Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (922)

Hromino 

všechny recenze uživatele

Nepamatuju si, kdy naposled mi připadala délka filmu tak žalostně krátká jako právě u Absolventa. Nesmírně přitažlivý mix v podobě perfektních hereckých výkonů, podmanivé kamery a vůbec tak trochu netypických režijních vychytávek Mika Nicholse, v dnešní době již klasických hitovek Simona & Garfunkela (tento komentář samozřejmě právě píši za hudebního doprovodu Scarborough Fair) a povedené zápletky, která by možná na první pohled mohla znít tuctově a divák by od ní mohl očekávat, že se nevyhne jistým klišé žánru, ale není tomu tak. Absolventa bych nepovažoval vyloženě za komedii jako takovou, kde se budete smíchy popadat za bránici a v průběhu sledování několikrát odcházet pro něco k pití, abyste si svlažili následkem několikaminutového smíchu vyschlé hrdlo, jde spíš o film, kde se vyskytuje několik úsměvných momentů, ale jako celek se jako komedie rozhodně netváří. Téma rebelie, vzepření se řádu, pravidlům, rutině a společenským systémům je zde naznačeno více než povedeně a mně nezbývá nic jiného, než sem vpálit plný počet a litovat toho, že to nemohlo být ještě o něco delší. I když ono je to tak vlastně možná i lepší. Jasný must-see film pro každého. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Je ťažké písať komentár k niečomu, čomu vlastne nemáte čo vytknúť . Absolvent je dokonalým filmom po temer každej stránke. Každá zložka Nicholsovho filmu pôsobí presvedčivo, žiadna príliš nevyčnieva (OK tak Simon & Garfunkel áno ;-) ), čo robí Absolventa vyrovnaným a vyváženým dielom. Kultom a generačným filmom ho však spravil jeho nadčasový obsah. Každý z nás si pamätá dobu, keď bol po škole hodený do života a učil sa v ňom narýchlo plávať. Nie každý však bol úspešným absolventom ako Dustin a nie každý to „plávať“ zobral tak doslova ako Nichols, keď Dustina nechal v neopréne cupkať do rodičovského bazénu. Hoffmanova premena z panica na rádoby skúseného macha prostredníctvom pani Robinsonovej je zaujímavá najmä kontinuitou mizanscény jednotlivých scén so staršou milenkou a jeho stolujúcich nič netušiacich rodičov oddelených len otvorenými dvermi. Takto sú výborne zobrazené Benove „hriechy“ a jeho vnútorné stavy s nimi spojené v jednom zábere. Podobne to funguje so strihom naskakovaním na nafukovačku a Mrs. Robinson. Ozdobou tohto filmu je ale najmä herecké trio Hoffman – Bancroft – Ross. Neopakujúc apológie na Dustina, vypichnem skôr obe dámy a niečo čím ma ich herectvo fascinovalo – podobnosť prejavu postáv. Skrátka mať Mrs. Robinson o dvadsať rokov menej a o pár stratených ideálov viac, je to celá Ms. Robinson. Možno preto bola postava Anne Bancroft tak zúrivá, že Ben dvorí jej mladšej verzii. Čo jej vzhľadom k výbornej scéne rozhovoru o umení ani nemôžme zazlievať. Čo sa týka toľko diskutovanej druhej polovice filmu, tá mi sadla; rovnako nechápem niektorých užívateľov, vidiac v závere filmu happyend a klišé. Tak po prvé ak niekto v americkom filme zobrazujúcom americkú rodinku na svadbe ovalí niekoho vytrhnutým krížom, nevesta povie matke, že jej nevadí že už „je neskoro“ a nakoniec sú všetci zavretí oným krížom v kostole, je to vzhľadom ku katolíckej korektnosti kinematografie Hollywoodu všetko iné než klišé. A po druhé, ak považujete záber na dvoch ľudí, ktorí utekajú od rodiny, a sediac v autobuse plnom cudzincov neprehovoria medzi sebou ani slovo, za happyend, preložte si slová „Sound of Silence“ a možno začnete podobne ako ja uvažovať skôr nad tým, či onen „happyend“ nie je len ďalšou Benovou slamkou na hladine pri jeho (ne)plaveckej ceste životom. 10/10 ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Trošku inak romanticky film, ktorý katapultoval mladého D.Hofmana medzi veľké hviezdy. Je príjemné si pripomenúť film na DVD v pekne zabalenom vydaní edície Film X. V jednom z bonusov Hoffman spomína ako tesne po premiére cestou po schodoch stretol staršiu pani, ktorá sa ho opýtala:" Vy ste ten mladý muž z filmu?" Na jeho kladnú odpoveď odpovedala:" Práve sa vám úplne zmenil život."... Výborný herecký výkon Hoffmana a veľmi pekná hudba od Simon and Gurfunkel robí z filmu niečo výnimočné. Hodnotím piatimi hviezdičkami, ale priznávam, nebyť výbornej hudby, bolo by to za štyri. 90%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Film byl do té doby v zajetých kolejích. A pak přišel Absolvent, který protestuje proti systému a zvětšňuje filozofii generace konce 60. let. Protest proti konvencím, proti řádu a přežité maloměstské morálce. Mladí už nejsou pouze loutky v rukou snobských dospělých, ale dokáží pořádně vystrčit drápky. Ženy už nejsou ty cudné salónní dámy, stávají se z nich náladové svůdné potvory. A s Absolventem přišlo spousty nových herců, kteří se přes noc stali hvězdami. Dustin Hoffman, ač třicetiletý, svého nesmělého kloučka zahrál tak přesvědčivě, že mu i těch 21 každý uvěří. Anne Bancroft je doopravdy tou zatrplou ženou, která se nudí, má roupy a proto vyhledává příležitostný sex s mladým chlapcem. Taktéž bez chyby. Sexbomba Katherine Ross je coby Elaine prostě úžasná - jak herecky, tak vzhledově. Písně Simona & Garfunkela dotváří neodolatelně nostalgickou náladu. Závěr v kostele mne vždycky rozseká. Absolvent odstartoval novou filmovou éru, tzv. Nový Hollywood. A i když pomineme ten mezník, stále patří k tomu nejlepšímu, co světová kinematografie kdy stvořila. 100%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman opět předvadí geinální herectví.Při ztrátě jeho panictví jsem asi nebyl sám kdo byl víc nervozní než při ztrátě svého. Krásný příběh, a i když konec byl na mě trošku .....,ale to je jedno ta hudba je tak nádherná jo jo Mrs.Robinson. Ovšem nejen filmově dokonalé,ale i filmařsky odvedená skvělá práce od režie až po střih. Vím o čem mluvím neb jsem absoloval už tisíce hodin u filmů. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (72)

  • Richard Dreyfuss sa vo filme predstavil v úlohe študenta Berkeley, ktorý to preháňa so snahou zavolať políciu. (marlon)
  • Po premiéře filmu byl zaznamenán enormní nárůst v oblasti zpracování plastů. Hodně lidí tento úspěch připisuje Walteru Brookeovi, který coby pan McGuire radí Benjaminovi (Dustin Hoffman), jakým směrem by se měl v budoucnu vydat. (SHI-SHA)

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama