Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Basil Fawlty vede malý hotýlek, ovšem kolem sebe má lidi, kteří ho neskutečně vytáčí. Tak za prvé je tu jeho manželka, která mu neustále přikazuje, co má dělat. Pak tu máme oddaného španělského sluhu, jenž ovšem nerozumí ani slovo anglicky, takže všechny rozkazy absolutně překroutí. Jediný člověk, se kterým by se snad dalo vydržet je číšnice Poly, jen kdyby nekreslila ty příšerné obrázky. Postavu Basila údajně inspiroval jeden vlastník anglického hotýlku, kde strávil John Cleese několik dní s dalšími Monty Pythony. (Tery16)

(více)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (15)

Hotýlek (1975) 

Je pravda, že se John Cleese chvílemi snažil až příliš (a to říkám jako jeho velký fanoušek) a některé scény měly být vtipné za každou cenu, ale výsledek byl prostě výborný. Hotýlek a Černá zmije jsou spolu s Červeným trpaslíkem a Ajťáky mými nejoblíbenějšími britskými sitcomy a Basil Fawlty se okamžitě zařadil na druhé místo v soutěži o nejpříšernějšího hoteliéra. První pozici pochopitelně uhájil Norman Bates. ()

Série 1 (1975) (S01) 

První řada Hotýlku mi představila slizkého maloměšťáka Basila Fawltyho, pro kterého je jakékoliv setkání s hotelovými hosty téměř nesnesitelným utrpením, pokud se tedy nejedná o šlechtice nebo obzvláště významné jedince, pak se Basil mění ve vlezlého štěnicoida, jenž se snaží zavděčit za každou cenu. Jakékoliv projevy Basilova sebevědomí jsou důsledně deptány jeho ženou Sibylou, nahlodávány nepochopením ze strany Manuela, který sice neovládá angličtinu, ale vyvažuje to tím, že pochází z Barcelony a ignorovány amatérskou umělkyní Polly, jež se v případě nejvyšší nouze neváhá obrátit na člověka, který má v hotelu konečné slovo. Hlavně v počátečních epizodách jsem měl dojem, že John Cleese poněkud přehrává, aby byl za každou cenu v centru pozornosti, postupně se ale situace srovnala, všechny postavy dostaly svůj prostor a hlavně Andrew Sachs byl pro mě v roli Manuela skvělý. ()

Lepší lidé (1975) (S01E01) 

V první epizodě jsem se seznámil s dokonale odpornou osobou Basila Fawltyho, který se rozhodl vést hotel, přestože za jedno z největších životních zel považuje hotelové hosty (hned po své ženě), pokud ovšem nepatří mezi šlechtu. V tom případě se mění z odporného hulváta v odporného řitního alpinistu. John Cleese dává samozřejmě obě polohy levou zadní, ale zdálo se mi, že občas příliš tlačil na pilu a trochu přehrával. Z ostatních postav mě nejvíce zaujal Manuel, kterého sice silně omezovala jazyková bariéra, ale vše zachraňoval neutuchající horlivostí. ()

Stavitelé (1975) (S01E02) 

Druhá epizoda se mi líbila o hvězdičku víc, Basilova snaha ušetřit, ať to stojí, co to stojí, mě fascinovala a připomněla mi výlet do ZOO, který vedl učitel Zelí. Manuel projevil přesně podle očekávání absolutní neschopnost k řešení čehokoliv, o krizových situacích nemluvě, zatímco se Basil beze strachu dokázal bránit příkazům své ženy, dokud na výstrahu nepozvedla obočí. ()

Svatba (1975) (S01E03) 

U třetího dílu musím rozhodně zmínit Manuelův výkon při obsluhování v jídelně s těžkou kocovinou za krkem. Při jeho finálním zhroucení jsem byl polomrtvý smíchy. Další záležitostí, která mě hodně bavila, byl Basilův zoufalý boj za zachování mravopočestnosti hotelu a později i své vlastní. Bavil jsem se a Sibylin smích byl už jen třešničkou na dortu. ()

Inspekce (1975) (S01E04) 

Nebylo to nijak špatné, ale hlavní zápletka byla příliš ohraná, takže bylo od počátku jasné kudy se bude děj ubírat a z toho důvodu tady chyběl jakýkoliv moment překvapení, přece jen bych od Johna Cleese čekal, že dostane do scénáře něco nepředvídatelného. ()

Banket (1975) (S01E05) 

Hned v úvodu páté epizody mě dostala výchovná lekce pro Manuela a později při čekání na kachnu mě odrovnal způsob, jímž Polly a Manuel bavili hosty. Olé!! Hodně mě bavilo sledovat stoupající Basilovo zoufalství, které nádherně vyvrcholilo při závěrečném, téměř archeologickém hledání hlavního chodu a za nejlepší hlášku dílu považuji větu: " Kachna si vzala dovolenou." ()

Němci (1975) (S01E06) 

V šesté epizodě mě znovu bavila Basilova schopnost postavit se své manželce kdykoliv na odpor mumláním na hranici slyšitelnosti a naprostá neschopnost přiznat si sebemenší pochybení, proč taky, když měl kolem sebe tolik jiných lidí. Vrcholem jeho " schopností" bylo řízení požárního cvičení, kdy se mu Manuel marně snažil vysvětlit, že je v kuchyni fuego. Basilova snaha rozveselit Němce byla pro mě skoro smrtící a jeho pochod dal vzpomenout na Švihlou chůzi. ()

Série 2 (1979) (S02) 

Druhá řada seriálu i přes čtyřletou pauzu pěkně navázala na řadu předchozí, hosté byli tentokrát tak otravní, že se mé sympatie přenesly na Basila i přes všechny jeho nedostatky. Zvlášť mě bavil, když se dostal do tak krizových situací, že se dokázal dokonce postavit i Sibyle, aniž by pomyslel na následky. ()

Paní Richardsová (1979) (S02E01) 

Úvod druhé série sice nebyl špatný, ale nebyl ani nesmírně úžasný. Postava paní Richardsové je přesně tím důvodem, proč bych nikdy nemohl vést hotel, vedle mě by totiž Basil Fawlty vypadal jako empatický lidumil. Vždycky jsem obdivoval zaměstnance ve službách, kteří dokáží snášet neustálé připomínky tupých jedinců, aniž by sáhli po noži nebo blíže neurčeném tupém předmětu. ()

Sex (1979) (S02E02) 

Druhá epizoda druhé sezóny mě pobavila velice velmi. Basil se zase jednou rozhodl bojovat za mravopočestnost, aby pak sám vypadal jako perverzní prasák. Jeho kontroly zdí a oken mě dostávaly do kolen stejně jako koketování Sibyly s panem Johnsonem. ()

Američané (1979) (S02E03) 

V devátém dílu došlo k přímému střetu dvou kultur rozdělených Atlantikem, předtím mě ovšem pobavil výčet nedostatků v hotelové jídelně a zoufalá neschopnost hostů vzchopit se k obraně. Nejlepší byl každopádně Basilův závěrečný emocionální výbuch, při němž se situace na frontě měnila každým okamžikem. ()

Smrt (1979) (S02E04) 

Čím víc Basilových hostů poznávám, tím víc je mi Basil sympatičtější. Proto taky velice kladně hodnotím Pollyinu pomstu za zákeřné kousnutí v jídelně. Když vynechám hlavní zápletku, skvěle mě pobavila doktorova snaha konečně posnídat své vysněné párky i totálně psychicky a fyzicky vyšťavený Manuel. ()

Výročí (1979) (S02E05) 

Tento díl jasně dokázal, že i ty nejlepší úmysly mohou dostat člověka do obrovských problémů a neřešitelných situací, pokud tedy nejste Basil Fawlty, který dokáže najít i z jednoduchého problému složité východisko. Ale najde ho. Občas jsem se dokonce přistihl, že je mi toho parchanta až líto. ()

Krysy (1979) (S02E06) 

Závěrečný díl Hotýlku ovládl Manuel a jeho vzácný sibiřský křeček, který musel čelit předsudkům, nepochopení, střelným zbraním, jedům a netoleranci. Vzhledem k tomu, že už nenavštěvuji restaurace, nechal jsem se dobře bavit situací kolem přípravy toho správného kousku telecího. Opravdu mě zaujalo, jakou anabázi musí někdy absolvovat plátek masa, než se konečně dostane na talíř. ()

Reklama

Reklama