Reklama

Reklama

Vojna a mír

(seriál)
  • Velká Británie War and Peace (více)
Trailer 1
Velká Británie / USA, 2016, 6 h 20 min (Minutáž: 60–80 min, Televizní verze: 4x90 min)

Režie:

Tom Harper

Předloha:

Lev Nikolajevič Tolstoj (kniha)

Scénář:

Andrew Davies

Kamera:

George Steel

Hudba:

Martin Phipps

Hrají:

Paul Dano, James Norton, Lily James, Adrian Edmondson, Aisling Loftus, Greta Scacchi, Jack Lowden, Tuppence Middleton, Aneurin Barnard, Jessie Buckley (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

V období zuřící války mezi Ruskem a Napoleonem se může život pěti aristokratických rodin navždy změnit... Ocitáme se v Rusku roku 1805. Francouzská armáda pod Napoleonovým velením vtrhla do Rakouska a nyní ohrožuje Rusko. Pierre Bezuchov, představitel ruské šlechty, se netají se svými politickými názory a podporou francouzského vojevůdce, což se zdejší společnosti příliš nelíbí. Andrej Bolkonský, Pierrův nejbližší přítel a dědic jedné z nejurozenějších ruských rodin, chce získat slávu a povýšení v carské armádě čelící Napoleonovi. Nataša Rostovová pochází z nižší šlechtické rodiny, je to veselá i hloubavá dívka hledající své místo ve společnosti. Příběhy našich hrdinů se odehrávají na pozadí vojny a míru. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (76)

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Ako sprostredkovať veľkolepé dielo širokému publiku? Povinné čítanie, viac než 1 000 strán, historická dráma... Námet je „zaťažený“ povesťou akoby náročnej zatuchnutej literárnej klasiky. Výsledkom sú rozporuplné autorské rozhodnutia. Pozitívne i tie menej priaznivé. Ak sa divák nechytí na začiatku, tak seriálu nedá druhú šancu. A tak vidíme zo začiatku hedonistický život, spoločnosť v prebytku, intrigy, rozprávkovú naivnú romantiku, explicitnosť, vypäté vášne všetkého druhu... Čistá široká cieľovka. V ďalších dieloch ide našťastie aj o niečo viac.___ Som presvedčená, že nemá zmysel doslova kopírovať predlohu. Stačí sa pozerať adaptácie od BBC zo 70-80-tych rokov. Nové spracovanie má priniesť nový náhľad na látku. A to táto verzia skutočne priniesla. Väčšia vyhranenosť, „prifarbenie“ charakterov môže byť prínosom. Pre jednoznačnejšie porozumenie spletitosti vzťahov. /Ak niekto nemá chuť lúštiť narážky./ A naopak iné vzťahy seriál nezobrazuje miestami tak romanticky a priamočiaro ako v knihe ale iba príjemnými náznakmi.___ Ako klad preto považujem skratku v ďalších dejových líniách v prospech atmosféry. Je nutné ukázať nielen, že sa Nikolaj zúčastnil svojej prvej bitky ale aj jeho stratu odvahy, či to, že nechcel stratiť tvár pred svojimi známymi. Pes vo vojne, pomalosť plynutia času v depresii, protirečenie si vlastnému odhodlaniu zmeniť sa, lúpenie a nepokoje, užívanie si každého kúsku jedla... Tiché zábery vypovedia viac, než dialóg. (I keď bolo toľko nedostatočne využitých metafor, príležitostí.. ach.. nebo nad Slavkovom, vyschnutý strom...)___ Konečne ďalšia generácia spozná z inej strany Vojnu a mier. Štýlom blízkemu tejto dobe. Čo môže primäť ľudí pozrieť si staršie seriály, filmy, prečítať predlohu. Predsa len, meniace sa charaktery i názory v priebehu vekov, zlo a dobro v každom človeku, úvahy o tak večných otázkach a skutočných stránkach života- to stojí za to skúmať ďalej. Teším sa možno opäť o 10-15 rokov na ďalšiu verziu. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Vojna a mír je věc, kterou rozhodně nikdy číst nehodlám a vlastně jsem ani nevědel, jestli se chci podívat na nějakou filmovou adpataci. A pak přišla nejnovější adaptace. Britská. Od BBC. A bylo rozhodnuto, podívám se na to. A když jsem se k této věci na svém předlouhém seznamu konečně dopracoval, měl jsem nejen velká očekávání, ale také velké obavy. Obavy byly naplněny (hlavně v celé druhé polovině minisérie), ale očekávání byla naštěstí naplněna také. A když pominete to, že je to skutečně britské a kdyby jste nevěděli, že se to odehrává v Rusku, tak to snad ani nepoznáte, tak je to jinak fajn (až na délku, místy, zejména v posledním díle). Zatím zním asi spíše kriticky, ale co na tom, ve výsledku se mi to celkem líbilo a každý hlupák pozná, že se jedná o povedenou adaptaci – adapaci s perfektními herci, vizuální stránkou, atmosférou i dějem (ale hlavně s těmi perfektními herci a vizuální stránkou). Pravděpodobně je to pro většinu lidí jen taková „jednohubka“, ovšem ve většině času poměrně záživná. Další důkaz toho, jak náročná tahle látka je, protože upřímně, být to tak o dva díly kratší, asi by to bylo lepší. Nicméně velkolepé bitvy jsou epické a zručně natočené, Gillian Anderson a Jim Broadbent to tam na malém prostoru velkolepě ovládají a Pierre Bezuchov a Nataša (hlavně ta) jsou prostě dokonalí. 80%. ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Britské, príliš britské a príiš uponáhľané. Ale Paul Dano hrá Bezuchova geniálne (ako koniec koncov vždy) a nestratil sa ani James Norton. Všetko ostatné je britské, príliš britské. Napriek tomu štyri hviezdy lebo je to perfektne natočené. 7/10 P.S. Keby to natočili Rusi v tomto štýle http://www.csfd.cz/film/389051-jekaterina/komentare/ bola by to absolútna bomba. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Totální literární klasika a hned na úvod nespočet postav. Pak se ale oním širokým záběrem témat přeci jenom nějak prokousáme a v šestidílném formátu je tak dost prostoru na vykreslení toho hlavního. Jen těch postav je skutečně moc. Holt Tolstého stěžejní dílo, takže chápu. Vydařené kostýmy a dobře zvolené interiéry by snad měly být už standardem. Tři hvězdy jsou asi málo, ale mně tyhle ruské látky nikdy dvakrát neimponovaly. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ žiadny zázrak, ktorý zo šiestich hodín pohyblivých obrázkov vykúzli Tolstojove vrcholné dielo. V mnohom má pravdu užívateľ flanker.27. Aspoň niekto tu pozná látku, ktorá sa stala predlohou. Malo to svoje silné okamihy, ako napríklad tanec Nataši a Andreja, kde bol vidieť kontrast drsného vojaka v uniforme a nežnej osôbky v korzete a rukavičkách. A práve to ich k sebe priťahovalo. Alebo výbuch zásob munície, pričom tlaková vlna odhodila Pierra a kamera robila kotrmelce s ním. To bolo natočené ukážkovo. No predsa, keď jediný presah spočíva v tom, že človek môže zažiť neveru v manželstve so zlatokopkou, ale skutočnú lásku nechá v rukách iného; a môže zažiť vojnu, ale dokáže popíjať s nepriateľom. No po tom všetkom potrebuje stretnúť dobrosrdečného starca, aby ho naučil jesť zemiaky a teda aj užívať si život, je to trochu málo. Kniha prináša minimálne toľko otázok na zamyslenie, ako vzťahov na pretras medzi klebetiacou smotánkou petrohradských večierkov. A na záver pridám už len malý postreh k rozpravám o castingu. Všimli ste si, že Rebecca Front vyzerá ako Jeff Daniels? ()

Galerie (115)

Zajímavosti (3)

Reklama

Reklama