Reklama

Reklama

Rapl

(seriál)
Trailer
Česko, (2016–2019), 26 h 4 min (Minutáž: 58–70 min)

Režie:

Jan Pachl

Scénář:

Jan Pachl

Hrají:

Hynek Čermák, Lukáš Příkazký, Alexej Pyško, Lucie Žáčková, Tomáš Jeřábek, Jan Dolanský, Dana Černá, Jiří Vyorálek, Aneta Krejčíková, Stanislav Majer (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Detektiv Kuneš má zase jednou problém. Zmlátí přítele své bývalé ženy a hrozí mu odchod od policie. Vysoce postavená nadřízená má pro něj ale řešení – uklidí ho na stáž do zapadlého pohraničí. Má to jen jeden háček. Jeho skutečným posláním je objasnit dva roky starou vraždu policistky Wágnerové, jejíž vyšetřování uvázlo na mrtvém bodě. Kriminalita v pohraničí je však jedna z nejvyšších v republice – pašování, výroba drog, pytláctví, prostituce, vraždy. Kuneš musí řešit jeden obtížný případ za druhým a k tomu, proč do kraje přišel, se dostává až po čase a vlastně náhodou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (289)

kajas 

všechny recenze uživatele

Čermák si postavu Kuneše neskutečně dává a jeho suché hlášky neměly chybu, kvitovala jsem přítomnost Pyška i Příkazkého, ale... třináct epizod mi přišlo prostě až příliš a detektivní zápletky se nemohly s proslulým "1. oddělením" vůbec rovnat. Druhé sérii se ovšem bránit nebudu. Edit: Druhá série byla opravdu slabší, hlavně kvůli dějové linii černohorských mafiánů, a tak se z "Rapla" stala jenom pouhá kulisa při práci a studiu. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Dejme tomu, že v průběhu seriálu má divák pocit neumdlévající rutinnosti. Dejme tomu. Ale porovnám-li tento seriál s některými českými „krimi“ seriály jako např. „Kriminálka Anděl“ nebo „Policie Modrava“ apod. apod., rozdíl ve zpracování celkového žánru krimi je patrný. Zatímco u dvou výše jmenovaných jde o populární zábavu pro široké spektrum jednodušších a nudících se diváků, kdy vše je čisté, pěkně v barvách, policisté vypadají spíš jako v maškarních převlecích, dialogy jsou precizně neutrální a korektní. Máme zde seriál, kde detektivové působí naprosto skutečným dojmem. Jsou to také jen lidé, i když policejní. Takže tady máme policisty, kteří porušují zákon, máme tady policisty, kteří se na oslavě ožerou jak prasata, máme tady policisty, kteří působí jednoznačně velice skutečně a věrohodně. Vizualizace samotná navozuje potemnělou atmosféru. Celkově na mě seriál působí do jisté míry atmosféricky. Všichni hrají, co mají a Hynek Čermák dokáže být poměrně charismatický. Nemluvě o šéfovi oddělení Rohanovi, který je fakt dost skutečný. Proto ty čtyři hvězdy. ()

Reklama

Master19 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tohle je asi první Česká kriminálka, na kterou se zcela cíleně dívám a už s ní tak nějak v pondělí počítám. Podle mě je to nejen výborně napsanou postavou Kuneše, ale i jeho dokonalým ztvárněním Hynkem Čermákem. Kolem se pohybují další skvělé a rozhodně ne černobílé figurky. Vůbec mě nevadí, že je dopředu známý vrah, vždyť často je podstatná motivace a osudy těch "zločinců" a jejich rodin... Ve druhé polovině dílů se navíc stále více rozjíždí rovina tak nepříjemná, jako Kunešův pohled. Nelíbil se mi tem přeslazený konec, ale co, zasloužil si to. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na ČSFD má momentálně Rapl při 5 a půl tisíci hodnotících úctyhodných 79 %, a to je bezpochyby lákavé skóre. Shlédl jsem tedy namátkou tři díly druhé série, abych zjistil, zda má smysl seriálu věnovat vyšší pozornost. Musím přiznat, že Rapl si řemeslně stojí lépe, než je v české produkci zvykem, a přehledem za sebou nechává žánrové pokusy komerčních televizí. Viditelně se pokouší inspirovat severskou tvorbou, přebírá prvky drsné školy a napodobuje osvědčené motivy a typy postav. S atmosférou vykořeněného, pošramoceného pohraničí ale umí pracovat mnohem působivěji např. Pustina a takové Případy 1. oddělení mnohem zdařileji zapadají do českého prostředí - jsou zkrátka uvěřitelnější. Rapl selhává v tom základním - v solidních, logicky funkčních scénářích, ze kterých by okatě nezíraly nedodělky a díry. Kdo má rád žánrově zpřízněné špičkové zahraniční seriály, nepotřebuje s Raplem ztrácet čas, protože kvalitou se k nim český pokus nepřibližuje ani vzdáleně. Možná, že první série je zdařilejší, ale co jsem viděl, mně k zaháčkování ani zdaleka nestačilo. Celkový dojem: 40 %. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Detektiv Kuneš je takový český Harry Hole - byla jsem z něj nadšená úplně v každém pohybu a replice. Ale seriál je povedený celý. Charaktery postav jsou sice jen načrtnuty, ale velmi výrazně - neočekávaně jsem si oblíbila třeba i "Slepici" (poručíka Slepičkovou), která v kolektivu opravdu na růžích ustláno nemá. Trochu mě ale mrzelo, že se dalo už málem od první třetiny tušit, kdo bude tou velkou rybou, kterou budou lovit nakonec. Edit. Rapl 2. série: ze začátku docela zklamání (neodpustím si rýpanec - proč si hned dvě milenecké dvojice: Rohan/sekretářka, Kuneš/policejní šéfka, musely vytrvale vykat??), ale postupně to nabíralo obrátky až k velkému finále. Konec na první dobrou neuvěřitelný, nechápala jsem. Ale přes noc se mi to rozleželo v hlavě - a vlastně byl jediný možný. Aby detektiv Kuneš mohl zůstal tou mimořádnou, moralistně chlapskou postavou s vlastními pravidly. ()

Galerie (433)

Zajímavosti (166)

  • Herec Hynek Čermák kvůli náročnému natáčení spal 150 dní pouze 3–4 hodiny denně, kvůli jiným hereckém rolím především divadlu a dojíždění na plac. (Jahos)
  • Epizoda se natáčela v Praze, Ústí nad Labem, Kolíně, Vykmanově a Černé Hoře (Kruče a Bar). (SONY_)

Reklama

Reklama