Reklama

Reklama

Král Artuš: Legenda o meči

  • Velká Británie King Arthur: Legend of the Sword (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Novinka režiséra Guye Ritchieho velmi osobitě a nadčasově vypráví klasický příběh formou nové akční fantasy. Když je v Artušově dětství zavražděn jeho otec, zmocní se koruny Artušův strýc Vortigern (Jude Law). Artuš, oloupený o následnické právo prvorozeného syna, vůbec netuší, kdo ve skutečnosti je, vyrůstá v tvrdém prostředí městských uliček. Když se mu ale podaří vytáhnout meč z kamene, obrátí se mu život vzhůru nohama a musí vzít na vědomí svůj skutečný původ. (Freeman Ent.)

(více)

Recenze (1 206)

abetu 

všechny recenze uživatele

Parádní film s bezchybným soundtrackem, který svého režiséra nezapře. Rychlé střihy, svižné vyprávění a sem tam vtípek dovolily nevynechat nic a přitom divák netrpí dlouhými vysvětlovačkami. Jude Law bombastický a plusové body za zástupkyni mágů, která mohla vypadat jako sexy kus, ale místo toho měla grády. :) ()

godycz 

všechny recenze uživatele

mix puvodniho conana a final fantasy games. zesral jsem se blahem. law and hunnam naprosto uzasny. ost naprosto pokunde. naposledy jsem byl takto nadseny z madmaxe.. ()

AndreyCSFD 

všechny recenze uživatele

Temný fantasy nářez, po kterém se budu pavilonu slonů ještě dlouho vyhýbat. Ale od začátku - po brutus úvodu, kde si nešlo nevzpomenout na LOTRa, následoval originálně řemeslně provedený příběh Artušova dětství a dospívání, na jehož konci je chlápek se sympatickým kukučem ne nepodobný toho času Bradu Pittovi, který odmítá (překvapivě, haha) osud , k němuž byl předurčen. Příběh není vyprávěný klasicky lineárně - je plný kudrlinek v podobě flashbacků, střihů, které příběh zrychlují, což na některých místech ovšem zamrzí. Umělecký dojem tyhle věci ale plní dobře. CGI je slabší než je dnešní špička, výprava mohla být lepší - občas jsem čekala, že za umělou kulisou projde rekvizitář, humor potěšil, obsazení pobavilo (tak gendrově a rasově vyváženou fantasy jsem ještě neviděla - asiat, černoch, hispanec, žena v klíčové roli a dokonce tlouštík) - těžko říct, jestli to bylo myšleno vážně nebo se jednalo o režisérský sarkastický pomrk. Jinak překvapenim byl Charlie Hunnam, ten zahrál přechod z mladého drzého a sebejistého mafoše do krále Anglie parádně - zatímco celý film byl za ukázkového drzého frajera, na konci z něj šla sakra autorita. ()

Eratashi 

všechny recenze uživatele

Na to, že už jsme se zase jako jediní smáli v přeplněném kině... Tenhle film má několik úžasných momentů, např. celé srdceryvné dětství se odehrálo ve zrychlené formě (+1), netradiční úhly záběrů kamery (+1), vtipné konverzace (+1), i když trochu předvídatelné, Morgan (+1) -> čekej druhý díl, a vůbec to byl zábavný večer :-) ()

theSaint 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem to, skutečně ne, ale Guy mě nadchnul. Jeho potemnělé "cool" vyprávění mě chytlo od první minuty a už nepustilo. A to jsem člověk, co dává přednost tradičnímu pojetí žánru. Ritchie se baví a dělá to především pro sebe, hraje si a já mu to schvaluji. Jeho uchopení je neotřelé, drzé a nad míru zábavné. Jediná výtka letí k finálnímu souboji, kde to s digibordelem už bylo přes čáru. Hudba je skvěle zvolená, zvedá to moc. Za mě ano, něco takového tu prostě chybělo. ()

Monisek 

všechny recenze uživatele

Diky atmosfere ffkoveho kina jsem celkem unesena. Film si na nic nehraje, pobavi a rozhodne se nebudete nudit. Rozhodne je t velkolepa podivana. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Británie kuje fantasy k obrazu svému. Nejdřív M. Vaughn a jeho nesmírně zábavný a originální Hvězdný prach a teď mistr gangsterek a nepřehlédnutelného rukopisu G. Rirchie. Vše, co za ta dlouhá léta na režisérské židly nastřádal teď zúročil do tohoto opravdu originálního fantasy. Vzal tolik omílané téma Artušovské legendy a převrátil ho přesně do jeho stylu. Totiž, Artuš je po smrti svého otce Uthera odkázán sám na sebe a tak se protlouká ulicemi středověkého Londýnia a tvrdou prací a drobnými krádežemi se propracuje až do pozice jednoho z bossů místního podsvětí. Že by stará dobrá gangsterská zápletka? V případě současného Londýna ano, nuda, opakování, šeď. Jenže! Tohle je předartušovská doba a má ji v merku G. Ritchie. A z toho vyplývá, že nejen, že to určitě není žádná nuda a šeď už určitě ne, ale že naopak jde o hromadu nápadů a šíleně zábavných filmařských postupů, zabalených do prvotřídního audiovizuálu s excelentním electrokeltským machosoundtrackam D. Pembertona. G. Ritchie rád ukazuje legendární postavy svým způsobem, jsem zvědavý, co provede s Aladdinem. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Fajnove fantasy s rychlymi strihmi, atraktivnym osadenstvom a sviznym scenarom. Excalibur ako magicky artefakt a i exoticka spanielka Astrid s jej fajnovymi carujucimi ockami a samozrejme Jude vo svojej "druhej" podobe, boli paradym a originalnym spestrenim . Celkom do odsypa, hoci k zaveru mi to pripadalo akesi preplacane. Mohli nam ukazat Merlina, nie len jeho podarenu vyslankynu. Odporucam. ()

Caaslav 

všechny recenze uživatele

...............................ZBYTEČNÝ FILM............................Exculiber (1981) Merlin (1998) i slaďárna První řitíř (1995) i Král Artuš (2004), který se snažil legendu naroubovat do období římské říše a z artuše udělal římského legionáře, byly lepší filmy, než Král Artuš: legenda o meči. S legendou to nemá téměř nic společného (až na jméno Artuš u hlavního hrdiny, kouzelný meč a přítomnost kouzelníků). Přítomnost nadpřirozených bytostí mi připomněl absolutní zhovadilost 47 Roninů. Soundtrack filmu mi nesedl, připomnělo mi to absolutně zhovadilý soundtrack Příběhu rytíře https://www.youtube.com/watch?v=0Hi8IWqic0U abych to shrnul: kdyby se tenhle film netvářil, že jde o legendu o králi Artíkovi byl by přijatelný, vizuální stránka věci špatná není. Jenže, když jdu do restaurace a objednám si steak, tak očekávám že dostanu steak, ne veganské tofu! ()

TaanStari 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu Ritchie skvěle míchá jeho osobitý styl komediálních gangsterek s medieval fantasy, na druhou stranu těžce nezvládá akci a je tam strašně digitálního bordelu. ()

melloun 

všechny recenze uživatele

Lehká letní zábava, která si neklade za cíl nic jiného než pobavit. A to se myslím, vcelku daří. Hravá kamera, zajímavé vypravěčské prvky, fajn herecké obsazení (David Beckham :), ale docela chápu, že výsledný mix nemusí všem sednout. Nakonec musím poděkovat CSFD za super akci v letním kině Boskovice. ()

Erumocio 

všechny recenze uživatele

V prvních minutách filmu si možná řeknete "Sakra, co je to zas za kravinu?!", ale nenechte se zmást! Po přechodu do Londinia Vás film okamžitě vtáhne a nepustí. Chytrá, vtipná a velmi osobitá fantasy s naprosto perfektním soundtrackem, který si budete přehrávat ještě dlouho po filmu. Guy Ritchie nezklamal, ač jsem se bál jak mu žánr sedne. Asi nejlepší fantasy za posledních pár let. A jak tak zpětně čtu, nejsem jediný, kdo to tu napsal. :) ()

Derny 

všechny recenze uživatele

Historický film lze natočit historicky přesně, stejně tak i film o legendách a mýtech věrně jejich folklorní předloze. U Legendy o meči to však opravdu nečekejte. V tomhle případě je však třeba odložit kulturní úctu, důraz na přesnost a lpění na tradicích a následně se nechat unášet na vlnách podmanivě temné fantasy atmosféry střídající se s čarodějně-šermířskou akcí, kterou doplňuje perfektně úderná hudba, která se k filmu ze středověku zdánlivě nehodí podobně jako oblečení postav laděné do moderního střihu. Nicméně zdání klame. Ač velmi originální, bořící žánrové rámce, vše do sebe skvěle zapadá a tvoří podívanou, u které nebudete mít možnost přemýšlet nad nedostatky. Veškerou vaši pozornost strhne kupředu rychle proudící, spádný děj plný efektní akce a nekompromisního vtipu. Král Artuš je jedna velká jízda a rozhodně stojí za zhlédnutí. ()

vito_corle 

všechny recenze uživatele

Král Artuš: Legenda o meči se mi líbil je to další fantasy, které nemá s legendou o Artušovi nic společného, ale i přesto je to skvělé temné fantasy, které má i humor, super efekty, hudbu, kostýmy a halvně hvězdné obsazení. Eric Bana jako Artušův otec Uther Pentragon, Jude Law jako záporák se také pochlapil a Charlie Hunnam je na Artuše jako dělaný a perfektně se na tuto postavu hodí. Film se sice nedrží legendy, ale mě to nevadí stejně se mi fakt líbil a byl jsem nadšený. Mělo to spád a děj. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Je příjemné vidět, jak Britové przní vlastní legendy až do morku kostí. Nicméně na rozdíl od amerického prznění evropských dějin, se u legend zas tak moc neděje. Tomuto filmu nelze upřít jistou originalitu pojetí, slušné obsazení, sympatického hlavního představitele, skvělý vizuál (až na ty mamutoslony v úvodu, ti byli fakt přes čáru), výborná hudba. Jako průšvih bych viděla scénář, ještě vetší průšvih dialogy a bylo to zbytečně dlouhé a místy dějově nedotažené. Chvílemi jsem se v tom docela ztrácela. I tak slušný zážitek tak za tři a půl hvězdy. ()

Související novinky

Charlie Hunnam najde psího kámoše

Charlie Hunnam najde psího kámoše

25.05.2020

Málokterý herec by si zasloužil více práce než právě Charlie Hunnam. Hvězda seriálu Sons of Anarchy, nebo snímků Král Artuš: Legenda o meči či Gentlemani za sebou doposud nemá jediný komerční hit, v… (více)

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Sherlock se znovu porve s Avatarem

Sherlock se znovu porve s Avatarem

08.05.2018

Možná už jste na to zapomněli, ale na konci roku 2009 šel proti Avatarovi do kin Sherlock Holmes. Modrásci skončili jako nejvýdělečnější film všech dob a dvojka dorazí 17. prosince 2020 (ano, po… (více)

Ritchie chystá novou gangsterku

Ritchie chystá novou gangsterku

05.05.2018

Guy Ritchie se v roce 2009 přesunul od gangsterek k blockbusterům. Po dvou dílech Sherlocka Holmese se vrhnul na Krycí jméno U.N.C.L.E. a loni mu propadnul Král Artuš, na kterého příští rok naváže… (více)

Reklama

Reklama