Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (258)

Javert 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu, zprvu jsem byl k tomuto filmu docela skeptický - už jen kvůli obavám, zda se podařilo zachovat nezaměnitelného ducha 2001. Nakonec musím konstatovat, že nepodařilo. Hyams totiž vykouzlil ve 2010 atmosféru úplně jinou, jasnější a zřetelnější. Kubrickovo dílo je záležitost spíše filosofická, k zamyšlení, a jako taková funguje dokonale. Její mladší sestřička je zaměřená více na konzumního diváka, což však mně osobně nevadí. 2010 je totiž atmosférická podívaná jak má být. Nehodnotím ji jako nějaké pokračování legendární "jedničky", ale pouze jako film volně navazující na předchozí, s tím, že divákovi nabízí více akční podivané, více strhující tempo a mnohem více permanentního napětí. Co se týče hudby, tak tvůrci použili z 2001 pouze ústřední Straussův motiv Also Sprach Zarathustra. Jinak můžeme slyšet pouze a jen hudbu elektronickou, ne nepodobnou The Thing, jenž skvěle dotváří tísnivou atmosféru vesmírné lodi. Jediné co bych mohl vytknout, je až přílišný důraz na vztah USA x SSSR, jenž je ve filmu značně přiostřen. Ani tato malá chybička na kráse však nemůže zkazit celkový zážitek a dojem z filmu, který je v mém případě skvělý. P.S. Ten závěr budu vstřebávat ještě dlouho... ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Opravdu důstojné pokračování Kubrickovy práce. Jen ten závěr působil jako opravdové sci-fi. Že by Big Bossové složili zbraně, odložili své sobecké zájmy a žili šťastně a v míru /a pokud nezemřeli žíjí tak dodnes/? Chápu, že v husté atmosféře studné války byl tento film povzbuzením, ale mám pocit, že čím více se někteří lidé snaží těm "bossům" (a nejen jim) naznačovat, že by mohlo vše špatně skončit, tím více nechápou a nechápou. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Povedený sci-fi snímek se slušnou atmosférou, Royem Scheiderem a poměrně zajímavým příběhem, který je trošku svižnější, než u 2001 a vhodí nás do víru událostí tak nějak rychleji. Kosmický let na pozadí studené války, je určitě lákadlem pro nadšené fanoušky žánru a 2010 na něm dost staví. Nevěděl jsem co čekat a měl docela obavy, ale nebyl jsem nespokojen. Technická stránka filmu je také na dobré úrovni a je vidět, že si tvůrci dali záležet. Ovšem - ať už je tento film v jakýchkoliv aspektech dobře provedený či zajímavý - je to pořád jen mladší a hlavně chudší bratříček legendárního kosmického filmu z roku 1968. S klasikou Stanleyho Kubricka neměřitelné ve všech ohledech, což ovšem není ostudou tohoto kvalitního filmu. 2001: Vesmírná odysea, se totiž, oproti všem ostatním dodnes natočeným filmům výjimá, jako John Deere mezi Zetory... ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Proti Kubrickově 2001 podstatně konvenčnější, avšak brilantně zvládnutá sci-fi a jedno z nejlepších pokračování, co znám. Psychologie postav sice mohla být propracovanější a film není zrovna tak pohlcující, jako legendy žánru, ALE - miluju sci-fi, miluju mysteriózní filmy, miluju vesmír a od Druhé odysey jsem dostal zákusek, obsahující všechny zmíněné příchutě v bohatém množství. Scénář je jeden z nejsilnějších prvků - prakticky znemožňuje nudu a skvěle graduje v druhé polovině. Pochvala patří taktéž trikům a několika sugestivním scénám, především přechodu kosmonautů mezi Leonovem a Discovery. Kapitolou sama pro sebe je famózní závěr, který je u mě v žebříčku sci-fi scén a panorámat zatraceně vysoko. Nádhera. Kdyby se takových filmů točilo víc, má sci-fi duše by hned usínala šťastněji. 9/10. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že u tohoto filmu je znát, který režisér je génius, a který je rutinér. Zatímco Stanley Kubrick na konci šedesátých let natočil přelomové a legendární sci-fi, tak o takřka dvacet let později rutinér Peter Hyams natočil slušnou, ale v porovnání s Kubrickem, opravdu rutinní záležitost. Ale ačkoliv je rutinní, tak v rámci sci-fi je to pořád docela slušná žánrovka. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (17)

  • Ve filmu se astronauté přesunují z kosmické lodi Leonov na Discovery a zpět, na oběžné dráze planety Jupiter. Tato největší planeta ale má přitom mimořádně silné radiační pásy. Uvádí se, že jejich energie je zhruba tisíckrát vyšší než energie v radiačních pásech Země. Tato silná radiace může za to, že na většině měsíců Jupiteru nikdy nepřistane pilotovaná výprava, ani sebelepší stínění totiž nedokáže zajistit, aby mise nebyla sebevražedná. (Ganglion)
  • Při odpojování stanice Leonov od Discovery probíhá odpočet jak v angličtině (9..0), tak v ruštině (10..1), přičemž v kapitánka Tanya Kirbuk (Helen Mirren) při odpočtu vynechala číslovku 4. (Pavian)

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama