Reklama

Reklama

Terapie

(seriál)
  • angličtina In Treatment (festivalový název)
Trailer 2
Drama / Psychologický
Česko, (2011–2019), 48 h 6 min (Minutáž: 21–29 min)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(116)

Obsahy(1)

Terapie je český seriál věnující se terapii lidem s psychickými problémy. Psycholog Marek Pošta (Karel Roden) se každý týden setkává s pěti klienty – pacienty, kterým se věnuje od pondělí do pátku. Formát seriálu je převzatý z izraelského seriálu BeTipul, ze kterého vycházel i americký seriál V odborné péči. (sator)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (42)

TroiMae 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám k seriálu ambivalentní postoj a první řadu jsem ani neodkoukal. Na třetí jsem se začal dívat jen kvůli postavě Vojty Dyka. A seriál se mi líbil, přišlo mi, že dobře zobrazuje charakter terapie… Ale ten dojem se víc a víc vytrácel. K terapeutovi Markovi bych potřetí nešel. Že jemu samotnému není divné, že kvůli té jeho neustálé konfrontaci a postoji, že on ví všechno lépe mu na konzultacích běžně „pacienti/ky“ říkají, že se tam necítí dobře, že příště nechtějí přijít a dané setkání sami ukončují, nebo se alespoň ptají, zda už není konec. To je tragikomické. A to „rogeriánské“ terapie to má hodně daleko. Nicméně vedle ne zrovna vřelé a empatické terapie jsou tak vyložené lapsusy a obávám se, že to pak obraz profesionální terapie dost narušuje. Pro mě jako terapeuta je nemyslitelné, když mám klienta, abych za jeho zády konzultoval s jeho manželkou a s ní, ne s mým klientem, se také domluvil na společném setkání. Vyhnu se tak tomu, co dělá terapeut Marek v seriálu – že klientovi lže. Terapie přitom má být o vzájemné důvěře. Chce, aby k němu klienti/ky byli upřímní, ale sám lže. Manželka ale nepřijde, zdrží se, terapeut klientovi nabídne, že začnou bez ní. A zároveň mu říká, o čem nemůže mluvit, protože přijde manželka. To vše jen proto, aby mu na posledních pár minutách sezení řekla, že ho opouští, načeš v nejvypjatějším momentu terapeut z místnost stejně odejde. A to vše slyší z kuchyně, která je s terapeutickou místností propojena, terapeutova partnerka, protože se soukromím si terapeut starosti nedělá. Jindy syn jeho přítelkyně vidí skrz skleněné dveře. ()

kajas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejsem fanouškem rozdělení hodnocení na série, ale v tomto případě (hlavně kvůli velkým časovým mezerám mezi sezónami) jsem udělala výjimku. Zde tedy jenom zmíním, že i když jsem ve výsledku nehodnotila nejvyšší známkou, považuji "Terapii" za jeden z nejkvalitnějších seriálů, který kdy vyprodukovala nějaká česká televizní stanice. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

-3* před časem jsem začal sledovat tento chválený seriál, který vychází z ověřené světové značky, která se jen převedla na naše reálie. Budiž ... takhle to ve světě chodí a hodně seriálů a sitcomů má vlastně svůj předobraz jinde. Vydržel jsem nakonec asi tak deset dílů a nechytly mě příběhy "pacientů" natolik, že bych to dokoukal, i když je to herecky ztvárněné kvalitně. Třeba bude někdy jindy čas a chuť se k němu vrátit, ale prozatím zůstanu u průměrných třech hvězdiček. [ PŘÍBĚH: 3 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tento formát o terapeutovi a jeho pacientech se osvědčil i jinde ve světě například v USA a Izraeli. Tvůrci seriál trochu počeštili. Například jednou týdně vyhledá terapii i sám rogeriánský terapeut Marek. Rode umí krásně naslouchat. Jako v každém seriálu je nám vše servírováno přes obyčejné lidské vztahy. Struktura vyprávění je propracovaná a osoby se vzájemně ovlivňují, takže se nevyplatí vynechávat některé díly. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Mám za sebou teprve pár epizod, ale už pociťuju lehkou závislost. A to bych popravdě u čistě konverzačního nekomediálního (natož pak českého) seriálu moc nečekal. ;-) Psychologie mě ale vždy lákala a to postupné odkrývání traumat a hledání pravého jádra lidských problémů může být mnohdy poutavější a napínavější než sebelépe zrealizovaná akční scéna. :-) A ani si nemyslím, že stejně dobře (ne-li dokonce lépe) by to fungovalo jako rozhlasová hra. Herecké výkony se tady totiž určitě neodvíjejí pouze od toho, co a jak protagonisté říkají - nezanedbatelný podíl nepřekvapivě mají i jejich obličejová mimika, gestikulace apod. Zdánlivě zcela jednoduchý, ale v důsledku opravdu zajímavý přístup ke zpracování nejrůznějších sociálních témat a lidských osudů. S01: 80 % ()

Galerie (317)

Zajímavosti (33)

  • Vila, ve které Marek Pošta (Karel Roden) bydlí a provádí terapie, se nachází na adrese Dělostřelecká 652/5 ve Střešovicích. Což je divné, protože je to vila, která patří jeho exmanželce, od které se odstěhoval a ve které prováděl terapii a bydlel v první sérii. Ve druhé sérii, kdy odešel od rodiny, bydlel na adrese Lomená 493/10 ve Střešovicích. (sator)
  • 3. série byla natočena již v roce 2016, do vysílání se však dostala až v roce 2019. (fabecc1222)

Reklama

Reklama