Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (920)

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Po dějové stránce dost jednoduchý film, a přesto se na něj člověk může při každém shlédnutí dívat úplně jinak. Já se naposledy rozplýval nad jeho krásou a tentokrát mi přišel spíš strašně depresivní. Rebelství hlavního hrdiny není poháněno žádnou vášní, spíš naprostou absencí vášně ve vztahu k životu, který se od něj očekává. Sám jakoby ani neměl žádnou osobnost nebo zájmy. A podobně prázdně tady působí všichni, hluboce nešťastná MILFka Robinsonová i Benjaminova nastávající (ke které podle mě film není úplně fér, což je společně s přehnaným opakováním písní Simona a Garfunkela asi má jediná výtka). Pořád výborný film, jen už jiným způsobem. Miluju tu scénu s potápěčským oblekem. 9/10 ()

Kroupa 

všechny recenze uživatele

Nebudu se rozplývat nad tím, jak je to film úžasný a dokonalý, přejdu rovnou k věci - napadlo někoho, že Elaine by mohla být nevlastní sestrou Bena? Vyprávění Mrs. Robinson o početí její dcery neznělo příliš přesvědčivě, a tahle spekulace by vysvětlila mnoho z jejího chování v této scéně, včetně jejího nečekaně tuhého odporu k tomu, aby Ben měl cokoli společného s její dcerou. Možná je to blbost, ale mě to napadlo okamžitě při té scéně a po zbytek filmu jsem čekal, kdy to vyjde najevo. Že se tak nestalo ale ještě neznamená, že se mýlím, i když je zase pravda, že nedokážu vysvětlit, proč by se to ve filmu jasně neobjevilo. Navíc ve filmu chybí jakákoli interakce mezi Mrs. Robinson a Mr. Braddockem. Jenže já si jinak nedokážu vysvětlit, proč by se tak tak ženština chovala - žárlivost na dceru, přeměněná v touhu po pomstě mi nějak nesedí - spíš to vypadá na cílenou snahu zabránit něčemu, co by bylo velmi zlé. Navíc pokud měla takovou slabost pro Braddocka Jr., proč by ji o 20 let dříve neměla mít pro Braddocka Sr.? Určitě bych chtěl tuhle myšlenku ozkoušet v debatě, tak jestli máte zájem, je tu na mě kontakt ;) ()

VencaS 

všechny recenze uživatele

Zadne dlouhosahle monology, zadne zbytecne reci, zadne nesmyslne ci bezduche pasaze. Celym filmem se nese ohromne syta atmosfera, ktera vypovida sama za sebe. Navic jeji prolnuti skladbami od Simona a Garfunkela dava snimku spolecne s perfektni kamerou vytecny filmovy zazitek. K tomu jeste charisma Dustina a 5* je na svete. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se k této legendě dostal a ačkoliv v pozdější době vzniklo mnoho podobně laděných a sexuálně méně či více zvrhlých filmů, tak Absolvent svým vytříbeným humorem a skloubeno s uměleckým provedením patří mezi top filmy. Hoffman, ačkoliv by jeho postava potřebovala skutečně někdy "proplesknout" a drásala mi někdy nervy s vyhrocováním situací, tak i přesto je obsazení i předvedený výkon excelentní. 9/10 ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

Opravdu zvláštní (a skvělý) mix dramatu a bizarní komedie, který celý víceméně stojí na excelentním výkonu Dustina Hoffmana a na atmosféře generation gap konce 60. let, kterou svým nenápadným jemným způsobem vystihuje lépe, než kterýkoliv jiný film. Je ale třeba rozhodně zmínit i slavný konec v kostele a autobuse a soundtrack od Simona & Garfunkela. Skvělá satira. Legenda! ()

Kratoc 

všechny recenze uživatele

Na to, jak je ten snímek starý, tak dokáže neuvěřitelně oslovit. Navíc strhující Dustin Hoffman. I když to není úplně můj šálek kávy, tak bravo! ()

HanaM. 

všechny recenze uživatele

Napsat komentář na Absolventa - klepou se mi prsty, jen na to pomyslím. Je těžké něco vyjádřit nějakým komentářem, když pro vás film znamená tolik. Znuděný Ben, který bezcílně zírá do akvária s rybkami, najednou do pokoje příjde manželka otcova známého, paní Robinsonová a všechno se mění... Ben loví z akvária klíčky od jejího auta. A začíná pořádná mela. Naivní Ben se setkává s zahořklou a cynickou paničkou, která má jedinou podmínku jejich setkávání - Ben si nesmí vyjít s její dcerou Elaine... Nedivím se, že paní Robinsonová se stala pojmem a třeba v USA zná Absolventa už málokdo, ale úsloví paní Robinsonová, zná skoro každý. Neoslovujeme ji jménem, známe jen příjmení, jak dráždivé. Elaine je jakoby její pokračování, které má snad naději, že neotěhotní v autě, že nebude lovit mladíčky na večírcích, že nepřestane mít chuť mluvit o umění (ano, úžasná scéna), že bude mít o něco zájem. Na konci krásně řečeno: "Elaine už je pozdě." "Ne, pro mě..." ()

glamgirl 

všechny recenze uživatele

Pre mňa sklamanie. Filmárske klady by sa našli, ale preboha, veď v tomto filme sú všetky postavy absolútne nesympatické. Dokážem sa vcítiť do Benjaminovej nudy a osamelosti pani Robinsonovej, ale nechápem tú sprostú Elaine. Ono prvá polovica ma celkom bavila, no časom ma začala iritovať každá jedna veta. Aj piesne Simona a Garfunkela. Ku koncu ma už od nervozity svrbelo celé telo – nie preto, že by ma zaujímalo ako to skončí, ale kedy konečne. A keď to prišlo, potvrdilo sa mi, že v šesťdesiatych rokoch boli naozaj všetci na drogách. ()

Pitrsss 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů. Aby film i po 44 letech držel tempo a šlapal jako hodinky, to se zas tak často nevidí. Vynikající Hoffman, v bizarní roli o 10 let mladšího člověka, než sám v době natáčení byl. Vynikající hudba, v čele s legendární Mrs. Robinson. Surf na vlnách pozitivní energie. Na svou dobu solidní filmařské prvky - pohled pod vodou, přechody z detailu na celek atd. Na plnou palbu to není, ale rozhodně je potřeba si těmihle klasikami doplnit znalosti. 75% ()

Strike 

všechny recenze uživatele

Několik famozních scén a výtečná Anne Bancroft jsou zásadní pozitiva filmu. S Dustinem Hoffmanem mám trochu problém, protože jsem film viděl s dabingem a hlas Ondřeje Vetchého mi velmi vadil. Hudba je pěkná a slavná, bohužel dost se opakuje a slyšet během hodiny a půl sedmkrát Sound of silence je trochu moc. Jinak chápu tu kultovní generačnost filmu, která v době uvedení asi byla i skandální, dnes ale moc nefunguje a dělá film trochu nudným. 6/10 P.S. Závěr je fajn, ale jeho parodie ve Waynově svět 2 ho ještě znásobila. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Nádherná filmařina, úplně bez chyby. Holt režisér Nichols měl talent, Paul Simon měl talent a herci měli talent taky, největší z nich Dustin Hoffman. Ještě, že máme šedesátá léta, pokud jde o hudbu i o film. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Jó člověk si může život zkomplikovat velmi snadno. Tak jednoduchý scénář, proměnila dokonalá režie a Dustin Hoffman v něco tak krásného. Oscar za režii naprosto zasloužený, taková filmařina se jen tak nevidí. Od teď můj nejoblíbenější film s Dustinem. Dnes už "Old" muzika kterou slýcháme z rádií ale pořád se nádherně poslouchá. ()

kamil.i 

všechny recenze uživatele

Absolvent je vynikajúci film fungujúci v dvoch rovinách. Jedna rovina predstavuje ľahko komediálny pikantný príbeh "vzťahu" mladého muža so staršou ženou prerušený romantikou s jej dcérou. Tá druhá rovina je symbolom skúšky ohňom absolventa v živote po škole. V tejto druhej rovine okolnosťami fackovaný Hoffman nemá chybu podobne ako podarený soundtrack, ktorý spolu s ostatnými aspektmi vytvoril z tohto filmu nezabudnuteľnú klasiku. ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Zas taková extraparáda to není, ale Hoffmann je samozřejmě Herec s velkým H. Nicméně to, proč si Absolventa cením, je soundtrack. Tohle jsou šedesátky jak se patří, Simon a Garfunkel mě hudebně naprosto dostali už dávno, ale v tomhle filmu je jejich tvorba neuvěřitelně podmanivá a čarokrásná. A Mrs. Robinson a Sound Of Silence jsou písně definující,... prostě všechno, co se tehdy dělo. ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama