Reklama

Reklama

Havel

Trailer

Obsahy(1)

Co byste obětovali pro pravdu a lásku? Celovečerní film Havel přináší příběh jedné z nejvýraznějších osob naší historie Václava Havla z jeho disidentských dob, kdy ještě nebyl slavnou osobností. „Portrét státníka nečekejte,“ slibuje režisér Slávek Horák. Film se soustředí na Havlův bouřlivý osobní život, kterému dominuje boj za pravdu a správnou věc, pronásledování, věznění a také milostné vztahy, vlastní pochyby a humor. V centru všeho je pak neobvyklý a o to silnější vztah s manželkou Olgou.
Film Havel se odehrává mezi roky 1968 a 1989 a zachycuje dlouhou cestu a proměnu hlavního hrdiny od lehkovážného a úspěšného dramatika šedesátých let, přes bojovníka za lidská práva v letech sedmdesátých až po vůdčí osobnost sametové revoluce a celosvětovou ikonu. Dějiny jsou ale až v druhém plánu, film Havel nabízí především velký, vzrušující a málo známý příběh, jakých není ve světě mnoho. (Bontonfilm)

(více)

Diskuze

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Uživatel Apolskis smazal svůj příspěvek.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Wacoslav1

Wacoslav1 (hodnocení, recenze)

Nerozumíte tomu. Prostě Havel byl bůh, myslitel a jeden z divů světa. Pokud máte jiný názor a snažíte se poukázat co ten člověk udělal špatně, tak jste blbci co melou bláboly, nuly a životní ztroskotanci. Tolik k filozofii herr červa. Ale dneska mám lepší zábavu než se tu dohadovat s omezenci :)

na příspěvěk reagoval herrWorm

Uživatel herrWorm smazal svůj příspěvek.

KimCid

KimCid (hodnocení, recenze)

Skuby47

Nevím občan Havel viděl na systému a zřízení to zlé. Dokázal o tom psát.Ale jako prezident Havel to neviděl? Jak jeho přátelé a disidenti dávají republice zahulit.Buď to neviděl nebo dělal že nevidí.Nevím co je horší.

na příspěvěk reagoval herrWorm, herrWorm

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Skuby47

Skuby47 (hodnocení, recenze)

J.e.r.e.c

Havel byl velmi naivní idealista. Určitě nechtěl nikomu ublížit. Ve své naivitě se domníval, že všichni propuštění vězni mu budou vděční a polepší se. Vzpomínám si na velmi otřesný případ, kdy jeden propuštěný kriminálník znásilnil v nemocnici mimino. Každý soudí podle sebe. Kdyby byl omilostněn někdo, kdo tebe osobně připravil o celoživotní úspory, taky bys jeho humánní počin nechválil. Z druhé strany, věznice jsou plné a stále noví vězňové přibývají, tak bude potřeba jich zase pár stovek omilostnit. Nové věznice by stály peníze, nehovoře o tom, že každá vybraná lokalita by se takové stavbě ve svém regionu bránila. Ti, co dluží na alimentech a nechali by se zaměstnat, tak po splacení by mohli být propuštěni. Stejně tak piráti silnic, kteří při řízení pod vlivem alkoholu vybourali a ublížili někomu z vlastní rodiny, což je jistě trápí víc než uložený trest, by mohli být omilostněni a ztráta řidičáku by mohla být dostatečným trestem.

na příspěvěk reagoval DwayneJohnson, DwayneJohnson, KimCid

Příspěvek byl smazán administrátorem.

J.e.r.e.c

J.e.r.e.c (hodnocení, recenze)

vegetol.mp

Povinnost to není, ale vzhledem ke změně poměrů a k tomu, jak komunisti šikanovali nepohodlné občany, je snad celkem jasný, proč k ní zrovna tenkrát sáhli.

A vyčítat Havlovi, že snad osobně nenavštívil každou věznici a osobně nezkontroloval, jestli propouštějí ty pravé, to už je fakt trochu na palici.

Je potřeba se krapet vžít do té situace i do té obrovské společenské euforie, kdy se zdálo, že minimálně do dvou let tady bude ráj na zemi, komunisti se odstěhujou na Kubu a všichni se budeme mít rádi a každej den bude svítit sluníčko. Byl to takovej akt milosrdenství a dobré vůle, dát všem (kromě skutečných zločinců) šanci začít s čistým štítem. 

DwayneJohnson

DwayneJohnson (hodnocení, recenze)

J.e.r.e.c

Já přece nepsal nic o žádným seznamu 12 ticic lidí, nebo, že by to měl procházet případ o případu. Reagoval jsem na to, že snad za to mohli ti, co mu to připravili, což je alibismus jako hrom. To je, jako kdybys byl ministr, vydal by jsi nějakou vyhlášku, která by byla na hovno a pak by jsi řekl, já za nic nemůžu, to mi psal náměstek. Ta politická zodpovědnost byla jednoznačně na jeho straně, i když, jak jsem psal, možné s dobrými úmysly.

J.e.r.e.c

J.e.r.e.c (hodnocení, recenze)

DwayneJohnson

Co je to za píčovinu? Mám sem už potřetí nakopírovat, koho se ta amnestie týkala? Jak to měl podle tebe jako prezident kontrolovat? Havel nepodepisoval ani žádnej seznam dvanácti tisíc lidí, natož aby procházel jméno po jméně, jestli to všechno sedí nebo ne...

Hele, už začínám bejt fakt unavenej kluk s pocitem, že mlátím hlavou do zdi. Pokud kohokoliv to téma fakt zajímá, tak info netu je celkem dohledatelný. Pravda je, že ta amnestie zůstává dodnes hodně sporná, ale spíš kvůli provedení, ne kvůli samotnému záměru. Havel za ni samozřejmě nese hlavní odpovědnost. Ale realisticky ji prostě nemohl mít na 100% pod kontrolou.

na příspěvěk reagoval DwayneJohnson, Skuby47

Příspěvek byl smazán administrátorem.

vegetol.mp

vegetol.mp (hodnocení, recenze)

J.e.r.e.c

Používá, ale není to povinnost, tedy pokud vím. A to, že nebyli schopni rozlišit, koho pouští, je jejich problém. Když neměli jistotu, měli se na to vykašlat nebo tomu věnovat víc času. Že jsou lajdáci je jejich problém:)

na příspěvěk reagoval J.e.r.e.c

J.e.r.e.c

J.e.r.e.c (hodnocení, recenze)

vegetol.mp

Protože tenkrát se nedalo tak jasně říct - tohle je politickej a tohle není. Klasickým paragrafem na potírání odpůrců režimu bylo třeba příživnictví - pokud jsi neměl práci, mohli tě zabásnout. A vzhledem k tomu, že toho, kdo měl politickej škraloup, nemuseli taky nikde vzít, tak to bylo takový kladivo na čarodějnice. 

Podle mě je v tom stručným popisu jasně řečený, že amnestie se nevztahovala na zloděje, vrahy, ani násilníky. To nebyl žádný Havlův výmysl, je to i z historie prostě institut, který se při změně režimu používá. Jestli je to dobře nebo ne, nechám na uvážení každého soudruha.

na příspěvěk reagoval vegetol.mp

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Wacoslav1

Wacoslav1 (hodnocení, recenze)

Opakovat co řekl někdo jiný byla hra kterou jsme kdysi hráli ve školce, ale ty ses zjevně od té doby na vyšší úroveň neposunul.

vegetol.mp

vegetol.mp (hodnocení, recenze)

Takže pro tebe je pokus o férové zhodnocení silných a slabých stránek nějaké osobnosti házení špíny? Jo tak, já zapomněl, ty jsi demokrat:))

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Související novinky

Cenu filmových fanoušků si převzal Vít Klusák!

Cenu filmových fanoušků si převzal Vít Klusák!

18.01.2021

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes oznámila kompletní seznam nominací pro 28. ročník výročních cen Český lev. Celkem 190 akademiků hlasovalo o 87 hraných, dokumentárních, animovaných a… (více)

Centrum Prahy ožije 27. MFF Praha - Febiofest

Centrum Prahy ožije 27. MFF Praha - Febiofest

12.09.2020

MFF Praha - Febiofest již 18.9. 2020 odstartuje 27. ročník. Mění své působiště a jeho novým domovem se stává Cinema City ve Slovanském domě. Promítat se bude také v Ponrepu, Edison FilmHub a nově v… (více)

46. ročník LFŠ odhaluje program

46. ročník LFŠ odhaluje program

11.07.2020

Od pátečního poledne 7. 8. až do středeční noci 12. 8. 2020 nabídne Letní filmová škola plnohodnotný program, vedle historických a současných filmů se dostane i na divadla, koncerty a další… (více)

Reklama

Reklama