Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třetí část pětidílné řady o planetě opic vypráví o třech opičích vědcích, kteří uprchnou před nukleárním výbuchem tím, že s kosmickou lodí proletí časoprostorem na Zemi do 20. století. Nejprve se stanou senzací. Pak se ale stanou nepohodlnými, protože prorokují, že civilizace bude zničena atomovými zbraněmi a opanována inteligentními opicemi. Alegorická satira, za jejíž opičí kostýmy dostal John Chambers Oscara, poukazuje na nelidské jednání lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Escape from the Planets of the Apes je tretim a podla mna aj hodne slabym pokracovanim kultoveho filmu Planet of the Apes z roku 1968. Spoiler! Tri primaty nasadli na kozmicku lod, ktora leti casopriestorom a pristane na Zemi, kde ju ohlasi vezi helikoptera. Piloti ju hlasia unudenym hlasom, takze z toho sa da usudzovat, ze nejde o nic neobvykle a ze sa s takymito ukazmi piloti stretavaju bezne. Potom US armada krmi tri opice pomarancmi, pricom na svoje planete opice pitvali ludi /skor orangutany, samotne gorily ludi rovno zabijali ako hydinu a myslim, ze bez viny nie su ani simpanzy/. Neskor sa z opic stanu "celebrity" /povedane sucasnym zargonom/ a nedaju svojimi apokalyptickymi recami pokoj, pre US armadu sa preto stanu nepriatelom cislo 1 /dokonca predbehli vtedajsi ZSSR, hm/. Konci sa to masakrom opic, ale predtym jedna opica vymenila svoje mlada za realnu opicu a svoje skutocne mlada dala opicej samici do opatery. Koniec Spoileru! Takto sa to skoncilo, aby sa mohlo nadviazat na pribeh a pokracovat v toceni dalej, a to uz rokom 1972. Slabe a mdle, na 4 -ku som este nenasiel odvahu. 30 % ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Kolik ještě zbývá času? Někdo se už musí začít starat!!"                                                                                                   Opět dějový zvrat, který postrádá logiku - samice se nikdy nevzdá svého mláděte. Mnohem logičtější by bylo mládě matce přidat a tak ho zachránit. Ale kdepak, potřebujeme doják a pointu za každou cenu. Stále se mi ještě nedostalo vysvětlení, proč se lidé zázračně odnaučili mluvit? ()

Reklama

Agatha 

všechny recenze uživatele

Nevím co tak špatného vidí většina na třetím pokračovaní Planety opic, které se mi zdá při nejhorším stejně dobré jako 2. část. Jistě - opět už to neni slavný první díl, ale to by nemohl být, ani kdyby se ho chopil Steven Spielberg... Jak čtu zdejší komentáře, tak jen menšina to nevidí zas tak zle jak se to ostatním zdá. Mně teda Útěk z Planety opic připadá daleko lepší než mnohá dnešní rádoby sci-fi, která v mnohých případech nemají hlavu ani patu. Myslím si, že tento díl je na tom se scénářem lépe než díl druhý, je zde všechno pečlivě vysvětleno a dialogy se mi zdáli být přirozené a věcné. Zvlášť zajímavé pro mě bylo, jak byli lidé fascinovaní při objevení inteligence tvorů, které za nimi přiletěli z budoucnosti. A samozřejmě od začátku je jasné jak to s mírumilovnými inteligentními šimpanzi dopadne. Tak by se to myslím stalo i ve skutečnosti... Výborně zahrané ústřední postavy Cornélia a Ziry a také role záporáka Dr. Hassleina v podání Erica Braedena. V tomto dílu jsou napínavé chvíle až ke konci snímku, ale jsou o to dojemnější. Vynikající hudba Jerryho Glodsmithe je už nepostradatelná. S maskami to tentokrát tvůrci obtížné moc neměli, protože měli na starost upravit pouhé tři protagonisty. Nějaké ty chybky by se určitě našli, ale nějak jsem nepociťoval potřebu je hledat a přímo do očí mě žádná nebouchla. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, ale paradoxně až tento třetí díl je mnohem více podobný původní předloze Pierra Boullea. Zajímavé, že? Téměř přesně to, co se děje v tomto snímku dělaly opice s Ulyxeem Merouxem, předobrazem Taylora. Jejich civilizace byla téměř stejná, jako ta naše, akorát protože to jsou opice, tak jen opakovaly a nevyvíjely se. Tuto dějovou linii však tvůrci v roce 1968 opustili. Film není až tak špatný, ale stejně jako každé pokračování ztrácí hodně tím, že není první (nad touhle větou jsem se ještě jednou zamyslel a musím uznat, že je geniální). Navíc je tu pár opravdu hloupých momentů, kdy bytostem s příruční taškou a oblečením, která vystoupí z neautomatické vesmírné lodi, dávají testy jako pro debily. Kdyby nebyly žádné předešlé díly, byl by tento film mnohem lépe přijímán, než teď, ale přeci jen to je velký sesuv kvality a to jak v obsahu, tak v obsazení. ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si, jestli je dobře, že Kornelius a Zira uprchli s Milem v lodi opravené po Taylorovi z druhého dílu, přičemž viděli prakticky konec světa. Faktem ale je, že lidé se k nim zprvu chovali mile, aspoň chvíli. Což se o chování opic k lidem z prvních dvou dílů říct nedá. Jenže lidstvo se zalekne své děsivé budoucnosti a čelní představitelé tomu budou chtít zabránit. Opět povedený díl, který rozšiřuje další možnosti. A snad uzavírá celý okruh toho, jakým směrem se lidstvo ubírá. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu se oproti předchozích filmech objevují pouze tři lidé v opičích maskách a čtvrtý v gorilím kostýmu. (fiLLthe3DD)
  • Pre Sala Mineoa (Milo) bol make-up tak nepríjemný, že tvorcovia museli prepísať scenár a jeho postavu nechať zomrieť skôr, ako plánovali. Zároveň to bol Mineov posledný film premietaný v kinách. (m.a.t.o.)
  • Ve filmech Do nitra Planety opic (1970) a Útěk z Planety opic je shodně užíván jako zkázný rok 3955. V původní Planetě opic (1968) však v úvodní scéně, kdy je posádka po přistání ve vodě, odečítá Taylor z palubního počítače datum 25. listopad 3978. (Dinsberg)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Reklama

Reklama