Reklama

Reklama

Orka zabiják

  • USA Orca: Killer Whale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždiaca veľryba je jedno z najinteligentnejších živočíchov na svete. Podobne ako ľudia má jedného druha a ak mu človek ublíži, kosatka si to zapamätá a je viac jako isté, že sa bude chcieť pomstiť. Kapitán Nolah (Richard Harris) má na svedomí veľrybiu samičku aj s očakávaným prírastkom. Mŕtvu kosatku vyplaví more na breh a Rachel (Charlotte Ramplingová) i ďalší ľudia Nolana upozorňujú, že ho čaká odplata. A skutočne nahnevaná veľryba sa často ukazuje pri brehu, aby neskôr zničila ukotvenú loď a jasne dala najavo, že to nie je koniec. Aj Nolan si při pohľade na jej vytŕčajúcu plutvu začína uvedomovať, že kosatka ho bude hľadať, číhať, loviť a prenasledovať nemilosrdne a neľútostne s jedinou myšlienkou odplaty krížom cez moria, nehľadiac na čas ani na rôzne prekážky. Má Nolan šancu zbaviť sa večného prenasledovania tým, že odstráni svojho prenasledovateľa? Podarí sa mu to? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,...KOMU MYSLÍTE, ŽE NA VÁS ZÁLEŽÍ? ĽUDOM ALEBO RYBE?" __ Na Orku som bol už dlhší čas veľmi zvedavý a tak som jej pozretie veľmi privítal. Inšpiráciu Spielbergovou ,,Pažravou rybou" by som nechal tak, tu je dôležitejšie, že v tomto prípade sa tvorcovia v mnohých veciach vydali úplne iným smerom a to je rozhodne plus. I keď aj tu je ,,hlavný hrdina" riadna sviňa, teda vlastne kosatka, za jeho zlobu môže človek. Postupom času je síce ťažko rozlíšiť či je kladná postava Richard Harris alebo ryba, z hľadiska morálnych princípov však určite každý viacej fandí jej. Tieto aspekty sa vo filme veľmi pekne premiešavajú, škoda len, že scenár nie je viacej duchaplnejším a všetkým mýtom vypovedaných o kosatke rozhodne netreba veriť. Samotní herci sa snažia ako vedia, Harris mi však občas prišiel ako taký trubiroh čo toho veľa nevie ani vo svojom remesle, zato ma však potešil Will ,,Náčelník" Sampson. Občas škrípe aj tempo, kde je vo výsledku 88 minút viac než postačujúcich, dokonca by som takých 10 min. kľudne ubral pre väčší spád. ,,Willy" a Morricone s prenádherným ústredným motívom však šlapú na plné obrátky. Ak by to bol film môjho detstva tak tú 1* pridám, takto mám však nutkanie ostať vo vlnách priemeru, no prebudil vo mne túžbu si po rokoch pripomenúť skutočnú klasiku - Bielu veľrybu. (51. komentár k filmu) ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Hodně naivní film se špatnými herci. Uplně všechno zde běží podle jasných šablon žánru definovanými Jaws mistra Spielberga. Způsoby zabití lidí zainteresovaných na masakru kosatčí rodiny jsou přitažené za vlasy do takové míry, že být to ještě o kousek dál, tak je Orca regulerní komedií. Kupodivu přehrávání Richarda Harrise, prachbídný scénář a divné čachry s dějem dávají vzniknout celkem zábavnému a místy i napínavému béčku, které pobaví i po třiceti letech od svého vzniku. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dva roky po Spielbergových Čelistech. Je to úplně o něčem jiném, ale je jasné, jak tvůrci přemýšlejí. Toto je snímek o pomstě, kterou je posedlý samec kosatky dravé. Za zmínku stojí opět vynikající hudba Ennia Morriconeho a herecké výkony v čele s Richardem Harrisem, který si kapitána Nolana užil a dal mu něco ze svého charisma. Film samotný nám bohužel trošku zestárnul, ale to nic neubírá na jeho dobrodružnosti a velice slušném zpracování. Pěkně jsou zde natočeny podmořské záběry a závěr filmu, odehrávající se na kusech ledu, si musel podmanit snad každého. ()

Circumscriptor 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že kosatka nemusela až toľko zabíjať, stačí keď urobí paseku z loďami, potopí Bumpo a zbúra ten dom na pilieroch. Michael Anderson sa ale vidal inou cestou, podobnou Čelustiam Stevena Spielberga, ktorá mi na kosatku až tak nesedí. Je to však neskutočne silný film podfarbený fantastickou hudbou Ennia Morriconeho, ale bohužiaľ z tohto filmu som si najviac odniesol práve tú hudbu a nie film. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Orca: Killer Whale je sice jen člen několika-hlavého stáda napodobitelů Čelistí, ale dovolím si tvrdit, že se jedná o nejpovedenější film, který se svezl na žraločí ploutvi, protože Orca je především technicky skvěle zvládnutá. Záběry na živou velrybu a její model jsou tak šikovně natočeny, že to úplně bere dech. Navíc je film zahalen do nádherného vizuálního kabátku (Velryba skákající na pozadí hořícího města, závěr za polárním kruhem), který ještě podporuje nádherná hudba Ennia Morriconeho. Richard Harris podal také velice zdařilý výkon, ale já prostě fandil velrybě a vždy, když se objevila naštípnutá ploutev nad hladinou, tak jsem očekával velké věci a za scény, které si budu ještě dlouho pamatovat (Neplánované podívání se na svět nedonošeného mláděte nebo závěr) lehce odpustím i to, že je velryba někdy až moc inteligentní. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Jméno Orca, které dali kosatkám staří Římané, je převzaté z řečtiny a je to všeobecný název pro velryby, velké ryby, ale také mořské příšery. (AngelusCZ)
  • Přídavné jméno orcino znamená "démon pocházející z pekla" (Orco byl římský bůh podsvětí). (AngelusCZ)
  • Scenéria predstavujúca odľahlú polárnu oblasť Labradoru bola vytvorená na Malte scénografom Mariom Garbugliom. (beso74)

Reklama

Reklama