Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

kinej 

všechny recenze uživatele

Romero natočil horor, který je i přes technické nedostatky a ubohé masky nadprůměrnou podívanou. Místy je to film napínavý, místy vtipný a místy dokonce i své všeobecné béčkovosti dokonce i směšný. Ale i přesto se mu daří udržet pozornost až do konce.Přirovnání zombíků k běžným konzumentům je geniální vtip. Užití výplachových superamrketových melodií se zombíky mě nutí zamyslet se nad tím, jak vypadáme všichni směšně, když popojíždíme po nákupních centrech s přeplněnými košíky. Tohle je civilizace. Také je zde zajímavě rozpracován nápad o životě v supermarektu, jež nutí diávka koketovat s mmyšlenkami o tom jaké by to asi bylo, žít tam a moci všechno. Škoda, že film není černobílý, možná by tím zamaskoval některé své chybičky a pak by snady byl úplně skvělý. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Solidní pokračování. Po noci přichází den a je plný nově probudivších se nemrtvích. Romero opět do zombie vyvraždovačky komponuje kritiku aktualních problémů společnosti. Konkrétně nepostadatelnost různých marketů v životě řadových lidí. Sice tento díl není tak strašidelný jako Night ale stále má dost co nabídnout. ()

Reklama

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem teda čekal o dost víc na to, že se Úsvit mrtvých řadí ke klasice žánru. O dost zdařilejší a zábavnější mi příjde remake Zacka Snydera z roku 2004! Nejde o zpracování, neboť od sebe filmy dělí téměř tři dekády a technika řádně pokročila, ale především scénář a režie. Remake vůbec nepostrádá tempo a má tah na bránu, zatímco originál je svou roztahaností místama nudný až běda. A kupodivu mi nepřišel ani tak atmosférický jako legendární jednička a trojka Den mrtvých. Pro mě jednoznačně zklamání. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Romerova klasika, která na pozadí akčního horroru zejména kritizuje konzumní společnost. V roce, kdy byl film natočen jsem se narodil a něco jako obchodní centra jsem řadu let za komoušů neznal. Dnes vidím, jak již před 30ti lety existovaly na západě gigantická obchodní centra, která vymívala lidem mozky, stejně jako je tomu dnes v ČR. Film mě občas docela rozesmál tímto paradoxem, občas pobavily kultovní scény, které filmaři používají v akčních filmech a horrorech do dnes (klipovitě sestříhané ozbrojování Arnolda v Komandu nebylo ve filmu první ...), z některých scén jsem byl trochu v rozpacích. Dorty na xichtech zombíků mě vyloženě urazily, tohle si Romero mohl odpustit... Jinak ale výborná gore klasika s hlubší myšlenkou, což se asi nikomu takhle docela dobře spojit nikdy nepodařilo ... ()

sullafelix 

všechny recenze uživatele

odvtedy čo som videl tento film sa už zmenilo mnoho poslancov v parlamentoch aby nás dostali do ešte väščej brindy ako sme teraz ..ale to nemení nič na veci, že to bol prvý film pri ktorom som sa teda fakt kurevsky nudil ..... fakt sračka ... nevhodne ani pre spoluobčanov postihnutých najťažšími stupňami slabomyseľnosti , ktorým by malo byť teda jedno načo v telke čumia ... použiteľný snáď iba ako prostriedok psychoterroru v Guantanamo na Kube ..za to tá jedna hviezda ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Letiště použité ve filmu je Harold W. Brown Memorial Field. (Chatterer)
  • Myšlenka na vznik filmu vyvstala Romerovi na mysli při návštěvě právě dokončeného obchodního domu Monroeville Mall, kam jej pozval jeho kamarád Mark Mason. Ten se mu při procházení komplexu mezi řečí zmínil, že by to bylo skvělé místo k přečkání katastrofy. (HellFire)
  • Auto řízené v obchoďáku je Volkswagen Scirocco 1977. (Chatterer)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama