Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci 18. století mladý newyorský konstábl Ichabod Crane trvá na důkladném vyšetřování zločinů a sám vymýšlí nové postupy. To se příliš nelíbí jeho nadřízeným a soudcům, proto se ho rozhodnou elegantně zbavit. Je poslán do vesnice Ospalá díra, kde došlo k sérii vražd. Údajně zde řádí bezhlavý hesenský jezdec, který svým obětem stíná hlavy, které si pak bere s sebou. Byl zde před dvaceti lety zabit a teď se prý mstí, protože hledá svou hlavu. Crane je racionální mladý muž, který na takové pověry rozhodně nevěří. Nestačí se ani ubytovat, když dojde k další vraždě. Syn zavražděného muže mu nabídne své služby a přes počáteční odmítnutí Crane nakonec souhlasí. Konstáblovi se snaží pomoci také krásná dcera místního boháče Katrina Van Tasselová, do níž se Crane zamiloval. Pomalu, ale jistě si Crane začíná dávat dohromady skládačku událostí a zjišťuje, že všichni mrtví měli nějaké společné tajemství… (TV Prima)

(více)

Recenze (1 251)

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Pocta hororům 50. let,čestná role Christophera Lee,dokonalá atmosféra a Danny Elfman k tomu stvořil pekelně temnou hudbu.Bravo! ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Stačí vzít v potaz jednu nadpřirozenou skutečnost a je to vlastně celkem slušná a racionální detektivka. Tedy, žádné fantasmagorie, jak jsem se kdysi neprávem obával. Můj neoblíbenec Walkem byl k vidění všeho všudy ani ne minutu, další spokojenost. A sice nepatřím k uctívačům Burtona, ale tohle bylo nadprůměrné temnou atmosférou, hudbou a příběhem, a koukatelné. # příběh 7 | hudba 8 | humor 0 | akce 4 | napětí 6 | pustil bych si znovu 6 ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

tim burton je môj obľúbený režisér a zatiaľ to každým filmom (s výnimkou planéty opíc) potvrdzoval, johnny depp je môj obľúbený herec a tiež to každým filmom potvrdzuje. ospalá diera sa síce mojím obľúbeným filmom nestala, to však nič nemení na fakte, že je to nesmierne vizuálne strhujúci a dobrými efektami nabitý snímok. pán režisér je v tomto žánri doma a ozýva sa tu jeho typická poetika a obrazotvornosť. skrátka veľmi príjemná zábava na ktorú sa oplatí pozrieť. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Burton vo svojom vizuálnom besnení vôbec nepolavil, skôr naopak. Lenže mi to tentokrát príde trochu mechanické, bez srdca (ale s hlavou:)), ako keby sa jednalo o film na zakázku cudzieho scenáristu. Tak slávny režisér by sa mal podielať na niečom výraznejšom a významnejšom. Niečo podobné ako Gilliamovi Grimmovci. Inak hodnotenie v rámci žánru, prreto je vyššie ako sa z mojej úvahy zdá. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Tim Burton si rád hraje. S příběhem, postavami, obrazy, kostýmy... V každém filmu trochu jinak a přitom všichni jeho rukopis poznáme okamžitě. A to nejen ve filmech. Johnny Depp si hraje snad celý život, s láskou - vyžívá se v každičkém detailu, pohybu, gestu, sebemenší pohnutku v myšlení postavy na nás nenásilně přenese. A Christina Ricci - ta je jednoduše výborná herečka. Divák sleduje bláznivý horor, v tmavé malé špinavé vesnici teče krev proudem, reálný svět se prolíná s nejvolnější fantazií a vůbec by mi nepřišlo divné, kdyby se někde kolem mě prokutálela hlava jednoho z vesničanů. A právě ta bláznivost, nadsázka mě opravdu baví a je mi líto, že si tam nemůžu jít hrát s nimi... ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Burton a Depp v kope... no šaq z toho musí vzniknúť len niečo dobré a temné! Tak ako ospalá diera. Krimi žáner a dávka mysterióznych prvkov to je moje! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film? Ano! / Horor? Ne! / Přesto jsem se asi hodinu a půl slušně bavil. Klasický A -čkový film který nenadchne, ale ani neurazí. Atmosféra byla skvělá, děj pokulhával. Naštěstí ve filmech s Johnym Deppem až tolik po ději neprahnu. Dávám lepší * * *. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Vyjma krásné atmosféry neměl tento film nic, čím by mě upoutal. V druhé polovině filmu už můj pohled častěji ulpíval na hodinách.. Ale pravdou je, že za ty krásné vizuální scény stojí za to se na tento film podívat, to se vskutku jen tak nevidí :-D 5/10 ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Tou pohádkovostí jsem byl zklamán. Čekal jsem souboj zpátečnických, vesnických zabezděnců a pokrokového, osvíceného Cranea na pozadí honu na sériového vraha. Objevem toho, že se jedná o nadpřirozenou, nesmrtelnou bytost toužící po své hlavě, aby se mohla vrátit do pekla, se pro mne zcela vytratila atmosféra a zbytek jsem dokoukal tak nějak ze setrvačnosti. Za zmínku a pochvalu stojí pouze a jedině Depp. Pochválil bych i představitele Jezdce za stylové zacházení s mečem, tam se však adresát pochvaly dohledává hůře... 60% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Pěkný Burtonův horor. Johnny Depp a Christina Ricci si musí v malém americkém městě na konci 18. století poradit s bezhlavým jezdcem. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Já mám děsně rozporuplné reakce, na jednu stranu naprosto perfektně natočený thriller, krimi, pohádka. Na druhou stranu tu mám děsné klišé které je už děsně okoukáno. Deppa opravdu nemusím(hlavně po příšerné zkušenosti s Pirátama který mě nebavily a ne moc povedené Alence, tam jsem Deppa chtěl zabít), nicméně tady byl opravdu dobrej to samé Ricci, Jones, Walken a hlavně frajer Dien s neuvěřitelným účesem. Chtěl bych napsat i Lee ale dostal neuvěřitelně málo prostoru a to je chyba. U filmu jsem se cítil jak na houpačce jednou nahoře(akční scény či veškeré scény s jezdcem) a pak dole(romantické vsuvky, a věčné ohrané omdlévání). Nicméně film jako celek funguje skvěle, hlavně díky zdařilé atmosféře a dobré režii Burtona a výborné Elfmanově hudbě. ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

V noci u mojej babky na posteli som pozorovala otca ako prepína nemecké programy. Išla Ospalá diera. On ju pustil (ja som mala spať), ale ja som ju pozerala s ním.Po nemecky neviem nič, ale film sa mi tak páčil, že som očakávala, kedy ho budú dávať u nás. Dávali. Vždy som ho pozerala a pozriem si ho aj na nete..100% ()

predators 

všechny recenze uživatele

...která ale vůbec není ospalá. Nemáte šanci usnout, protože se stále něco děje. J. Depp, pátrající po stopách bezhlavého jezdce, který navíc nepřichází jen tak na pokec :-) Vizuální zpracování je na jedničku. Všudypřítomná ponurá atmosféra vám dovolí sotva dýchat, natož se od ní odpoutat. Hodně podařený mysteri-horor z rukou Tima Burtona a jeho nástrojem, jménem J. Depp. Zajímavosti: Ospalá byla nejen díra, ale také Ch. Ricci, která na natáčecí dny chodila věčně pozdě. / Ovšem vesnice, ve které se celý děj odehrává, byla opravdu díra. Proto ospalá díra. :-) 80% ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Když jsem četl několik zdejších komentářů, musel jsem se smát. Takhle rozpitvávat do detailu každou scénu a každý filmařský prostředek. Ale běžte prosimvás.. Byla to skvělá podívaná a i když se ve filmu trochu střídají scény rychlejší s těmi "ospalejšími", není to vůbec na škodu. Perfektně zvládnutý film co se týče efektů a že děj není dokonalý? Nikdo není dokonalý. U mě má ale Burton a Depp za tenhle počin jasné plus a 90% k tomu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Neviem, či to bolo trápnym dabingom alebo "vedeckými" pomôckami na vyšetrovanie, ale v tom momente som mal pocit, že pozerám na americkú verziu Adély, ktorá ešte nevečerala. Neskôr ma ešte nadchla výborná hudba, ktorá spoluvytvárala úžasnú atmosféru. Ale potom už ostala iba tá atmosféra, v ktorej sa odohrávali nedôstojné, na efekt zamerané hlúposti. Mám reálne obavy, že zo mňa obdivovateľ Burtonových filmov a Deepovho herectva nebude. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Jak vypadá Burtonův stylizovaný vrchol? Takhle. Bohužel, po dosažení vrcholu už se může jen dolů... Zatím poslední kvalitní Burtonův "divný" film (Velká ryba a Mrtvá nevěsta budiž brány jako jiná škatulka). ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Do posledního detailu stylová podívaná ve které proti sobě stojí Walkenovo charisma a Deppova ujetost. A je to vyrovnaný souboj, ve kterém se vítězství přelévá hned na jednu a hned na druhou stranu, a všichni ostatní u toho jen sekundují, byt velmi zdatně. Výborná atmosféra, slušná gradace a v každém dalším ohledu vypiplaná žánrová lahůdka, které člověk rád odpustí nějaké to dějové škobrtnutí. Repríza potěšila stejně jako před 14 lety premiéra. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci štýl Tima Burtona, ktorého filmy spoznať po prvých sekundách. Gotický horor pre dospelých aj mládež, kde sa na dnešné pomery až tak veľa toho neukáže, dnes už nejaká useknutá hlava beží aj v TV novinách. Film má výbornú mysterióznu zápletku a pritom je aj detektívkou. A Walken si chodil len tak bez hlavy a celkom mu to pristalo. Inak po rokoch je vidieť, že tú sparowovskú mimiku má Depp odjakživa. ()

Související novinky

Bezhlavý jezdec se vrátí

Bezhlavý jezdec se vrátí

24.04.2024

Držte si klobouky, budou opět padat hlavy. Na plátna kin by se totiž měl vrátit hrůzyplný bezhlavý jezdec v nové adaptaci povídky „Legenda o Ospalé díře“ newyorského spisovatele Washingtona Irvinga … (více)

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Další strašidla od Burtona?

Další strašidla od Burtona?

03.06.2008

Popravdě řečeno, už to začíná být trochu únavné. Trochu dost. Burton, Depp, pocta starým hororům, áčkově promakaná béčková atmosféra... znáte to. Ale Tima to asi nikdy neomrzí, přestože téma i styl… (více)

Reklama

Reklama