Reklama

Reklama

Vlak dětství a naděje

(seriál)
  • angličtina The Train of Childhood and Expectation (více)
všechny plakáty
TV spot 2
Československo, 1985, 6 h (Minutáž: 60 min)

Režie:

Karel Kachyňa

Předloha:

Věra Sládková (kniha)

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Stanislav Zindulka, Helena Růžičková, Žaneta Fuchsová, Tereza Brodská, Gabriela Wilhelmová, Alena Vránová, Eva Svobodová, Blanka Lormanová (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

"Nic ty se neboj! Na tragickej život jsem já pes!"  Tímto okřídleným úslovím si bývalá lázeňská kuchařka I. třídy Anna Urbanová, jinak bodrá a upřímná ženská košaté postavy s něžným a citlivým srdcem, často dodává odvahy. Sobě, ale ještě víc malé Věrce. Děvčátku, které přijala za vlastní, a také jejímu otci, svému životnímu druhovi, jinak poštovnímu zřízenci sice subtilního vzrůstu, leč rozměrného a statečného ducha, Josefu Pumplmě. Je toho opravdu třeba, neboť se píší léta 1937-1939 a nad Evropou se stahují mračna válečná a v místě, kde rodina žije, se ocelové kleště nacismu snaží zardousit už tak okleštěnou republiku a vyrvat jí to nejcennější - domov. A tak donuceni opustit domovinu v severomoravském pohraničí, odjíždějí hrdinové seriálu posledním vlakem z Frývaldova, vlakem, pro nějž už není návratu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

TV spot 2

Recenze (287)

honajz 

všechny recenze uživatele

Já nějak nevím. Jsou chvíle, kdy je ten seriál geniální, a jindy mi zavání chtěností a povrchností. Tereza Brodská nedokázala navázat na živou bezprostřednost Žanety Fuschové, jako by to najednou byla jiná osobnost. Těžko hodnotit - z filmařského hlediska velmi povedené, z vypravěčského občas vachrlaté, zaujetí seriálem průměrné. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Vrcholné klasické dílo českého televizního seriálu podává truchlivé události krizového, osudového českého desetiletí očima nejprve malého osiřelého děvčátka a pak rychle dospívající dívky. Režisér, který v čase potřeby uměl být stejně zdatným scénáristou a námětářem, literární předlohu podle všeho nejen zachoval, ale naopak ještě zvýraznil a prohloubil. Ať už jde o pohraniční izolované město (Jeseník-Frývaldov) nebo potom Brno, vidíme na pozadí neutajeně se odvíjející historické reality pozoruhodného tatínka z rodu hrabalovských pábitelů, vášnivou mateřskou macechu, která by pro svou svěřenkyni vykonala víc než pro své vastní dítě, nebo cudný, uměřený projev v té době rychle k herecké velikosti vyzrávající Brodské. Velikost lidské prostoty, jíž není nic lidského cizí, promlouvá i k nám. Natahuje ruku a my cítíme, že odmítnout ... nelze. Nebudeme přece hrubí a necitelní vůči sobě samým. Viď, Věrko. ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

Mne by zajímalo, jestli si někdo ráčil všimnout, jak je Vlak dětství příšerně uřvanej a hysterickej. V podstatě permanentně se tam řve. Řvou všichni a když zrvona neřvou, mluví alespoň zvýšeným hlasem. Přecházejícím do řvaní. A když se někdo směje, nesměje se normálně, směje se hystericky. Je to seriál, v němž exaltovanost plynule přechází do hysterie a hysterie plynule přechází do řvaní. Pustit si šest hodin týhle palby v kuse, nejspíš by to mělo už diagnostikovatelný psychický následky. Dávkování po dílech je ale ještě jakž takž skousnutelný. Jenže... ve chvíli, kdy celkem milou Žanetku vystřídá protivná Brodská, ztrácí se pro mě jakýkoli důvod tuhle uřvanost dál sledovat. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Helena Růžičková nebyla pouze komediální herečka. Ona byla PANÍ herečka a já smekám před její výkonem v tomto seriálu. Nikdy by mě nenapadlo dát jí dohromady se Stanislavem Zindulkou. Je vidět, že pan Kachyňa byl geniální režisér, což ale dokázal v mnohých svých dílech. Vynikající seriál, na který se vždy znovu podívám. A jak stárnu, pokaždé ho vidím trošku jinak, ale vždy s nadšením. Nelze hodnotit jinak, než *****. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Tak přemýšlím co pochválit dříve! Určitě výborný scénář podtržený skvělou režii. Dále herecké koncerty - v čele pan Stanislav Zindulka a těsně za ním Žaneta Fuchsová, jejíž postava je pro pohled na dobu ústřední a Helena Růžičková. Pochvalu si ale zaslouží i další herci, kterých bylo, jak to v českém seriálu bývá, opravdu mnoho. Tak tragické a tak humorné dílo. Dojemné a těžké bylo žití v protektorátu.. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (13)

  • Filmovalo se v Lokti nad Ohří, Březové u Karlových Varů, v Praze, Karlových Varech, Nejdku a Brně, konkrétně na vrchu Petrov s katedrálou sv. Petra a Pavla, na nákladovém nádraží Žižkov, na Dejvickém nádraží, Nejedku a závěrečné scény byly natočeny na Vyšehradě ve Vratislavově ulici. Scény v moravských sklípcích byly natočeny v Petrově na Hodonínsku a venkovská zastávka byla natočena v Červených Pečkách. (Cucina_Rc)
  • Helena Růžičková získala za svoji roli Amazonky Cenu Českého literárního fondu. (Elisebah)
  • Stanislav Zindulka oslavil během natáčení padesáté narozeniny. (Warsheek)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama