Reklama

Reklama

Černobyl

(seriál)
  • USA Chernobyl
Trailer
USA / Velká Británie, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (1 115)

Zrzavakocka 

všechny recenze uživatele

seriál z produkce společnosti HBO jenž si zaslouží být viděn - když se řekne Černobyl tak většina lidí po celém světě ví co to bylo za průser - jak soudruh byl dokonalý - že se nic takového u něj stát nemůže - jak ti co by chtěli jsou těmi co mají moc zašlapáni do země - jak zde funguje propaganda jak zde manipulovali lidmi jak pouště ven informace - bohužel doba byla taková - jenže soudruh se z ní nepoučil a furt si stál za svým - jediné co mě tak trochu vadilo byla angličtina kdyby to bylo v ruském jazyce tak by to bylo 100% takhle to jen na 95% ()

Vestor 

všechny recenze uživatele

Tohle je seriál desetiletí. Má pro mě i speciální hodnotu, protože jsem Černobyl před rokem navštívil a poseděl si i v křesle operátora 3. bloku elektrárny. Díky seriálu jsem si skutečně uvědomil, že Pripjať, dnes zarostlé ruiny, byla kdysi živoucí město, odstavené ze dne na den. Autoři si pečlivě vyhráli s kulisami (na západní produkci až neuvěřitelně detailně). Veškerá auta, oblečení, vybavení, kostýmy i účesy vás nenechají na pochybách, že jste v Sojuzu 80. let. Ze začátku chvíli trvá, než se člověk zorientuje v množství postav, ale potom se rozjede hutné drama, které je o to působivější, že je z velké většiny dle skutečných událostí. Najde se samozřejmě několik menších nepřesností, jako vrtulník který spadl až mnohem později, protože zavadil o jeřáb a ne díky radiaci. Nebo fiktivní postava soudružky Chomjukové. A to jsou jen drobnosti. Seriál místy působí až jako hraný dokument a donutí vás přemýšlet o rozsahu katastrofy a pocitů lidí, kteří ji likvidovali, zatímco je řídila bezohledná komunistická mašinerie. ()

Vaelor 

všechny recenze uživatele

Ten hype je dle mě trošku přehnanej. Trošku víc. Netvrdím, že to není skvěle zpracovaný i zahraný a depresivně realistický, ale v čem to tak vyniká, to mě, teda uniká. Že bych po shlédnutí nedokázal mluvit o ničem jiným a místo jídla slintal nad touto mini sérií, o události, o které jsem tušil, jak dopadne, to určitě ne. Maličko mám pocit, že se ten seriál vynáší do nebe díky tomu, že kope do Ruska, což je dneska v módě... Netvrdím, že neprávem, ale přesto. Jak už tu někdo zmínil, je zajímavý, že najednou nikomu nevadí anglicky mluvící rusové. Co uznávám je, že díky tomuto seriálu se drtivá většina američanů dozvěděla, že se někdy odehrála nějaká katastrofa v Černobylu, a třeba si zjistili i, kde leží taková Ukrajina. ()

Igwar 

všechny recenze uživatele

Niektoré superlatívy si seriál bezpochyby zaslúži, ale ani ja sa nemôžem zbaviť dojmu, že na poredné priečky dosahuje najmä kvoli tomu o čom je. Jednoducho povedané, ľudia hodnotia viac ako seriál samotný, udalosti z roku 1986, šokujúce fakty a dôsledky havárie v Černobyle. Ako vidno aj z ostatných komentárov, uživatelia, ktorí tieto fakty už poznaju z iných zdrojov a nie sú tak emočne ovplyvnený seriálom, hodnotia oveľa objektívnejšie. Jedna z mála vecí, ktorú by som vytkol je angličtina. Nič proti nej, aj ja hu denennodenne využívam vo svojej práci. Avšak v seriáli pôsobila rušivo a znižovala autenticitu. Najmä to, ako si anglicky hovoriaci herci lámali jazyk pri vyslovovaní ruských mien a názvov, neprechylovali ženské mená, tažkopádne anglické "comrade" a pod. ()

AjiVa 

všechny recenze uživatele

Vzhledově a herecky velmi dobré, ovšem zjednodušené, sugestivní, nehistorické a plné neprávem vyzdvižených scén. Série pominula vyzdvyhnout pravé přičiny této události, mnohem více série vyzdvyhuje těžkosti manželky hasiče a likvidaci psů. Místo toho aby uváděla a odkrývala důležité společensko-politické parametry, které katastrofě předcházeli a doprovázeli ji. To, že při takovéto katastrofě zemře mnoho lidí a zbude mnoho smutných příbuzných si asi umí většina lidí představit. Co si ale většina lidí možná představit neumí je, že vinu za hávarii rozhodně nenese většinovou měrou obsluha elektrárny, ale řetezec přičin vede mnohem výš a mnohem komplexněji. Za hávarii je potřeba vinit systém, nikoliv selhání lidského faktoru. Těmto a dalším důležitým rozměrům příběhu se série příliš nevěnuje. Dává přednost jednoduchosti před historickou přesností. ()

modranka 

všechny recenze uživatele

Z mojej strany sklamanie, ale aj tak som dala 3* - aspoň za snahu spracovať túto katastrofu. Filmové spracovanie obsahuje hodne hlúposti v scenári (návšteva manželky v nemocnici bez akejkoľvek ochrany - rovnako tak vyšetrovatelia nedbali na vlastnú ochranu a pritom práve oni vedeli o čo ide). A to je len jeden z príkladov. Nechcem zbytočne prezrádzať dej tým, čo to ešte nevideli. .... Pokojne to mohlo byť spracované do jedného príbehu, 5-dielna séria bola zdĺhavá a bez dynamiky. Nemohla som si pomôcť, ale cítila som z celej série protiruskú propagandu, a preto som si zaradila seriál k tendenčným prácam. ()

lahvi 

všechny recenze uživatele

Vyjímečně jsem počkal na dabing, protože v AJ mi todle sledovat bylo proti srsti. Beztak mam tu vrozenou srdeční vadu z černobylu! Hrrr na rusáky :D Ne...snad jen...kéž by to přimnělo k tlaku veřejnosti na obnovitelné zdroje energie. A jen by mě zajímalo, proč, když tam ta radioaktivita stále je, tak tam jezdí turisti a ty stromy jsou krásně zelený a na první pohled vypadají zdravě. ()

RichiB 

všechny recenze uživatele

Za me absolutni bomba. Co dodat...? Od tretiho dilu jsem si rikal, cim me jeste muzou prekvapit. A pokazde prekvapili. Finale bylo pak naprosto zdrcujici. Jasna ukazka toho, jak to v Rusku fungovalo, jsk to tam stale funguje a hlavne proc si Rusaky drzet co nejdal od tela (hranic). Protoze tam se od te doby nic moc nezmenilo. Nedelejme si iluze. ()

INDYANA 

všechny recenze uživatele

Výborný, až príliš realistický, nemilosrdný a krutý... určite aj pod vplyvom nostalgie a osobnej zainteresovanosti 5* ()

Ijeka72 

všechny recenze uživatele

Miniséria o tragédii v Černobyle môže byť označená hocijako, no určite nie ako historická. Zopár zaujímavých momentov, no inak len hra na city. Tri hviezdičky len za výkon hercov, tie sú fakt dobré, inak to neoslovilo. Tvorcovia by sa mali pozrieť na jadrové katastrofy v USA či Japonsku, tie by možno spracovali lepšie. ()

Jumboun 

všechny recenze uživatele

Není třeba řešit do detailu, zda je to všechno opravdu tak jak je zde podáno. Nicméně autentičnost a vůbec rozsah celé katastrofy a kam až to vlastně mohlo zajít, dává důvod k zamyšlení, jestli je jaderná energie ta pravá.... ()

Ronie 

všechny recenze uživatele

Kdyby to bylo možné,dám deset hvězdiček.Velmi milé překvapení od amerických tvůrců.Potěšilo mě obsazení herců,až na pár vyjímek v něm hráli herci,neokoukaní,věrohodní a skoro se dá říct posovětští.Věřila jsem všemu,co mi seriál nabídnul,jakobych se přenesla do těch 80-let min.století.Viděla jsem spoustu dokumentů na tuto tématiku,ale toto už nejde překonat.Výborná práce! ()

Cuffini 

všechny recenze uživatele

Seriál mi nedal spát a přivedl mě po letech ke slivovici, abych tu hutnou atmosféru nějak zpracovala. Děsivý, šílený a hlavně totálně zbytečný. Není nic horšího než egoistický psychopati u moci a když tvoří celou strukturu, režim, tak se vlastně divím, že tu dneska vůbec jsme. Poklona všem, kteří se těmto prasatům u koryt postavili. Ta dezinformovanost, cenzura, zapírání v tak celosvětovým důsledku, to už se nikdy nesmí stát. Hm scifi. Škoda za angličtinu a předimenzované ztvárnění umírání po ozáření.. ()

Parisienne09 

všechny recenze uživatele

Tohle dílo by se mělo povinně promítat už na základních školách, protože popisuje naprosto šokující ignoranci lidí ve zrůdném systému, který je k ignoranci prostě přivedl. Zcela mimořádná minisérie, v níž se autorům podařilo zobrazit temnotu zrůdného socialistického zřízení. Mráz po zádech jde divákovi od počátku, příběh začíná v temnotě a pak už je jen hůř. A k tomu ty šílené zvuky. Vskutku mistrovské dílo a některý z kolegů komentujících správně poznamenal, že Černobyl patří ke snímkům, na něž je pětihvězdičková škála málo. Ale dodala bych, že významně k těmto pocitům přispívá fakt, že seriál přináší příběh (zde bohužel) ze života a tyto jsou vždy nejsilnější, je to takový dobrý katalyzátor kvality díla. Zde se podařilo opravdu všechno: režie, kamera, hudba, casting a v neposlední řadě vynikající herecké výkony, mimořádně přesvědčivé od herců, kteří nikdy totalitu nezažili. ()

MisterSister 

všechny recenze uživatele

Nevyužitý potenciál perfektního tématu. Chabý režijně i scénáristicky. Plytká zoufalost mířící vysoko nad svůj um. Nejvíc overrated seriál of all times. ()

BigJohn02 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený seriál, který ukazuje nehoráznou zhovadilost bolševických demagogů od nejvyššího vedení Rudé říše až po nekompetetní kádry na vedoucích postech v elektrárně. Přestože každý divák ví, jak to dopadne, udržuje ho příběh v napětí až do konce. Snad jen postava Emily Watson, která personifikuje obec znepokojených vědců, tam moc nesedí, ale budiž. Je trochu škoda, že to nenatočili v ruštině, bylo by to autentičtější, ale kdo z Američanů by byl ochoten při sledování seriálu číst? Také mě mrzelo, že nebyla ukázána arogance Rusáků, kteří dva týdny po explozi demonstrativně uspořádali v Kyjevu prolog Závodu míru a ohrozili tak kvůli své zasrané propagandě životy sportovců. Asi by se to hodilo, ale na druhou stranu, kdo v Americe kdy slyšel o nějakém Tour de Komouš? ()

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama