Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Diskuze

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

*chtěly, daly

Samozřejmě.

Aspoň vidíte, že v nich ty kurvy nejsem schopen vidět, že jsem lidumil a koukám na lidi bez předsudků. A to je chyba.

A taky jsem unaven, hodně. Jdu spát.

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

"Hádám, že exilová vláda počítala s tím, že Heydrichova smrt způsobí obrovskej průser a bude hodně mrtvých, ale možná právě kvůli tomu tlaku spojenců si prostě řekli, že je nutný podstoupit oběti...no a jakej byl výsledek, všichni víme..."

 

Kdyby nebyli Němci svině, tak k žádným obětem nedojde. Souvislost mezi odobjem, atentátem na Heydricha nebo Benešem a exilovou vládou a oběťmi není žádná, souvislost je mezi tím, že německé kurvy se chtěli pomstít za smrt jiné německé kurvy a proto to dali Čechům sežrat. Kdyby Němci kurvami nebyli, tak řeknou, že je dobře, že od jednoho z nejvyýše postavených nácků je klid a tím to pro ně skončí.

Že exilová vláda tušila, že Němci něco Čechům provedou, to asi ano, ale to neznamená, že jsou za něco z toho, co pak dělali Němci zodpovědní. A exilová vláda asi ani v těch nejhorších snech netušila, čeho jsou Němci schopni. Kdyby věděla, tak dost možná bude hledat jiná řešení. V každém případě mluvit v souvislosti s německými svinstvy o exilové vládě a o tom, že něco rozhodla bez ohledu na následky, které byly známé po rozhodnutí, je scestné. Dělá to každý, ale to neznamená, že by se to nemělo dělat jinak. Tak to dělám já.

Roxeet

Roxeet (hodnocení, recenze)

rounen

Někde jsem četl dost obsáhlej článek o tom, že exilová vláda byla v Británii pod velkým tlakem spojenců, protože se zatím českej odboj nijak neosvědčil a tak Beneš a spol. potřebovali něco podniknout. Už si úplně nepamatuju, proč byl vybrán zrovna Heydrich, ale je zřejmé, že nejen kvůli své vysoké pozici, ale taky i tomu, že se po Praze promenádoval jakoby se nechumelilo...takže se k němu partička českých atentátníků mohla dostat mnohem snadněji než k Hitlerovi (kterej byl určitě taky v hledáčku, ale jak říkám, asi byl opatrnější a zalezlej hezky v Neměcku) :D Hádám, že exilová vláda počítala s tím, že Heydrichova smrt způsobí obrovskej průser a bude hodně mrtvých, ale možná právě kvůli tomu tlaku spojenců si prostě řekli, že je nutný podstoupit oběti...no a jakej byl výsledek, všichni víme...

na příspěvěk reagoval mahler

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

wufik

Tím Rosnerem máš určo namysli Murphyho, vybornej herec, hlavně ho obsazuje do svych filmů režisér Chris Nolan, takže doporučuji shlédnout filmy s Murphym - jsou dobre...

wufik

wufik (hodnocení, recenze)

Film je dobře udělaný, měla jsem husinu při závěrečných bojových scénách, až na ten dabing. Zatím nejsem velká fanynka Jamieho Dornana, ale má talent. Druhý herec, kterého moc neznám, mi v něčem připomínal herce Borise Rősnera a z českých herců jednoznačně zazářila Alena Mihulová.

na příspěvěk reagoval rounen

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Nevim jestli to byla pravda, ale souhlasil bych s partnerkama obou vojáků.. Geislerove i jeji kamarádky, které řekli - Proc chcete zabit Heindricha, pokud chcete zabíjet, tak rovnou vůdce.. Tzn. Hitlera.. Bude to jeste horší kdyz zemře Heindrich.. Prijde nový místo něho a nezmění se nic k lepšímu.. Jsem stejnyho názoru, ze kdyz chci páchat atentát, vzdy musi nejprve padnout boss, aby se neco změnilo k lepšímu.. Muj nazor.. Tečka..

na příspěvěk reagoval Roxeet

Caesar/

Caesar/ (hodnocení, recenze)

film prumerná srágora.Jedinej kdo tam pusobil jako herec byla neherečka Mihulová tj zajímavé.V originále je to lingvistická gulášovka k smíchu

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/kaczynski-chce-po-nemcich-odskodneni-za-druhou-svetovou-valku-berlin-rekl-ne-35133?seq-no=1&dop-ab-variant=&source=article-detail

Polákům nedělá problém si říct o odškodnění (jedno co je ve skutečnosti za tím), Němcům nedělá problém říct, že je to uzavřené, to jen sudeťáci a jejich slouhové u nás budou pořád přepisovat historii a dělat z Čechů zrůdy.

