Reklama

Reklama

Zrádci

(seriál)
  • angličtina Rats (festivalový název)
Trailer
Česko / Polsko, 2020, 6 h 46 min (Minutáž: 66–71 min)

Scénář:

Miro Šifra

Kamera:

Martin Douba

Hrají:

Cyril Dobrý, Lenka Krobotová, Miloslav Pecháček, Martin Havelka, Hoang Anh Doan, David Novotný, Igor Bareš, Magdaléna Borová, Anežka Novotná, Petr Franěk (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Vietnamská mafie v Česku ovládá víc než 70 procent trhu s pervitinem. V jejím čele stojí investoři nazývaní aj Bác (strýcové), kteří se zde usadili ještě v době komunismu a navenek se tváří jako vážení podnikatelé. Díky propracované a efektivní struktuře výroby jsou na ně klasické policejní postupy krátké. Policisté z protidrogového tak musí používat spíše praktiky tajných služeb – a často jdou i za hranice toho, co je vůbec legální. Příběh šestidílného seriálu zobrazí tři týdny v životě drogového dealera a policejního informátora Davida Frýdla, který působí v českovietnamské drogové mafii. Po vraždě své policejní spojky zůstává sám a po krku mu jdou obě strany – policie i mafie – a on hledá cestu, jak si zachránit život. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dejovo i herecky ma seriál celkom zaujal, hoci bol dlhší než mal byť, zbytočne natiahnutý do šiestich hodín, stačila i polovica. Výrazným nedostatkom je dookola sa opakujúci jeden hudobný motív. No a absolútne najhoršia bola kamera. Nechápem ten štýl, veď to je akoby som pozeral film v saune alebo v nejakej hmle. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Hvězdu navíc za Petru Lenky Krobotové. Málokdy se povede vykreslit tak komplexní moderní ženská postava. Petra chce zvládat perfektně všechny životní role, jak doma, tak v práci, a když dostane svojí profesní příležitost, neuvědomí si, že je především matka. Její cesta do pekla zastiňuje i hlavního hrdinu Davida, který svým dramatickým obloukem trochu plakátově demonstruje, že ty drogy jsou špatné, ať to na začátku vypadá sebevíc cool. Tauš docela umně maskuje nízký rozpočet, který mu nedovoluje pouštět se do akce. Kdyby dostal víc peněz, kamerou by hýbal jen určitých v dramatických okamžicích, a hlavně by děj na čtyři díly nenatahoval na šest, mohl to být seriál roku. Ale i přes ty nedokonalosti díky za něj. . ()

Reklama

Styxos 

všechny recenze uživatele

loňskej Rédl pro mě byl obrovský překvapení v žánru noir a zvlášť s ohledem, že se jednalo o domácí produkci. Byl jsem zvědavej, s čím scénarista Miro Šifra přijde dál... a odpověď dorazila letos ve formě Zrádců. Což je další Šifrův příspěvek do žánru noir, kterej přetejká barvama a je sluníčkovej (což zdůrazňuje žlutý auto a mikina jedný z postav), ale hluboko uvnitř je tmavej jak dehet a prohnilej až do morku kostí. Zrádci začínají úplně prostě - dva kluci, který možná každej den potkáváte na ulici, se rozhodli živit prodejem drog. A ten jeden ještě navíc donáší policajtovi z protidrogovky. To co začíná zdánlivě nevinně a jednoduše, se pak brzo začne hroutit jako domino a od nízkejch pater společnosti jde až nahoru, do světa báječných a bohatých, který mají svý tajemství, co si snaží řešit v rámci rodiny (tady jsem si vzpomněl na Chandlera). A v rámci šesti dílů vidíte, jak jsou jednotlivý lidi provázaný a že fungují jako organismus. Není to hra jenom na zrádce. Je to hra na manipulovaný a manipulátory, což byl hodně silnej prvek u Rédla (kdy si estébák pohrával s prokurátorem, co to myslel dobře). Tady už je to víc provázaný a víc propojený. A teprve v posledních dvou dílech poznáte, jak moc. Čím víc se odkrývají karty, tím víc zjišťujete, jaký byly skutečný úmysly aktérů a kdo je ve skutečnosti oběť. A kladete si otázky, kdo je tu hrdina a kdo jeho průvodce. A co je hlavní a z čeho mrazí je to, že tyhle věci se nám dějí dnes a denně za dveřmi našich domovů. Každý z nás nejspíš zná nějakého Davida. Imho musím vyzdvihnout celý herecký obsazení, hlavně Lenka Krobotová mě dostala a krade si to pro sebe. A pak ta titulní písnička nazpívaná paní Rottrovou je naprostá bomba. A strašně úžasný jsou momenty, kdy David sám sebe točí na kameru, čímž naskakuje jako by ich forma vyprávění. O anime vsuvce nemluvě. Tohle je fakt naprostá seriálová šleha a stejně jako u Rédla tak ani tady se mi nechce věřit, že to natočili Češi. Možná se fakt blížíme k době, kdy takový žánrovky u nás budou standartem. ()

Mara97 

všechny recenze uživatele

Zrádci byli rozehráni tak solidně, nicméně to dopadlo katastrofou. Chlupáčkovy díly jsou mnohem lepší jak ty Taušovy, projevuje se to nejen v rozehrávání samotného příběhu, ale také ostatních efektech. V komentářích na Facebooku České televize jsem četl četné výtky na kameru a zvuk - dlouho jsem s tím nesouhlasil, kamera mi přišla velmi zajímavá, jenže postupem času začala být divoká až tolik, že se to v posledním díle nedalo vydržet a málem jsem až spadl ze židle. To stejné platí o hudbě - zpočátku výborná, ale jakmile v pátém díle zůstalo jen nepříjemné hučení, začal jsem se obávat, že se mi rozbolí hlava. I vizuál se zdál zpočátku zajímavý, ale i to netrvalo věčně - pátý díl byl neskutečně přesvětlený a v posledním díle už to byl snad vtip (viz modrá chodba nemocnice). Bílé titulky nemají černý okraj, proto je fakt super nápad mít obraz extrémně přesvětlený a v pozadí ještě oblohu, to potom z těch titulek hodně přečtete. Kdyby se jednalo o nějakou angličtinu, kterou u nás víceméně každý umí, vzal bych to, ale v případě vietnamštiny ty titulky opravdu nutně potřebujete, takže se jedná o příklad neuvěřitelné filmařské nemotornosti. Obecně by se dalo říct, že kamera, hudba i celkový styl působí velmi svěže a zajímavě, jenže čeho je moc, toho je příliš. Asi jsem divák, co se řadí do té konzervativnější skupiny, ale poslední díl byl už za hranou, té filmařské "inovace" bylo až přespříliš. Název prvního dílu "Vstup do prázdnoty" je docela trefný, týká se nejen Davida a jeho životního stylu, ale také celého seriálu - Tauš se snaží hrát na efekt, vybírá si nevšední lokace, ale na konci už to dopadá jen tak, kdy se divák ptá - a co je zas tohle? Co na začátku vypadá jako super - žlutá Tesla X, hradecký schodový panelák či senetářovský kostel, končí u wtf momentů jako podivné nedokončené vícepodlažní parkoviště u luxusní bytové rezidence v posledním díle, nebo samotný konec v jakési zřícenině na moři. Na začátku se efekt daří, seriál se mi líbil, ale jak je to je celé prázdné a jakoby rádoby umělecké, postupně mne toto nadšení přešlo. Škoda i příběhu, nezačal špatně a dlouho se držel, jenže v poslední díle se naprosto vymkl z ruky - nedával smysl, zůstalo moc otázek nevyřešených a některé dialogy byly až směšné. Přesto mám ale někde i slova chvály - Cyril Dobrý svou roli zvládl, monology do kamery pomocí boření čtvrté stěny hodnotím velmi pozitivně, stejně jako René se do své role neherce hodil náramně. Je mi jen líto, že Blažka zabili hned v prvním díle, v podání Neužila se jednalo totiž díky jeho uvěřitelné vzteklosti o suverénně nejlepší postavu. Poslední díl je sice odpad, ale celkově bych seriál hodnotil na slabší tři. ()

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Já fakt nechci na českou tvorbu kydat nejrůznější hovna, protože nejsem z té skuliny mladých oponentů, prakticky všeho, co má nálepku televizního kanálu, a nový generace moderních čecháčků, kterým příjde Mareček s pérem jako odpad. Jsem zděšen všemi chlupy na prdeli, že tohle není tak špatné, jak tu vysoká garda čtyřicátníků bleje do klávesnic. Česká televize umí někdy překvapit, mimo toho, že udělá v tovární lince, do roka minimálně deset kriminálek, kde hraje Novotný, Trojan, Čermák, nebo rovnou celý Dejvický divadlo, nebo jsem na vlastní oči viděl dětskou kriminálku, kde Pepíček vyšetřuje zmizení Klárčiny červený papuče na Prvouku.. Hele, já bych se vůbec nedivil, kdyby byla ještě Kriminálka Chomutov, Chánov nebo Ostrava. Zdeněk Godla, samozřejmě v hlavní roli, by zase na oplátku vyšetřoval padělané prohlášení o sociálních dávkách. Udělat si českej Narcos, nebo Pervitinovýho taťku, ale s důrazem, že to je zase kriminálka, fakt nestojí jako nezrealizovaný projekt do spodního šuplíku, pana "Kolečka". To, že se k tomu přisere eskorta z Polska, do klidné české vesničky, kde se v karavanu vaří poctivej éčkovej Ležák. Pilot byl zrádně divokej. Kameraman přišel do práce, asi připosranej, že se mu střeva natolik houpala v kaďáku, že nedokázal cinematicky, bez známky tělesný poruchy natočit záběr. Asi na Kavčích horách zřejmě nemají soukromou toaletu pro brněnské točaře. Chudák von. Odporně posraný knírek pana Pecháčka, a křiklavě zelený háro, mi jen dala jasný verdikt, že víc než dva díly se nedají bez nějakého téčka nebo nadrcenýho ibalginu v nose, srolovanýho v toaleťáku, systematicky zvládnout. Přednost dali hlavně naivním lopatám, věrozvěstům Cyrila a spol., že si chudák Novotný musel udělat jen obtočku na jeden natáčecí den, páč ho tu nikdo nestřádal. Nejsme v Amsterdamu, že si mužem nechat dovolit si volně procházet zločince s jointem. Dám ještě uvadlou hvězdičku za full frontal Terezy Těžký, aspoň nějaký zpestření. Tohle by V síti neprošlo, ani v 18+ verzi, heč! ()

Galerie (137)

Zajímavosti (16)

  • Automobil Tesla, kterým jezdí David Frýdl (Cyril Dobrý), má registrační značku ELA 0027. Správný tvar RZ pro elektromobily v Česku ale obsahuje po písmenech EL tři číslice a dvě písmena. (Martin_L)
  • Seriál byl poprvé uveden v září 2019 na mezinárodním festivalu Serial Killer. (Filip_SK)
  • Natáčelo se v Praze, Liberci, Smržově, Sychrově, Hrabyni, u Mostu a v městských lázních Chomutově, ale také v Německu a Polsku. (rakovnik)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Serial Killer se blíží

Serial Killer se blíží

20.09.2019

Serial Killer je mezinárodní soutěžní festival televizních a online seriálů. Uskuteční se 24. – 29. září 2019. Divák má jedinečnou příležitost sledovat to nejlepší, co současná evropská produkce… (více)

Reklama

Reklama