Reklama

Reklama

VOD (1)

Ve 14. století se Robert Bruce zmocní skotského trůnu a vede houževnaté povstání ve snaze vymanit se z nadvlády Anglie a získat zpátky nezávislost země. (Netflix)

Recenze (410)

wooozie 

všechny recenze uživatele

Čistokrevný středověk se sakramentsky údernou atmosférou, ve zběsilém tempu, s charismatickým Pinem a k tomu Taylor-Johnson v módu skutečného šílenství. Naprostá lahůdka s materiálem na celou minisérii a trochu zbytečně sestříhaná na 120 minut, protože já bych snesl rozhodně víc. ()

-Dawe- 

všechny recenze uživatele

Chvílema mi trochu vadila kamera a taky to, že se dost stříhalo (snesl bych klidně delší stopáž). Ale sakra! Takhle čistokrevná žánrovka bez jakýchkoliv fantasmagorií, už tady hodně dlouho nebyla! O tohle přece musí být zájem, ne? Tak uvidíme, co předvede Jákl s Žižkou. 85% ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Film, ktoré nesie bremeno baraj len voľného pokračovania historického veľkofilmu Statočné srdce si na seba v rôznych aspektoch pletie bič už tým, že je. Priznám sa, že aj u mňa som sa niekedy neubránil porovnávaní. O to viacej ma teší, že mínusov bolo pramálo. Pine nie je Gibson, jeho charizma, hĺbka príbehu, emócie či excelentne natočené bitvy sú nedostižné, avšak napr. realita historických análov hraje prim pre prítomný film, či kupríkladu ten typický americký patos som v Outlaw Kingovi nevidel. Ďakujem za jeden z najlepších historických filmov poslednej doby! ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Oproti Statečnému srdci po všech stránkách slabý odvar. Herci nemastní neslaní, příběh bez výraznějších zvratů, hudby si tady ani nevšimnete, mě osobně to potkalo až u závěrečného titulkového cajdáku, co se hodí víc do radia než do středověkého velkofilmu. Od začátku jsem pořád jen čekal, kdy se film rozjede a když přijde finální bitva, kde nic tu nic, bez špetky nápadu, invence. Poražený z bitvy odchází jako by se nechumelilo, přesto, že by mohl být drahocenným výkupným za uvězněnou ženu a dceru vítězné strany. Ty jsou poté najednou samy propuštěny jen tak... No prostě konec mě nasral. Za mě velké zklamání. ()

Rudinsky 

všechny recenze uživatele

Hudba a príbeh v tomto filme zodpovedajú očakávaniam, ktoré máte pri pohľade na plagát. Tam ale skepsa končí, pretože to Mackenzie s Netflixom rozbehne vo veľkom štýle a servíruje huggies hodené do blata, kde sa všetci podrezávajú, vešajú, nabodávajú na koly, vykosťujú a to všetko v luxusne vyšperkovanom (a vernom!) historickom háve. Spokojnosť ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

S filmy z produkce Netlflixu moc zkušeností prozatím nemám, viděl jsem jich jen pár. Král psanec mě ovšem mile překvapil, především výpravou a obsazením. Příběhově navazuje na známý historický velkofilm Statečné srdce a vypráví historii, kdy se vlády ve Skotsku ujal Robert Bruce. Období je to atraktivní, tvůrci dokázali stvořit vtahující atmosféru a Král psanec mě spolehlivě upoutal na celou svoji poměrně dlouhou stopáž. Vyzvedl bych ještě jednu věc a to byly dlouhé záběry bez střihu, ty se mi líbily velmi a občasné delší záběry beze slov, či s pomalu plynoucím dialogem také. Slušné čtyři hvězdy a někdy v budoucnu si dám opakování. Je možné, že se hodnocení na jednu, nebo druhou stranu pohne. ()

Milano33 

všechny recenze uživatele

Outlaw King je hutným historickým eposom, ktorý v zásade pokračujem tam, kde Braveheart skončilo. Je to v podstate také voľné a nepriame pokračovanie filmu Statočné srdce, čo sa chronologickej nadväznosti týka, keď však pominiem túto skutočnosť, tak oba snímky majú viac rozdielov, než toho spoločného. Pre zmenu sa Outlaw King striktnejšie drží historických faktov a udalostí, čím si získava na omnoho väčšej vierohodnosti, narozdiel od jeho predchodcu, hoci aj tu sa zopár tých nepresností nájde. Na druhú stranu aj napriek svojmu realistickejšiemu podaniu historických reálií, tomuto filmu chýba tak trochu srdce a duša, čo má za priamy následok absenciu emócií. Našťastie idey a myšlienky, ktoré so sebou William Wallace priniesol, sú aj tu v slušnej dávke prítomné. Príbeh zo 14. storočia pojednáva o škótskom kráľovi Robertovi Bruceovi, ktorý sa snaží zaistiť Škótsku jeho slobodu. Každopádne cesta, po ktorej sa Bruce vydáva, je kľukatá a plná nástrah, a až všetky tieto prekážky odskúšajú nášho hrdinu v tom, akú skutočnú hodnotu sloboda vlastne má. Škótsky patriotizmus a vlastenectvo sa ani v tomto počine nezaprú. Opäť sa púšťame i do spodných prúdov politiky a zrád, avšak nie až do takej miery, ako práve v Statočnom srdci. Je to skôr taká historická akčná žánrovka, ktorej čaro spočíva predovšetkým v dobre natočených a zinscenovaných akčných sekvenciach. Scény na bojisku majú ten správny stredoveký vibe, sú poriadne zemité a brutálne. Vojaci sa brodia v bahne, nariekajú v kalužiach krvi od bolesti, či dokonca z nich vyliezajú vlastné vnútorné organy. Nezabúda sa tu ani na premyslenú stratégiu a taktiku samotnej bitky, a taktiež zohráva dôležitú rolu aj samotný terén. Výprava je na pomery Netflixu nadštandardná a ponúka nám mnoho pozoruhodných záberov prírody. Aj hrady a ich interiéry pôsobia nadmieru vkusne. Kamera i celkové nasnímanie scén je velice príjemné a prehľadné, až na niektoré chaotickejšie zábery z bitiek, čo si ja osobne myslím, že bolo robené účelne a naschvál, aby sa poukázalo na zbesilosť a zúrivosť daných bojových výjavov. Čo ma neskutočne uchvátilo, bola otváracia one-shot scéna, ktorá sa prekvapivo zaobišla bez sebamenšieho strihu. Snímku by určite pomohlo to, keby si lepšie ustrážilo tempo, ktoré plynie niekedy až príliš moc náhle. Chris Pane v titulnej roli je skvelý a Aaron Taylor-Johnson si to zrejme užíva. Najviac zo všetkých ma však ohromila Florence Pugh, ktorá snáď nemôže byť sympatickejšia. ()

Zmrv 

všechny recenze uživatele

Guerillový odboj na skotský způsob a ve středověku? Sem s tím. Za mě jednoznačně nejlepší historický film za hodně dlouhou dobu. Samozřejmě to není bez chyb (hlavně po scénáristické stránce). Ale po dlouhé době hlavně nemám moc co vytknout ani co se věrohodnosti týče, a přes tu pro mě prostě bohužel nejede vlak (nemoc z "povolání" nemůžu si pomoct). Samozřejmě je chronologie stěstnaná víc k sobě, než jak to opravdu bylo, ale to se dá dvouhodinovému filmu jen sotva vytknout. Na to, že jde o netflixovskou produkci pro mě velice příjemné překvapení. 80% ()

HArna 

všechny recenze uživatele

Od Netflixu mi ani jeden film nepřišel skvělý, v lepším případě to byli průměrný filmy. Outlaw King toto mění. Je to výpravný film, který smrdí středověkem a syrovostí sobě vlastní. Herecké obsazení je skvělé. Film naráží pouze na jednu překážku a tou je statečné srdce od Mela Gibsona, se kterým prostě nesnese srovnání. Ten je o třídu jinde. Ale i tak je tohle skvělá věc 80% ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Paradni film, ktery si me ziskal hned uvodnim nekolikaminutovym tracking shotem a uz me nepustil. Skvele se na to kouka, konecne nekdo natocil opravdovou, spinavou, historickou rezbu. Jen me mrzi, ze film ma "jen" dve hodiny? Hlavne v druhem aktu se celkem zbesile skace mezi scenama a kldine bych se nekterym eventum venoval vic nez jen voicoverem dvou vet, zatimco hrdinove nekam padi na koni. Jezis tohle by byla miniserie jak vino! DOUGLAS! ()

Milan25 

všechny recenze uživatele

Hezká výprava, kostýmy a celkové technické zpracování je ok. Děj je místy bohužel trochu nepřehledný, hlavně co se týče postav. Aaron Taylor-Johnson si roli podle mě dost užil. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

V době GoT a Vikingů tohle už tak neohromí. Přitom to rozhodně není špatný film, jen mu chybí ta pompéznost která by u historických spektáklů (kor u pokračování jednoho z top filmů v žánru) měla být. Navíc Pine jakožto sjednotitel a velký vůdce je tady dost nevýrazný. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Myslím, že nikdo nečekal druhé Brave heart. I když to k tomu mělo celkem našlápnuto, ale bylo jasné, že tvůrci se zaměřují více na autentičnost než epičnost a pod. Ch. Pine že utáhne film víme. K tomu dostal solidní sestavu, krásnou F. Puge. Nádherná skotská příroda, krásná dobová hudba, bo spíše zpěv. Bitvy skvělé. Brutalita a celková taková nějaký realita všeho tomuto filmu dodalo na váze. Děkuji za seznámí se s tou další klíčovou postavou osvobození Skotů. I to propojení s Wallacem sedlo suprově a jsem rád, že to nechtěli opomenout. Píše se v zajímavostech o 4 hodinové stopáži. To by bylo asi moc, ale 2,5-3hod to klidně mít mohlo. Mně se to líbilo hodně. Chybělo malinko k 5*. ()

Hanes88 

všechny recenze uživatele

No na 5 hvězd to není, ale na 4 už ano. Čekal jsem to před shlédnutím? NE. Hlavně jsem nečekal, že by Chris Pine v hlavní roli Roberta Bruce zahrál kdovíjak dobře. Jsem rád, že jsem se mýlil a jeho herecký výkon byl skvělý. A i přesto, že se děj trochu lišil od původního Braveheart tak se mi to líbilo. Nevím jak to bylo úplně přesně historicky a nevím jestli to někdo úplně přesně ví, ale tato historie mě nepřestane nikdy zajímat a na jakékoli filmy o ní se vždycky rád podívám. Tento film? Výborný, tvrdý, někdy surový, ale i romantický v určitém smyslu. Mi se to líbilo hodně. 80%. ()

Související novinky

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (více)

Netflix mění filmovou strategii

Netflix mění filmovou strategii

26.08.2018

Jestli Netflixu něco nelze upřít, je to způsob, jakým ovlivnil televizní výrobu na roky dopředu. Co se týče filmového formátu, tam to ovšem streamovacímu gigantovi poměrně drhne. Jediný opravdový… (více)

Reklama

Reklama