Reklama

Reklama

VOD (1)

Christopher Reeve nejenže obléká plášť titulního hrdiny počtvrté, ale také pomáhá rozvinout třaskavé téma jaderného odzbrojování. Aby obchodníci s jadernými zbraněmi měli volnější ruce, vytvoří Lex Luthor (Gene Hackman) novou bytost, která bude výzvou Muže z oceli, radiací nabitého Nuclear Mana (Mark Pillow). Tito dva nepřátelé se střetnou ve výbušné akci, při které Superman zachrání Sochu svobody, zastaví sopečnou činnost Etny a znovu postaví zdemolovanou Velkou čínskou zeď. Užijte si zábavu! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (166)

numi 

všechny recenze uživatele

Vrchol imbecility. Čtvrtý Superman by si měl dát patent na schopnost podávat tragické scény tragickým způsobem. Ať už se jedná o úvodní scénu (co taky od ní čekat, když v ní Superman mluví rusky), rande ve čtyřech, Supermanův proslov v OSN, či samotné ničení raket, divák má pocit, že sleduje hodně nepovedenou parodii filmu o nejslavnějším superhrdinovi. Ale to nejhorší si samozřejmě vychutnáme nakonec. Když Superman vyleze z Měsíce, kde byl na chvilku zahrabán, a zhluboka se rozdýchává (že by se nám opět ten týpek, který běžně lítá ve vakuu zase málem udusil?), tak si jen rvete vlasy, ale když uprostřed vesmíru ječí v záporákově náručí unášená blondýna v elegantním kostýmku, je vám jasné, že na konci s dechem je opravdu asi někdo jiný, a to právě filmový Superman s celou svou rozporuplnou filmovou sérií. [říjen 2006] ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Od natočení prvního Supermana s Christopherem Reevem uběhlo plných devět let a tak si nelze nevšimnout, že v tomto čtvrtém volném pokračování herci poněkud zestárli. Do příběhu se plně vrací Lois Lane v podání Margot Kidder a dokonce i Lex Luthor s tváří Genea Hackmana. Bohužel však bez Otise, takže tu tentokrát chybí komická figurka. Zastoupil ho však Lexův synovec, ale ten toho tady zase až moc nijak zvlášť nevytrhl. Námět není nijak překvapivý, neboť téma o jaderných zbraních a nukleární hrozbě se ve své době hojně promítla i přímo v komiksech. Studená válka holt byla studená válka. Film jako takový je ale neskonalá hrůza. Scénář jakoby nebyl vůbec promyšlený. Hodně scén se veze ve značné zkratkovitosti, čímž často nemá dějový vývoj žádnou logiku. Christopher Reeve Supermana pojal tak, jak ho představoval dříve, takže u něj žádná chyba rozhodně není. Chybou bylo razantní zkrácení snímku, který měl mít původně něco přes dvě hodiny. Nebo byl film scenáristicky už i v této verzi tak špatný, že to nestálo ani za uvedení? Co nejvíce utkví, je fakt, že se v tomto příběhu Lois a Superman potažmo Clark Kent k sobě chovají, jakoby mezi nimi dříve neproběhl žádný milostný vztah. Proč to? S tím by se přece dalo dál pracovat. Je tady toho samozřejmě víc, ale to už nemá smysl dál popisovat. Tento film je zkrátka natolik hrozný, že komiksům dělá spíše ostudu. Ta dosazená politika byla spíše na škodu, neb z toho vlastně vznikla politická moralita doplňující světovou politickou situaci na konci 80. let 20. století. Vlastně se jedná o zneužití této postavy ke stavu věci a tak není divu, že to dopadlo jak to dopadlo. A ještě jednou k tomu brutálnímu zkrácení. Není v tom právě ta politika? Zřejmě bylo vystřiženo něco, co se zrovna nehodilo, nebo bylo až moc odvážné či přímo provokativní. Ale to už ví snad jen bůh. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Superman definitivne zdegeneroval v trapny podfinancovany trash. Zapletka je imbecilna a plna logickych dier. Christopher Reeve cely cas vyzera, ze ho to nebavi. Vdaka nizkemu rozpoctu tentoraz za nic nestoja ani akcne sceny plne otrasnych zadnych projekcii a vybuchov evidentnych miniatur. Suboj so smiesnym Nuklearmanom je proste WTF. Jednu hviezdicku davam za miestami vtipneho Hackmana a sexy Mariel Hemingway. Zvysok je velka katastrofa. Vysledkom je zasluzeny prepadak, ktory na dlhy cas ukoncil Supermanovu púť v kinach. 1/10. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Ani jeden Superman nebyl uměleckým dílem, avšak začínal jako koukatelný a zábavný blockbuster. Superman 4 je nefalšovaným osmdesátkovým sci-fi béčkem s hloupým, primitivním a křečovitě úsměvným děním o superhrdinovi, který si vzal k srdci otřepané fráze missek o "světovém míru" a postaví se nukleárnímu zbrojení za studené války, ale také velmi směšně působícímu Nuclearmanovi a starému známému Lexi Luthorovi. Triky jsou úměrné rozpočtu a době, ve které vznikly, možná jemně horší, okoukaná již mírně na nervy lezoucí Lois Lane byla doplněna o Lacy Warfield v podání Mariel Hemingway, což nebyl zcela špatný tah, ale jinak je film velmi primitivní s extrahloupým závěrem - Superman sice použil ke zničení protivníka znalosti fyziky, scénáristé však při psaní zcela zanedbali základní poznatky o vesmíru (pokud by se Mariel Hemingway vůbec dostala do vesmíru přes spalující zemskou atmosféru v nezpopelněném stavu, nevím co by v něm dýchala) či energetice (vhození Nuclearmana do chladicí věže elektrárny by jej tak maximálně osvěžilo příjemnou vodní sprchou, která nepřichází s jaderným palivem v nehavarijním stavu vůbec do přímého styku). ()

SG-1 

všechny recenze uživatele

Příběhove mi to sedlo více než díl předchozí. Sice se děj opakoval (nadpřirozené bytosti se sílou rovnající se té Supermanově jsme tu měli už ve druhém díle), ale výsledek byl o mnoho lepší, než Superman v roli informačního technologa. Škoda jen toho malého rozpočtu. Také návrat Gena Hackmana v roli lexe Luthora jsem uvítal. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (28)

  • Ve filmu nalezneme 336 chyb, což je druhý největší počet chyb ve filmu hned za filmem Apokalypsa z roku 1979 (TheSlezy)
  • Ve filmu je možné všimnout si reklamy na limonádu Pepsi-Cola a elektroniku Sanyo. (cinemag)

Související novinky

Supergirl obsadila Lexe Luthora

Supergirl obsadila Lexe Luthora

17.11.2018

Supermanův nejslavnější záporák míří do seriálové Supergirl od CW. Ikonického Lexe Luthora v seriálu ztvární Jon Cryer, jehož bude asi většina diváků znát jako Alana ze seriálu Dva a půl chlapa.… (více)

Reklama

Reklama