Reklama

Reklama

Toman

Trailer
Česko / Slovensko, 2018, 145 min (Alternativní 139 min, Televizní verze: 78+75 min)

Režie:

Ondřej Trojan

Kamera:

Tomáš Sysel

Hrají:

Jiří Macháček, Kateřina Winterová, Stanislav Majer, Kristýna Boková, Petr Vaněk, Roman Luknár, Martin Finger, Jaromír Dulava, Marek Taclík, Marián Mitaš (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Filmové drama režiséra a producenta Ondřeje Trojana o vzestupu a pádu na pozadí doby, která dodnes ovlivňuje naše životy. Neuvěřitelný a pravdivý příběh rozporuplné osoby Zdeňka Tomana, šéfa naší zahraniční rozvědky, který významně ovlivnil vývoj v poválečném Československu, bezskrupulózního obchodníka s obrovskou mocí a zásadním úkolem. Sehnat peníze, které komunistům vyhrají volby. A Toman peníze sehnat uměl. Pro sebe, pro rodinu i pro stranu. Šmelina, vydírání, kasírování válečných zločinců i jejich obětí. Neštítil se ničeho.  Cena, kterou za svou kariéru zaplatil on i jeho blízcí, byla pak vysoká. Film odkrývá období tzv. třetí republiky, temné roky 1945 – 48, a příběh člověka, o kterém se nikdy nemluvilo. Režisér  Ondřej Trojan přináší na plátno nejen napínavý thriller, ale i co nejvěrnější dobovou rekonstrukci skutečných událostí opírající se o nezvratná archivní a očitá svědectví. (Falcon)

(více)

Recenze (397)

Kleinbauer 

všechny recenze uživatele

Bolestné, temné a děsivé období československých dějin, které začalo Jaltskou konferencí, stigmatizující nás do dnešní doby. Snímek pana Trojana je toho důkazem. Snaha postihnout co možná nejvíce vyšla naprázdno. Úžasný námět na velkofilm, který uchopil někdo, kdo na jeho zpracování prostě neměl. Je to velká škoda, protože příběh Zeliga Ashera Goldbergera je fascinující. Tohle těkající, roztříštěné, neuspořádané vyprávění, kterému pointu dodávají vlastně až závěrečné titulky mne frustruje vlastně téměř stejně tak, jako neschopnost našeho národa vyrovnat se s vlastní historií. Líčení historicky známých událostí se mělo stát pouhou kulisou příběhu pana Trojana/Golbergera, ale dopadlo to přesně naopak, dostali jsme naservírované stokrát omleté okořeněné novou postavou, která by mohla chytnout diváka a přitáhnout ho do kina. Jsem prostě otrávenej, dávám 2*. ()

sarianna 

všechny recenze uživatele

Podle recenzí jsem čekala, že to nebude kdoví co. A taky to tak začalo, když se na scéně začali rojit jedna za druhou osobnosti dějin ne až tak dávno minulých a každá vyfasovala parádní popisek přes prsa (Dny zrady revival???). Obzvlášť se mi líbil moment, kdy nakráčela do kanceláře Kristýna Boková s otázkou, že ten a ten je tady a jestli ho může pustit dál. V tu chvíli se objevil popisek, že se jedná o sekretářku a mě se ulevilo, že moje intuice byla správná a nejednalo se o pomocníka tasmánského policisty ve výslužbě. Ale nakonec se film docela zajímavě rozběhl a musím říct, že popisků postupně ubývá a začne se konečně dít. Zdeněk Toman (či jakkoli jinak ho nezvete) byl neuvěřitelně zajímavá postava naši dějin a životopisný film si potřeboval jako sůl. Jiří Macháček byl konečně zcela nemacháčkovitý a vyloženě mu to sedlo. Problém jsem měla jen s některými vedlejšími postavami, které podle mě trochu deklamovaly text (Reicin) a rozhodně by nebylo naškodu zkrátit stopáž, ale jinak hodně slušný film se skvělou výpravou a napínavým dějem, který se ale kvůli již zmíněné stopáži hlavně v první půli trochu rozplizával. ()

martinh8 

všechny recenze uživatele

Osobu Tomana jsem neznal a určitě nelituji, že jsem ji poznal. Film je výborný. Dobu, o které vypráví jsem nezažil, tak nemůžu soudit, jestli je film realistický nebo "přehnaný". Líbí se mi, že to není typický životopisný film, ale jsou tam použity i prvky dokumentu. Perfektní je i představení hlavních postav příběhu, pomůže to v základní orientaci. Macháčkovi jsem věřil každé slovo a každý pohyb. Co bychom si měli z filmu odnést..."Poučme se z minulosti, ať máme lepší budoucnost". ()