Jinak "typičtí Němci". Dotace budou předhazovat podřadným übermensch z východu několikrát do roka, ale jak dojde na jejich dlouhy, tak to smetou ze stolu jako by se nic nestalo. Nejde jen o Polsko, ale třeba Řecko a pár dalších států.

Stingo

Stingo (hodnocení, recenze)

Roxeet

Taky si myslím, ještě když Ti čeští herci dabovali sami sebe a mluvili jak terminátoři...působilo to na mě směšně.

na příspěvěk reagoval kamigava

belien

belien (hodnocení, recenze)

no to akože vážne že nemci ked padli do kostola kde sa bránili parašutisti mali samopaly sten gun ved sú to britské,kde nechali svoje  (MP 40) v kasárnach :-/

na příspěvěk reagoval Deryll

Joskarakoska

Joskarakoska (hodnocení, recenze)

No tak teď koukám na HBO GO a má to cz dabing nechápu že to nevyšlo už na DVD/BD . (Dabing klasika Cillian Murphy- Filip Jančík..) A většina českých herců dabuje sama sebe...

Uživatel Joskarakoska smazal svůj příspěvek.

Marpe

Marpe (hodnocení, recenze)

Přesně tak třeba film Zrození hrdiny byl dřív něž Anthropoind a už je dávno s dabingem. Celkem smutné když jsou to naše dějiny a film stále není v českém dabingu :/ .

Uživatel Marpe smazal svůj příspěvek.

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

vegetol.mp

ano to je největší světový expert na vše, počínaje od hororů, až po to jak správně podojit kozu, a stále je však na pracovním úřadě 

Stallone

Stallone (hodnocení, recenze)

O historii projevuji velký zájem, takže jsem se mohl na film podívat okem odborníka. Atmosféra funguje, hlavní hrdinové sympaťáci. Cillian Murphy je pro své charisma pilířem snímku. Osobně bych doporučil lépe vykreslit okupovanou Prahu a charakteristiku postav. Když si uvědomím, že šlo o kluky v mém věku, klobouk dolů. Mrzí mě, že se ve filmu při závěrečné bitvě parašutistů o kryptu objevuje nesmysl o desítkách mrtvých.Naši parašutisté v kostele doložitelně zranili maximálně pět Němců. K dispozici měli pouze pistole ráže 6.35 a 7.65. Žádný samopal. Doporučuji lepší snímek Atentát (1964). Hodnotím jako mírné zklamání se solidními 3*.

na příspěvěk reagoval Yoshitsune, Yoshitsune

Ozzy2

Ozzy2 (hodnocení, recenze)

Castrator

Příslušníci československé jednotky napsali dopis MNO S.Ingrovi, že má Čurda sklony k alkoholismu,je neseriozní, dvakrát se pokusil v anglických rodinách o sňatkový podvod,projevuje obdiv k Hitlerovi a osobně prohlásil, že udělal hloupost, když odešel za hranice,že mohl sloužit v klidu u protektorátního četnictva..

Opravdu příkladný voják:))

Švagr, jterého udal Čurda byl Antonín Máca z Kolína.Čurdovi šlo jenom o prachy, viz pokus o sňatkové podvody.

Ozzy2

Ozzy2 (hodnocení, recenze)

Castrator

To jsou bláboly..to máš ze školy?Čurda zradil i vlastní matku a sestru, zradil svého švagra, který mu pomáhal a hájil se, že chtěl zastavit to krveprolití.

Gabčík s Kubišem především zradili sami...jejich úkol byl, že pokud se atentát nezdaří, zemřou vlastní rukou oni.Jenže komu by se chtělo umírat, když se tu Kubiš ještě stačil místo plnění odbojové činnosti zasnoubit.

Navíc nechápu ten patos.Parašutisté Heydrucha nezabili, jen ho zranili.Dnes už se v podstatě ví, že atentát nařídil Beneš ve spolupráci se SOE (Britsaká tajná služba) a že do toho měli co mluvit i němci, především abwehr.

Je zajímavé, že Heydrichův stav sse den ode dne lepšil, pak se dostavil na Bulovku Himmler a za dva dny bylo po něm.

Parašutisté atentát akorát pěkně zpackali a přivedli tisíce lidí zbytečně na popraviště.Stačilo jen splnit úkol a nebyly by ani popravy,ani |Lidice, ani Čurda...mimochodem....nebyl příkladný voják.Na to, že je charakterově vadný a že není spolehlivý a nechtějí ho do akcí smetl Plk.František Moravec ze stolu...takže i on se nepřímo na masakru po atentátu podílí.

na příspěvěk reagoval Castrator

Petrafik

Petrafik (hodnocení, recenze)

Camulator

Taky znám pár lidí od dabingu... není to zatím na pořadu dne, ale není ani řečeno, že to nebude. Jen si tak říkám, jestli na dabingu nevisí datum vydání Anthropoidu v ČR na dvd... od září je tam pořád že datum vydání nebyl stanoven... přitom venku už to vyšlo...

Camulator

Camulator (hodnocení, recenze)

Petrafik

To máš především pro představu, jak moc reálně to s tím dabingem vypadá. Dabingforum je samozřejmě hlavně web pro laickou veřejnost, ale spousta tamních přispěvatelů se v dabingu nějak pohybuje, ať už někde v zákulisí, jako technická výpomoc, dokonce tam chodí i někteří režiséři a dabéři (Např. Jiří Balcárek, Zdeněk Hruška, Nikola Votočková). Čili pokud by se dabing Anthropoidu chystal nebo o něm byla nějaká informace, s největší pravděpodobností by byla max. do hodiny na dabingforu.

na příspěvěk reagoval Petrafik

Camulator

Camulator (hodnocení, recenze)

Petrafik

Nevím, jestli sis to přečetl dál a neskončil jen u prvního příspěvku s návrhem. Jinak bys věděl, že se film pravděpodobně dabovat vůbec nebude.

na příspěvěk reagoval Petrafik

Petrafik

Petrafik (hodnocení, recenze)

To je sice pěkný, ale je tam jen napsaný, kdo ty herce obvykle dabuje...

Konkrétní obsazení zatím ne...

na příspěvěk reagoval Camulator

Roxeet

Roxeet (hodnocení, recenze)

Asi trošku odbočím od aktuálního tématu, ale chtěl bych se zeptat na jednu informaci, protože já jsem ji nikde nenašel. Bude ten film někdy v českým dabingu? Běžně mi na tom ani tolik nezáleží, u zahraničních filmů raději sleduju originální znění, ale tohle je film o český historii a ruku na srdce, anglicky mluvícím hercům šlo dost těžko vyslovovat české jména a názvy :D Předem děkuju za odpověď :)

na příspěvěk reagoval Camulator

Tristan Rafael

Tristan Rafael (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

Do války asi chodila většina lidí s nějakými ideály, no, realita je potom horší nad očekávání... Zrada je snad to nejhorší, nejšpinavější, co může být, ale někteří "zrádci" včetně Čurdy zaslouží nahlížení jinou, širší optikou, alespoň dle mého skromného názoru.. On hlavně zradil i sám sebe, o to to musel nést hůř.. 

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

Vždyť on s tím počítal, nevymlouval se, neobhajoval se, trest přijal. Že může dojít na vyhlazení vesnice, s tím asi nepočítal. A i kdyby počítal, je pak něco jiného, když se to něco stane realitou. Mohl se na ty blízké vykašlat a dělat, že se nic neděje, on by asi přežil, ve skupině v kostele nebyl. Nešlo mu o jeho kejhák. A nesuď, Jiří, nebo budeš souzen, a jak víš, páky jsou.

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

a když někdo zradí ať má pro to sebeušlechtilejší důvody, musí počítat s následky, přidal se k odboji, takže musel vnitřně vědět že by došlo i na nejhorší

na příspěvěk reagoval Castrator, Tristan Rafael

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Většina jeho kritiků by nikdy neriskovala ani z poloviny tak jako on v armádě a svou iniciativou v boji s nacisty, ale kritizovat z pohodlí, s plným bachorem a bez jediné zkušenosti ze strachu ze smrti sebe nebo blízkých se straně lehce kritizuje a hodnotí jednání někoho, kdo měl v době, kterou si nikdo z nás nedokáže představit, strach o rodinu. Je to podobné jako kritika Beneše, Háchy a dalších lidí, kteří byli v situacích, které nikdo z těch, co mají vždy naprosto jasno, nezažije.

On tou zradou riskoval i svůj život, musel moc dobře vědět, že jeho se odpuštění netýká, že on zemře, chtěl jenom ochránit jiné.

na příspěvěk reagoval Ozzy2

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama