Reklama

Reklama

Nemocnice na kraji města po dvaceti letech

(seriál)
  • angličtina Hospital at the End of the City Twenty Years On
Česko, 2003, 12 h 27 min (Minutáž: 57–58 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Petr Zikmund

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Josef Abrhám, Ladislav Frej st., Josef Vinklář, Jana Štěpánková, Eliška Balzerová, Iva Janžurová, Josef Dvořák, Daniela Kolářová, Ladislav Chudík (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

V novém pokračování se znovu shledáme prakticky se všemi hlavními postavami Dietlovy nemocniční ságy. Pochopitelně – primář Sova (Ladislav Chudík) už není ve svém pokročilém věku středem dění. Na jeho místě však stále pevně stojí primář Arnošt Blažej (Josef Abrhám). I jemu už táhne na šedesátku a to je důvod, aby se za sebou ohlédl, aby bilancoval svůj život. Jenže Blažej rozhodně ještě nekončí a nachází v sobě stále dost sil, aby znovu zvedl prapor – nejednou i za ty druhé. (Česká televize)

(více)

Recenze (255)

MM11 

všechny recenze uživatele

Hned ze začátku bych měl říci, že natáčet pokračování původní "Nemocnice" byl samozřejmě komerční kalkul a vlastně velká hloupost. Když jsem se navíc dozvěděl, že tvůrcem bude Bočan, začal obavy. Po zhlédnutí mohu s klidným srdcem říct - není to zas tak zlé. Skutečně nechápu, jak to může někdo srovnávat s původními díly. To jste si opravdu mysleli, že mohlo vzniknout něco, jako tehdy? To je utopie. Bočan mě překvapil docela živou vizuálností a celkovou režií která byla na standartní úrovni. Scénář má zajímavé postavy a slušné příběhy, ale je zoufale nedotáhntý. Z toho potom vychází naprázdno i pár zajímavých situací. Herci docela ujdou a hudba není špatná. Scénář by to chtělo krapet chytřejší, méně konfliktů a více prostoru starším postavám. Jenže radí se strašně jednuduše a tady s tvůrci soucítím.Po dvaceti letech už "Nemocnice" nebude nikdy jako dřív, ale takhle se na ni nekoukejte. Je to nový svět a pokud se od toho odprostíte tak jistou kvalitu dneška tam najdete. Chce to srovnávat s tím, co je dnes, ne tím co bylo. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesný příklad toho,jak nemá vypadat pokračování.Respektive,jak je špatně napsané.Scénář je totiž křečovitý a návaznost na původní klasiku je bez nápadu a bez přemýšlení.Prostě něco natočíme a lidi se na to stejně dívat budou.Škoda toho potenciálu.Šlo vymyslet tolik různých synopsí a nápadů,jak na původní Nemocnici navázat.Nestalo se,takže ač se herci sebevíc snaží a jsou opravdu dobří,včetně těch nových,tak to nestačí.Režisér Hynek Bočan je také velmi zdatný profesionál,ale tady zřejmě nebyl ve své kůži,jinak si to neumím vysvětlit.Pár světlých okamžiků se najde a několik(málo)osvěžujících scén je spíše dílo náhody.Jen díky hercům,kteří dělali,co mohli dávám 30% a říkám-tudy opravdu cesta nevede. ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Já tady měl pár komentářů už v průběhu seriálu. Nakonec jsem všechno smazal a "s napětím" čekal na konec (je fakt, že poslední díly jsem u počítače spíš poslouchal než na ně koukal). Nemusel jsem ! Bylo to stejně špatné až do konce. Všechny nectnosti už tady ostatní vyjmenovali, takže bych už jenom opakoval vyřčené. Pokusil jsem se nalézt něco fakt pozitivního a na rozdíl od Tosima mě nezaujala ani uvedená mladá herečka, která měla taky příšerné chvilky. Tak jedině snad Iva Janžurová, na tu je vždycky spoleh, a z nových postav asi Saša Rašilov. Toť vše.... Prostě - do téhle řeky tvůrci vstupovat neměli.......... ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

Chudák Jaroslav Dietl, musí sa v hrobe obracať. Čo má toto spoločné s pôvodnou nemocnicou?! Je známe, že Jaroslav Dietl nechal zomrieť dr.Štrosmajera práve preto aby už nikto od neho nežiadal ďalšie diely Nemocnice, keďže už tých 7 dielov z roku 1981 písal s nevôľou. Takže sa čudujem Magdalene Dietlovej ako vlastníčke autorských práv po svojom manželovi, že toto po tých dlhých rokoch pripustila. Hynek Bočan dokázal, že prostredie zdravotníctva mu nie je blízke, a preto by mal ostať pri seriáloch typu "Druhý dech" , "O zvířatech a lidech" a pod. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Tak nějak si uvědomuji, že když hodnotím TV seriály z nedávné doby, tak jdu jaksi dolu. Je zde jakási nepřímá úměra, čím starší seriál tím, víc hvezdiček a naopak. To je jenom další důkaz o úpadku televizní tvorby v posledních letech. Tento seriál je toho jenom důkazem. A nezachránili to ani skvělí herci. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (10)

  • Role Hany Maciuchové se v této série jmenuje Milada, v první sérii však ztvárnila Alenu. (hermiona)
  • Vašek Pěnkava (Josef Dvořák) volá doktorce Machovcové (Barbora Hrzánová), že je už skoro poledne a ona se nedostavila. Když k ní později přijde do bytu, omlouvá se, že ji vytáhl tak brzy z postele. (rakovnik)
  • Arnošt Blažej (J. Abrhám) opět jezdí ve voze Honda jako v původním seriálu z roku 1977. (M.B)

Reklama

Reklama