Reklama

Reklama

Akta Pentagon: Skrytá válka

  • USA The Post (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2017, 116 min

Scénář:

Josh Singer, Liz Hannah

Hudba:

John Williams

Hrají:

Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Tracy Letts, Bradley Whitford, Bruce Greenwood, Matthew Rhys, Alison Brie, Carrie Coon, Jesse Plemons (více)
(další profese)

Film líčí příběh novinářů deníků The Washington Post a The New York Times, kteří zveřejnili tajnou zprávu označovanou jako Pentagon Papers o angažovanosti americké vlády během války ve Vietnamu. Snaha o ututlání skutečností trvající čtyři prezidentská období donutila první americkou vydavatelku Kate Graham (Meryl Streep) a ambiciózního šéfredaktora Bena Bradleeho (Tom Hanks) z deníku The Washington Post vyhlásit vládě bezprecedentní válku o zveřejnění tajné vládní zprávy Pentagon Papers. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (25)

Trailer 1

Recenze (435)

váca 

všechny recenze uživatele

Pro mě další ze silných příběhů z novinářského prostředí. Nebylo to až tak úderné a brilantní jako Spotlight, nebo předchozí Spielbergův perfektní snímek Most špiónů, ale mělo to svou šťávu, výkony herců byli jako vždy precizní, Tom Hanks a Meryl Streep jsou prostě mistři svého oboru a ve filmu působili oba opravdu věrohodně. I s ohledem na dnešní politickou situaci je tento snímek dobrou sondou do toho, co se "ještě" nazývá svoboda tisku a slova a hlavně odvaha za tyto principy bojovat. Za mě jasné 4*. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vzrušující novinový retro příběh. Vzkaz je jasný: tisk slouží těm komu je vládnuto, ne těm kdo vládnou. A nakonec Washington Post je báječně úspěšný. Film je dost předvídatelný. Dlouho se řeší finance, právní důsledky , vztahy novinářů s politiky apod. Pár vzrušujících okamžiků se najde jako třeba výroba kopií tajné zprávy. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Snímka rozpráva skutočný príbeh novinárov, ktorí zverejnili tajnú vládnu štúdiu odhaľujúcu, že po štyri prezidentské obdobia im Biely dom klamal o vojne vo Vietname. Bohužiaľ celá dilema, či riskovať v mene slobody slova, alebo pod nátlakom úradov výbušný materiál netlačiť, má od začiatku zrejmý výsledok. Áno, The Post majú vedľa Spielbergovej réžijnej pečlivosti ešte iné istoty vrátane hereckých. Ale Meryl Streepová je v úlohe rozpoltenej majiteľky tradičného vydavateľského domu tak ušľachtilá, ako by nasiakla vlastnými aktivistickými prejavmi poslednej doby. Teda prápor cti drží skôr Tom Hanks čoby šéfredaktor, ktorý si môže dovoliť primeranú dávku humoru, hrubších slov, či dokonca vzbury k šéfke: "Do toho mi netárajte!" Napriek tomu si každý žurnalista hodnotenie ľahko zdvihne: už za clivé retro, kedy sa ešte ťukalo na písacích strojoch, v tlačiarni vládla horúca sadzba a ľudia sa o noviny bili. A tiež za profesijnú zásadu, ktorá tu zaznie: s politikmi sa nikdy nekamarátiť, čo by si nami zapísať za uši naše zapredané novinárske hovná ako Soltész, Tódová, Hanzelová a iní... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg je profi filmař a umí sexy i záběr s tiskárny a starou ruční sazbu novin a opravdu po celý film předvádí dokonale vyspělou filmařinu. Co je to ale platný, když příběh narvaný dialogy až po okraj mně poměrně nudil. Navíc film mluví především k americkému publiku. K publiku bohužel mluví především kino Lucerna a fakt, že filmové projekce ruší hudbou z klubu pod kinem, je to snad každá projekce v tomto kině, větší arogance od provozovatele kina snad ve světě neexistuje. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Spielberg se v těch politických tématech nějak našel. Možná až moc. Víc, než by musel. Když jsem si pustil Akta Pentagon, tak zkraje záběry z Vietnamu neměly chybu. Dokonce jsem si říkal, že bych si klidně dokázal představit nějakej film z Vietnamu, u kterého by mi vůbec nevadilo, že se třeba opakuje. Jenže po chvíli příběh směřuje tam, kam potřebuje a tak se rozjíždí příběh novinářů, který mě totálně umrtvil. Jak kdyby už v Americe chtěli zfilmovat každý hovno. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (27)

  • Ve scéně zobrazující protestující proti Vietnamské válce je možné zaslechnout výňatek z proslovu Maria Savia, „Put your bodies upon the gears“, který vyslovil během protestní akce Free Speech Movement na Californské univerzitě v Berkeley v roce 1964. (jezurka42)
  • Tom Hanks je vášnivým sběratelem psacích strojů, všechny stroje, které byly použity během natáčení, si vyzkoušel a nakonec si jeden z nich, Corona Zephyr, odnesl po skončení filmu domů. (jezurka42)
  • Závěr filmu odkazuje na skandál, který vypukl ve Spojených státech poté, co do sídla Demokratické strany v komplexu Watergate násilně vnikli pracovníci aparátu republikánského prezidenta Richarda Nixona. Ti byli pověřeni úkolem umístit do budovy odposlech. O události začali psát reportéři deníku The Washington Post . Případ vedl až k rezignaci prezidenta USA a je dodnes považován za největší kauzu v dějinách žurnalistiky. (Macik1982)

Související novinky

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

20.05.2018

Steven Spielberg se rozhodně nefláká. Loni vytasil novinářské drama Akta Pentagon, letos dorazila jeho sci-fi Ready Player One a příští rok se pochlubí Indiana Jonesem 5. Co režisérská legenda chystá… (více)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Reklama

Reklama