legenda o meči je tak zkrátka v první řadě opravdu nesoudná divočina, která chtěla být tak strašně moc cool, až se to tvůrcům nekontrolovatelně vymklo z rukou a vznikl z toho opravdu jen jeden obrovský nekoordinovaný chaos a bordel. ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

Další naleštěný plastikový kýč od mého kdysi oblíbeného režiséra. Podobně jako u The Man From U.N.C.L.E., se tam Ritchie nebojí nasekat hromadu svých trademarků a rádoby cool scén, které sami o sobě docela fungují, ale nepropojí se v kompaktní celek. Klasicky tomu chybí napětí a strach o osud postav. Nejhorší "ritchieovka" za posledních 10 let. ()

Související novinky

Charlie Hunnam najde psího kámoše

Charlie Hunnam najde psího kámoše

25.05.2020

Málokterý herec by si zasloužil více práce než právě Charlie Hunnam. Hvězda seriálu Sons of Anarchy, nebo snímků Král Artuš: Legenda o meči či Gentlemani za sebou doposud nemá jediný komerční hit, v… (více)

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Sherlock se znovu porve s Avatarem

Sherlock se znovu porve s Avatarem

08.05.2018

Možná už jste na to zapomněli, ale na konci roku 2009 šel proti Avatarovi do kin Sherlock Holmes. Modrásci skončili jako nejvýdělečnější film všech dob a dvojka dorazí 17. prosince 2020 (ano, po… (více)

Ritchie chystá novou gangsterku

Ritchie chystá novou gangsterku

05.05.2018

Guy Ritchie se v roce 2009 přesunul od gangsterek k blockbusterům. Po dvou dílech Sherlocka Holmese se vrhnul na Krycí jméno U.N.C.L.E. a loni mu propadnul Král Artuš, na kterého příští rok naváže… (více)

Reklama

Reklama