Reklama

Reklama

Wednesday

(seriál)
  • USA Wednesday
Trailer 3

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Chytrá, sarkastická a tak trochu bezcitná? Wednesday Addamsová vyšetřuje sérii vražd a tu a tam se na Akademii Nevermore s někým spřátelí. Udělá si ale i pár nepřátel. (Netflix)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (9)

Season 1 (2022) (S01) 

Jak už jsem psal v komentářích / recenzích, devadesátková Wednesday Christiny Ricci pro mě zůstala nepřekonaná, přestože bez mučení uznávám, že Jenna Ortega byla podle mého názoru skvělou a velmi schopnou volbou. Problém první sezóny spočíval zejména v osobách scénáristů, protože mě příběh nedokázal pořádně zaháčkovat a později se pro mě nezvládl udržet ani v lehkém nadprůměru, protože se pod líbivou slupkou neskrývalo nic jiného než obvyklá středoškolská romance a nějaký ten vykradený nápad. Scénáristům se časem dokonce podařilo dosáhnout stavu, kdy už mě nezajímala ani titulní hrdinka, a to je pro mě Středa dlouhodobě mou nejoblíbenější členkou Addamsovy rodiny. Pokud jde o mě, šlo o promarněnou příležitost a myslím, že je to fakt škoda. / Poučení: I skvělý herec se může dostat do problémů, když nemá co hrát. ()

Prokletá dívka Wednesday (2022) (S01E01) 

K seriálům probuzeného Netflixu přistupuji s nejvyšší opatrností, protože v nich často bývá politické poselství důležitější než samotný příběh. Pilotní díl mě nikterak nenaštval, zároveň mě ale nepřesvědčil o tom, že bych měl přehnaně hýřit pěticípými. Wednesday byla a je mou nejoblíbenější postavou ze všech Addamsových, a přestože u mě Jenna Ortega netrumfne Christinu Ricci (na moment, kdy na táboře přinutili Wednesday k úsměvu, nikdy nezapomenu), role jí evidentně sedí, takže tady problém nevidím. Příliš mě nepotěšil místní klon Bradavic říznutý Školou profesora Xaviera ani nadměrný výskyt potenciálních hezounů, takže mi nezbývá než doufat, že mě nečeká další romance s účastí vlkodlaků a upírů. No, počkám a uvidím. Doslova. / "Na tvý straně se asi poblila duha." / Poučení: Nezabíjej ryby tím, že je vypustíš do chlorované vody. ()

Jako kůl v hřbitovním plotě (2022) (S01E02) 

Po zhlédnutí druhé epizody mám smíšené pocity. Řekl bych, že příběh druhého dílu byl přece jen o něco lepší, zároveň se tu ale objevují vyloženě harrypotterovské prvky, bez nichž bych se rozhodně obešel, nadále žiju v silných obavách z milostného víceúhelníku a velmi, ale fakt velmi se bojím toho, že když se setře ta temnější fasáda a odstraní se Wednesdyiny cynické komentáře, zůstane z toho všeho jen další seriál ze střední pro duševně nenáročné publikum. Ale snad se pletu. Pokud ano, budu jedině rád. Nevím, jak to mají ostatní, ale čím víc prostoru dostává postava Christiny Ricci, tím víc se u mě dostává Wednesday do pozadí. Jenna Ortega byla dobrou volbou ale předchozí Středa a současná zahradnice / chovatelka to má u mě prostě lepší. / Poučení: Machiavelliho nejznámější poučka v praxi. ()

Přítel, nebo vrah (2022) (S01E03) 

Vypadá to, že se mé mírné obavy začínají měnit v realitu, a i když si to vůbec nepřeji, zdá se, že Wednesday opravdu nebude výjimečným seriálem, protože až na ty drobné zvláštnosti mezi osazenstvem Nevermore, nejde vlastně o nic jiného než o nesčetněkrát omletou záležitost z americké střední. Musím ale Netflix pochválit za to, jak mě dnes dokázal rozesmát. Ta woke klika jde opravdu ad absurdum; navléknout černochy do kostýmů anglických puritánů to už byl fakt velebizár a já jsem se chechtal tak, až jsem si musel utírat slzy. Svět je plný nebezpečných hlupáků, ale jsou to paradoxně právě oni, kdo mě v dnešní době dokáže skutečně pobavit. Třetí epizoda měla své světlé momenty, zároveň jsem si ale uvědomil, že to byla občas celkem nuda. / Poučení: Neváhej a foť. 3*- ()

Vedle tebe umírám (2022) (S01E04) 

Podle zdejšího nadšení jsem hbitě vydedukoval, že je chyba ve mně, a tak zcela otevřeně přiznávám, že zjevně nepatřím do cílové skupiny, na níž se tvůrci zaměřili. Příběh se naneštěstí vyvíjí přesně tak, jak jsem si nepřál, takže místo cynické, temné podívané přináší první sezóna jen další z mnoha furtdokolových, středoškolských, milostných, geometrických útvarů, přičemž změnu tvoří jen harrypotterovské doplňky a rádoby odlišná hlavní hrdinka, jejíž kouzlo už po čtyřech epizodách jaksi vyvanulo. Nejvíc mě ale vytočil fakt, že po skvělém nápadu Stephena Kinga na finále školního plesu z roku 1974 (!!!), který byl zfilmován v roce 1976 (!!!), už nikdy nedokázali filmoví a seriáloví tvůrci přijít s ničím lepším nebo alespoň jiným. Páně Kingův nápad oslaví příští rok padesátku, ale jeho hrobka byla vyrabována už tolikrát, že je proti tomu Tutanchamonova pohřební komora nedotčeným prostorem. Celé se to pro mě jaksi mění v nevěrohodnou romantiku doplněnou o občasný humor a slušnou porci nudy. / Poučení: Je rozumné nasírat vlkodlaka? ()

Co člověk zasévá, to smrtka sklízí (2022) (S01E05) 

Pátá epizoda byla jen obvyklou výplní, na které jsem si už u seriálů zvykl; bylo nasmlouváno osm dílů, tak jich bude osm, i kdyby měla být polovina úplně bezobsažná. Příběh si tu udělal takovou pauzu na odpočívadle, což Duben maskovala za nutnost získání životně důležitých informací, které by dokonale spojily třicetiletou minulost se současností, jenže na mě tu bylo nějak moc nedostatků. Wednesday se drží tak dokonale ve své jediné poloze, až je už pro mě dost nudná, Addamsovi mě nebavili vůbec, přestože Catherine Zeta- Jones vypadá jako Morticia výborně, o zbytku sestavy ve škole se není potřeba zmiňovat a pobavilo mě vlastně jen rybaření (i když já bych radši házel ananásek dál, a i tak bych si zalezl za strom). Nejzoufalejší dějovou linii mají sirény, ale alespoň konečně došlo na pravý Netflix a Eugena mohly navštívit obě matky. / Poučení: Nejez ten rulík, nejez ten rulík, nebo z toho zmodráš. ()

Něco za nic (2022) (S01E06) 

"Šikovná opička." Jak jenom tohle u soudruhů z Netflixu prošlo? Kdyby tohle řekla Wednesday o Kamarovi, stala by se ihned hlavní zápornou postavou seriálu, a pokud by ji nesežralo Monstrum, museli by ji v závěru upálit obyvatelé Jericha. Myslím, že je z mých komentářů / recenzí často patrné, že mám rád ženy, a i když nechápu, proč feministky tak zuřivě trvají na tom, že mezi muži a ženami nejsou rozdíly, rozhodně si nemyslím, že by byly ženy vhodné jen jako personál do kuchyně a nejoblíbenější součást ložnice. Na druhou stranu mě dost štve ta snaha o plnění kvót, protože to bývá často na škodu a ještě to naopak naznačuje, že ženy bez této umělé pomoci samy ničeho nedosáhnou. A to by mě jako ženu sr... štvalo přímo strašlivě. Tady tedy scénáristka Duben a režisérka Gandža (to už snad musí být nějaký humor, ne?) neudělaly ženám dobré jméno, protože příběh je stále více utahaný, zoufalé utrpení obou potenciálních "milovníků" mi leze krkem a jen se mi potvrdilo, že nepůjde o nic jiného než o středoškolskou romanci chabě maskovanou ne zcela běžným prostředím. A aby toho nebylo málo, postavy (včetně titulní) jsou napsané tak mdle, že mě jejich osudy už přestaly zajímat. Ještě dva díly, to dám. / Poučení: Kdyby mi někdo uspořádal oslavu s překvapením, měl bych s ním / s ní dlouhý a velmi nepříjemný pohovor. 2*- ()

Čert aby se v tobě vyznal (2022) (S01E07) 

"Stejné chyby, stejné známky." Tím nechci říct, že by Duben opisovala od Tučka nebo Šlajse, jen mi sedmá epizoda přišla podobně špatná jako předchozí díl. S tím, jak vede Wednesday své vyšetřování, bych si dovolil předpokládat, že bude její detektivní román dost slabý. Jasně, Středa za to nemůže, je to vina scénáristky, které se zřejmě zalíbily současné hony na čarodějnice (čti bílé heterosexuály), u kterých stačí vznést obvinění a dav už se o rozsudek postará (jen místo vidlemi a pochodněmi mává iPhony). Pátrání po Monstru je fakt otravné, protože už šest epizod čekám, až dojde na osobu, kterou podezírám od druhého dílu, ale tím, co mě zklamalo nejvíc, byl fakt, že se Wednesday minimálně čtyřikrát usmála. WTF?!?!?! / Poučení: Pokud člověk očekává od Netflixu kvalitu, je zjevně naivní. Čest výjimkám. 2*- ()

Requiem pro krkavce (2022) (S01E08) 

No jo, no, jak jsem předpokládal, nepřineslo mi finále první sezóny žádné překvapení, mé podezření, které jsem pojal už ve druhé epizodě, se plně potvrdilo, takže by mě od celkového zklamání mohlo zachránit jen dokonale zvládnuté zúčtování se zlem. To se ale nestalo a důvodů bylo povícero. Místní Voldemort byl figurou až k uzoufání chabou a nezajímavou, CGI mě příliš neoslnilo, náhlá ztráta dříve vykreslených schopností hlavní hrdinky byla typickou tvůrčí berličkou pro neschopné scénáristy (ano, tohle jsem už viděl opravdu mnohokrát), bohové vyskakovali ze strojů jako čertíci z krabičky a celé to tak na mě působilo unyle a odfláknutě. Ale pro svou cílovku to stačilo. / Poučení: Jako debil, který ve svém dětství považoval vyprovokování obyvatelstva vosího hnízda za zajímavou zkušenost (až do samotného provedení), můžu zodpovědně tvrdit, že člověku proti rozzuřenému bodavému hmyzu nepomůže ani brokovnice, o pistoli se tedy není třeba bavit:-) ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Vřískot opouští i Jenna Ortega

Vřískot opouští i Jenna Ortega

22.11.2023

Ne, nevidíte dvojmo. Obsazení sedmého Vřískotu skutečně odpadává rychleji, než kdyby herečky likvidoval samotný zabiják Ghostface. Pouhých několik hodin po zprávách, že populární hororovou sérii po… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

26.06.2023

Trh streamovacích služeb je v současnosti postavený na exkluzivitě - Disney+ diváky přitahuje Mandalorianem a Avatarem, Netflix Stranger Things nebo Wednesday, HBO Max Bojem o moc a The Last of Us.… (více)

Reklama

Reklama