Reklama

Reklama

Furiosa: Sága Šíleného Maxe

  • Austrálie Furiosa: A Mad Max Saga (více)
Trailer 15

Anya Taylor-Joy a Chris Hemsworth hrají ve filmu Furiosa: Sága Šíleného Maxe, který natočil oscarový režisér George Miller a který je očekávaným návratem do kultovního dystopického světa, jenž vytvořil před více než 30 lety ve velkofilmech o Šíleném Maxovi. Miller se nyní znovu vrací se zcela novým originálním, samostatným akčním dobrodružstvím, které odhalí původ mocné postavy z několikanásobně oscarového celosvětového trháku Šílený Max: Zběsilá cesta. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (5)

Trailer 15

Recenze (290)

Algernons 

všechny recenze uživatele

Jen George Miller točí filmy jako George Miller a Furiosa je příjemným návratem do pustiny, který předchází Zběsilé cestě. Na své výtvarnosti, adrenalinovosti a skvěle zpracované akci to skoro nic neztrací. Dementus a další nové aspekty světa jsou příjemným přídavkem pustiny. Ikdyž větší umělost a sázení na efekty jde znát i nesedí do zasazení post-apo pustiny, tak je to režijně i nápaditě využito na maximum. Líbí se mi, že si jde Furiosa svou cestou s rozmáchlejším dějem a hlubším budováním. Ovšem i přes větší dějovost a ukecanost nabízí Furiosa slabší příběh, s menší úderností a se světem, který dává menší smysl než jak tomu bylo u Zběsilé cesty. Jako přímočarý akční post-apo nářez to funguje dobře, ale postrádá to poetiku i hloubku předchozího díla. Bohužel než aby to přidávalo symbioticky silnější kontext Zběsilé cestě, tak jí to naopak paraziticky zhoršuje a okrádá. PS.: Dost souzním s komentářem JFL. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

V prvních minutách jsem jen smutně zíral na to, jak jsme skrze trend instantního rychlého laciného CGI přišli o jeden z největších příslíbů na poli současného akčního filmu. Všichni po jedničce pěli ódy na tu úžasnou důkladnou destrukci, kdy vzduchem létají stovky kusů plechů, lidí, šroubků, ostnů a bůhvíčeho, aby se další díl otevřel pohledem na divně digitální les, kde kolem jablek lítají ošklivé digitální včely. A bude hůř. Spousta záběrů je hrozně viditelně poslepovaných z více částí, kdy zadní plán nikdy neviděl ten přední. Scén s plameny není málo a vypadají opravdu tristně. Místy je to ošklivý do takový míry, že je to na reklamaci trikařské práce. A pokud máte pocit, že jste jenom třeba přísnější, protože jste za těch pár let zaprdli v boomerské dědky, tak vám to film připomene sestřihem záběrů z Fury Road, které vám připomenou tu preciznost vůči destrukci, kterou si tam všichni tehdy tak hlídali. Když tenhle hořkej chrchel ale spolkneme (a množství prázdných trojdeckových lahviček vína, co jsem po projekci vysypal zpátky na kinobar je mi svědkem, že jsem se snažil), ten film pořád nabízí vzácně svébytnou a potměšilou akční jízdu se sympaticky volnou mírou hovadskosti, promítající se i do takřka neustálých akčních scén. Je to věrohodně urvaný ze řetězu, má to svoje vlastní tempo, způsob vyprávění a úspěšně se tomu daří naznačit ujetý potenciál celého světa. Chci aby ty samý storyboardy zfilmoval George Miller v roce 2015. Úroveň digitálních triků a současný rezignovaný způsob práce s nimi napovídá, že se brzo zvedne nějaké hnutí, které se začne věnovat jejich reformě a bude stavět filmy kolem nich (to, co třeba John Wick udělal pro kaskadéry). A mrzí mě, že zrovna George Miller na stará kolena bude zastupovat jeden z příkladů tohoto úpadku. Ovšem minimálně kvůli jedný naprosto kouzelný dialogový výměně, na ten film půjdu ještě alespoň dvakrát. "Boomyknocker. Should I use the Boomyknocker?" "What?" "Should I use the Boomyknocker?!" "Not now." "Ok." ()

Reklama

ancientone 

všechny recenze uživatele

Postavy sú nízkorozpočtové 80-kové dark fantasy, vizuál (oproti piedestálovému Mad Maxovi: Fury Road) strašne prečistený, vyladený a citeľne CGIkový, stopáž šialená, epickosť bu'd nariedená, alebo príliš patetická... ostáva len jedno. Ísť na to druhý krát ako na esenciálnu campovku a potom sa ukáže. Sklamaníčko. ()

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Prequel Zběsilé cesty, rozdělený do pěti kapitol, je v porovnání se svým předchůdcem umírněnějším postapokalyptickým revenge akčňákem s vynikající ženskou protagonistkou v hlavní roli. Anya Taylor-Joy je v roli Furiosy fantastická a každá scéna s ní je ohromně zábavná. Mezi top momenty snímku patří takřka všechny scény, v nichž probíhá její interakce s Tomem Burkem v roli Pretoriána Jacka. George Miller si dal neskutečně záležet jak na scénáři, tak na vizuálu (vyjma značně nepřirozeného úvodního naskočení Mary Jabassy na koně) a po této rovině nelze filmu vytknout absolutně nic. Rozvinutí světa, komplexnější rozbor postav a mocenské boje ve stylu Hry o trůny dodávají snímku ten správnej říz. Je jen několik málo hodin po projekci a už mě láká se do tohoto světa opět vrátit. Tak silnou emoci ve vás dokáže George Miller i ve svých 79 letech vyvolat, klobouček. Plná palba.👌(23.05.2024) ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Zběsilá cesta byla mistrovským dílem akčního žánru a byla tak našlapaná, že nabídnout více téhož už ani nebylo možné. Furiosa je tak sice návratem do známého vyprahlého pouštního světa, v němž mají voda, benzin a střelivo větší hodnotu než lidské životy, avšak zároveň si jde vlastní cestou, vypravěčsky je to dost odlišný film. Pod kůži se ale noří skoro stejně intenzivně a na perfektní dechberoucí akci také dojde, jen tentokrát není středobodem všeho a pozornost se pro změnu soustředí na postavy. Herci jsou skvělí, kreativních scenáristických i režijních nápadů je stále habaděj. George Miller opět servíruje velkolepý, energický, nekompromisní a zábavný akční spektákl způsobem, který by se dal očekávat spíš od režisérů o víc jak polovinu mladších. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (28)

  • Natáčelo se v australském Novém Jižním Walesu. Produkce filmu v zemi podpořila více než 850 pracovních míst a posílila tamní ekonomiku o 350 milionů amerických dolarů. (fiLLthe3DD)
  • Na otázku ohledně budoucího dílu se George Miller usmál a poznamenal: „Rozhodně počkám, jak to dopadne, než o tom začneme uvažovat.“ (Johnny.ARN)

Související novinky

Spojí Chris Hemsworth G.I. Joe a Transformery?

Spojí Chris Hemsworth G.I. Joe a Transformery?

31.05.2024

Sympatický rodák z Austrálie se stále vehementně snaží vymanit se ze škatulky marveláckého Thora. Nejspíš si je velmi dobře vědom toho, že ze slávy boha hromu se věčně žít nedá, proto se snaží… (více)

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

25.05.2024

Večer v sobotu 25. května proběhl ceremoniál slavnostního zakončení 77. ročníku prestižního mezinárodního Filmového festivalu v Cannes. Na prosluněné francouzské riviéře tak skončil dvanáctidenní… (více)

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

21.05.2024

Vyjma hokejových komentátorů jsou v těchto dnech nejzaměstnanějšími pracovníky v celé Evropě nejspíš ti šťastlivci, kteří v Cannes drží stopky a měří, jak dlouho po skončení filmu trvají které ovace… (více)

Reklama

Reklama