Reklama

Reklama

Téměř dokonalý zločin

  • USA The Gift (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nedávno ovdovělá Annie Wilson (Cate Blanchett) žije se svými třemi dětmi v malém městě v Georgii. Je mezi sousedy známá tím, že má po babičce dar vidět do budoucnosti a umí také vykládat karty. Kdo by nechtěl poznat, co ho čeká? Plynutí času s občasným výletem do budoucnosti v malém městě přetrhne vražda Jessiky King, mladé bohaté nymfomanky, kterou najdou uškrcenou u rybníka. Prvním podezřelým je násilnický rasista Donnie (Keanu Reeves), který tyranizuje svou ženu (Hilary Swank), jíž Annie už dlouho radí, aby od něho odešla. Podezřelých přibývá. Je vrahem Jessičin milenec David (Greg Kinnear)? Nebo Buddy (Giovanni Ribisi), který byl jako dítě sexuálně zneužíván? Nebo je to snad Valerie, která věděla o napjatém erotickém vztahu svého muže k zavražděné? Pomohou zvláštní schopnosti k vyjasnění případu? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (506)

POMO 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi je génius! Malé mesto, kde sa dá krásne nazrieť do života každého z jeho obyvateľov, jeden močiar, jedna vražda. A jedna opustená matka troch detí, ktorá vidí v kartách veci, ktoré by v nich radšej nevidela. Raimi rozplieta mozaiku podozrení a diváckych otázok „Kdo je vrah?“, zbližuje nás s krehkou hlavnou hrdinkou a v jej víziách a nočných morách nám spôsobuje buď príjemné mrazenie alebo prvotriedne infarktové šoky. Raimi si splnil sen a nakrútil horor, v ktorom netečú potoky krvy, ale ktorý nám i tak do poslednej sekundy nedá vydýchnuť. Jeho The Gift je nostalgickým vzdaním holdu hitchcockovej škole čistých thrillerových postupov v mozaike presne definovaných postáv a sofistikovanej zápletke. A ten casting! Nebyť prezradenia totožnosti vraha dvadsať minút pred záverom filmu, jeho finále by bolo ešte vypätejšie a šokujúcejšie. A z filmu by bola päťhviezdna žánrová delikatesa. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Najzaujímavejšia je hudba, ktorá skvelo dotvára atmosféru mestečka niekde na juhu USA. Vizuálna stránka je taktiež okúzľujúca. Hlavne pasáže pri jazere (v noci) sú akoby vytrhnuté z toho najlepšieho starého atmosferického béčka. Rovnako aj snové scény a také malé drobnosti (kvapkajúca krv) potešia. Filmu kraľujú herci. Najlepší je príjemne vyšinutý Giovanni Ribisi (scéna odhalenia "pozri do modrého diamantu" bola dokonalá!), skvelo mu však sekundujú aj zničený Greg Kinnear, prirodzená Cate Blanchett, či vidlák Keanu Reeves. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

"You're the soul of this film, Mrs. Blanchett and you just have to keep doin', what you doin'." Téměř dokonalý zástupce žánru pevně stojící na něžných bedrech jedné blonďaté Australanky. Krom ní se mi do paměti vpálila i postava Buddyho (skvělý Ribisi) a do atypicky vidlácké role obsazný Keanu Reeves. 80% ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Tento film zjevně natočila LPŽ, Liga paranormálních živnostníků. Celý film v podstatě sděluje dvě věci: jak je hlavní hrdinka, vybavená schopností věštit, morálně čistá a jak je její vidění budoucnosti opravdové. Mezi neustálým hračičkováním se Zenerovými kartami se divák dozví, že je to vzorná matka, odvážná žena, oddaná vdova, citlivá kamarádka a jak v městečku supluje psychologa, kněze i policii. To vše samozřejmě jen za velmi malé obnosy (podivné, srovnám-li ji se skutečnými superstar parasféry). A má s tím jen problémy, nebožačka, jeden chlápek ji vyhrožuje vykucháním, jistý klient je vyšinutý násilník, všude samá nedůvěra, výsměch či nevděk. Ona se však nezlomí (následuje SPOILER), a když dojde na spravedlnost, postaví se správně na stranu nevinného, i když jí hrozil vykostěním dětí (KONEC SPOILERU). Zkrátka světice. Po obsahové stránce jde IMHO o film podřadný, po stránce formální o šedý průměr, byť prostý chyb. A jen tak mimochodem, k předvídání budoucnosti neslouží moderní pýthie, karty či křišťálová koule, ale diferenciální rovnice. Slabé **. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Mám tenhle americký Jih rád. S tou jeho osobitě ponurou atmosférou, s jeho bažinami a starými domy, s buranskými městečky a se sektami, jejichž členové ve jménu spásy popíjejí strychnin...Sam Raimi ho má evidentně také rád. Protože jinak si nedovedu vysvětlit, proč by natáčel staromódní snímek jako je "Téměř dokonalý zločin". Ale je dobře, že usedl na režisérskou stoličku - neboť pod jeho vedením a zkušeným okem se "The Gift" mění z ryze průměrného scénáře na vizuálně a atmosférický zajímavý film, který vás sice ze spaní budit nebude, ale mrazení v zádech se mu vyvolat rozhodně podaří - i s přispěním skvělých herců s neselhávající Cate Blanchett v čele. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (17)

  • Ve scéně v čase 14:30 ve chvíli, kdy Annie Wilson (Cate Blanchett) vchází do dětského pokoje, se mění poloha jejího syna v posteli. V 1. záběru je uprostřed postele, ve druhém je více na levé straně. (Pavlínka9)
  • Keď Annie (Cate Blanchett) hovorí s prokurátorom o opätovnom otvorení prípadu, v okne sa odráža člen filmového štábu. (Arsenal83)
  • Film se natáčel od 3. února do 27. března 2000 v americkém státě Georgia, konkrétně ve městech Effingham County, Savannah, Guyton, Springfield a Thunderbolt. (BMW12)

Reklama

Reklama