Agnostik 

všechny recenze uživatele

Doposud jsem o Tomanovi nevěděl ani prd.Věděl jsem ale že se u nás u i podaří natočit dobrý film.Což TOMAN rozhodně je.Zajímavý pohled do doby poválečného Československa a jeho politického zákulisí.Povedený a napínavý historický thriller. ()

sherudan 

všechny recenze uživatele

Silnou stránkou filmu jsou vynikající herecké výkony, hlavně Macháček v hlavní roli, a nesmírně silný příběh, pro mne doposud naprosto neznámý. Slabinou je přestřelená stopáž (musel jsem to shlédnout nadvakrát), příliš mnoho postav, které je navíc nutné popiskovat, a řada hluchých pasáží, kdy se jen kouří a žvaní. Přesto stojí za zhlédnutí. ()

kotrlak 

všechny recenze uživatele

Trojan ukázal židobolševickou realitu v plném světle. Fenomén, který je ve většině našeho politicky korektního světa po WWII tabu. Židi hráli podstatnou roli při nástupu a následné květné existenci bolševismu v Rusku (Two Hundred Years Together - Aleksandr Solzhenitsyn). Židi stáli v čele bolševického revolučního dění v meziválečném Německu (Rosa Luxemburg, Leo Jogiches atd.), které bylo díkybohu potlačeno nacisty. Židi se významně podíleli na nástupu bolševismu v Československu. Bezskrupulentní Toman je toho zářným příkladem. Ale tím to nekončí, "tomanové" dneska čile provozují svoje kejkle např. v sociální demokracii a dalších liberálních stranách a hnutích. ()

tata22 

všechny recenze uživatele

Historicky velmi zajímavé a dost poučné. Na jednu stranu dlouhá stopáž, na druhou stranu hodně zhuštěné. Asi by to zasloužilo spíše seriál o více dílech. Viděl jsem to v TV na dva díly a to se dá ale na jedno posezení v kině asi náročné. Řemeslně i herecky dobře zvládnuté, jestli to bylo historicky úplně přesně takhle si jist nejsem, hlavně postava Jana Masaryka mě přišla dost podivná a trochu jinak pojatá než jsem si myslel, že reálně vystupovala a žila. Ale kdoví, nejsem historik. Rozhodně doporučuji promítat povinně mládeži kolem 15. roku a výš. Rovněž bych to nechal promítat povinně na všech schůzích KSČM aby konečně pochopili jakých zvěrstev se jejich soukmenovci dopouštěli a jak to vlastně bylo s pučem 1948, kdy násilně převzali moc a pozabíjeli a pozavírali tisíce a tisíce lidí a přivedli tuhle zemi málem k ekonomickému bankrotu a kolapsu. Vůbec nedokážu pochopit, že přesto všechno si někdo v této zemi ještě může myslet, že vláda jedné strany byla nějaká výhra.... ()

Pompeius 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době český velkofilm, co se týče výborné výpravy i osobnostmi nabitého obsazení. Příběhově poněkud plytké, útržkovité, ale pro poučenějšího diváka zajímavý exkurs do historie, filmový obraz doby. ()

Dupac 

všechny recenze uživatele

Díky tématu i ambicím Ondřeje Trojana jsem tématu držel palec už v době předprodukce. Žel rozpočet stačil (hlavně v první půlce) zafinancovat jenom takové to klasické televizní doku-drama, kde není identita žádné z postav určena na základě nějaké scény, ale vždycky je potřeba titulek na půl obrazovky, aby se k herecké mluvící hlavě dal přiřadit reálný historický předobraz. Tím si filmaři ušetřili práci (a asi i ty peníze), a je to podle mě filmově špatně. Nepočítám-li prostřihy na skutečné archivní záběry, Toman nenabízí žádnou spektakulární scénu, jenom sled celkem slušně zinscenovaných scén o pár lidech v celkem reálně vypadajících historických kulisách. Macháček, přijde mi, od Samotářů ušel kus cesty, takže mě jeho kreace ani neruší, ani nemám pocit, že by s Tomanem nějak oscarově herecky srostl. Spíš než jako film je mě Toman zajímal jako zprostředkovaný komentář k poválečným dějinám (50. léta u nás, vznik Izraele apod.), nad kterým má smysl přemýšlet. Pro mě rovných 70 % ()

JB001 

všechny recenze uživatele

Měl jsem z toho trošku obavy, ale byl jsem mile překvapen. O Tomanovi jsem nevěděl prakticky nic takže dobrá osvěta. A Macháček podal v té roli výborný herecký výkon. Viděno na Netflixu. Po všech stránkách vydařený film ()

jizvoun 

všechny recenze uživatele

Jako plus beru to, že jsem o Tomanovi nikdy předtím neslyšel. Dobové reálie taky na úrovni. Nicméně jsem u filmu usnul. Pro mě tedy jednoznačně moc natahované. ()

draxxi 

všechny recenze uživatele

Zajimava sonda do historie... Je zvlastni srovnani mezi timto a tim co nas ucily soudruzky ucitelky... 21/4/2021 77% ()

LoArmistead 

všechny recenze uživatele

Pro koho ten film vlastně je? Diváci, kteří nemají poměrně hluboké povědomí o třetí republice resp. postavě Z. Tomana se v tom ztratí. Tvůrci jim nijak nepomůžou, nahází na ně haldu postav, událostí a pojmů a diváku, poraď si sám. Naopak diváci, kteří se v tématu vyznají, se nic nového nedozví. Toman mohl být buď historicky povrchní, ale divácky zajímavý. Nebo mohl být méně zajímavý pro masy, ale mohl jít do hloubky. Bohužel výsledný produkt je nezajímavý a přesto povrchní. Moc to nefunguje ani filmařsky, vývoj "z vrcholu na dno" je uspěchaný a nepůsobí uvěřitelně. Představitelé některých osobností se ke svým předobrazům vůbec nehodí (Gottwald, Slánský, Reicin, Jan Masaryk). Neumělá angličtina filmových "Američanů" tahá za uši. A Macháček? Moc velké sousto. Tohle není role pro něj. ()

Pignon 

všechny recenze uživatele

Trochu kostrbatě, ale přesto docela věrně na filmový pás převedená cesta rudým údolím k nevítěznému únoru (sic). Bolševik bolševikovi katem jest. Atmosféra filmu přiměřeně deprimuje a stahuje do močálu času. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Hezky zpracované okénko do nepříliš známé (mně) historie. Macháček přesvědčil, že dokáže zahrát velmi různorodé role (narozdíl od jiných a uznávanějších, kteří jedou stále ve své póze) a zhostil se toho na výbornou. ()

ghoston 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení. Režie výborná, herci super, Macháček tu hlavní roli fakt utáhl (kde je Český lev? U Dobrého z Hastrmana, no to jsem neviděl). Trochu mě to osmělilo sem tam se podívat na nějaký český film, ne které jinak kvůli jejich mizerné kvalitě a tématech nekoukám. ()

Související novinky

Podzimní VOD novinky na CANAL+

Podzimní VOD novinky na CANAL+

19.10.2023

Vypadá to, že babí léto je za námi a teplé počasí se s námi letos už definitivně rozloučilo, takže pokud hledáte způsob, jak trávit chladnější podzimní večery, máme pro vás pár tipů na filmy a… (více)

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

26. Český lev – Nominace

26. Český lev – Nominace

22.01.2019

Česká filmová a televizní akademie oznámila své nominace pro 26. ročník Českých lvů a mezi největší favority se tak zařadil snímek Toman s Jiřím Macháčkem, který získal celkem 13 nominací. Hned za… (více)

Reklama

Reklama