Reklama

Reklama

Asterix a Obelix

  • Francie Astérix et Obélix contre César (více)
Francie / Německo / Itálie, 1999, 109 min

Obsahy(1)

Poslední galská vesnička vzdoruje nátlaku římských kolonizátorů! Její obyvatelé odolávají díky zázračnému nápoji místní výroby, jenž dává neuvěřitelnou sílu každému, kdo ho vypije. Římský guvernér Detritus (Roberto Benigni) se chce elixíru zmocnit a vystoupit proti vládci Caesarovi, netuší však že, překonat chytrého Asterixe (Christian Clavier) a jeho kamaráda Obelixe (Gérard Depardieu) nebude vůbec jednoduché... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (449)

Colonist 

všechny recenze uživatele

Když to srovnám s druhým dílem "Mise Kleopatra", tak je tento film mnohem důstojnějším zpracováním komiksu (no spíše komiksů, zápletka filmu je slepená z několika dílů). Herci vypadají skutečně jako jejich protějšci v galské vesničce na papíře, humor je takový typicky francouzský (leč trochu slabší než ten komiksový) a hlavně tu nejsou téměř žádné ujeté nebo infantilní momenty, kterých byl druhý díl (který byl sice zábavný, poměrně povedený, ale jako důstojnou adaptaci komiksu ho neberu) opravdu plný. Pro mě je tento film ze všech hraných Asterixů nejlepší, má nejvíce komiksovou atmosféru a hlavně předlohu neprzní. A také má nejsilnější herecké obsazení. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Skutečně osobité dílo si žádá osobitou poetiku. Je mi jasné, že ne každá země měla štěstí na takového Karla Zemana, který by uměl vtisknout filmu neopakovatelný nádech kombinující hrané i animované prvky. Ale žel, Claude Zidi uchopil slavný Goscinnyho komiks tak rutinným způsobem, bez jakéhkoliv tvůrčího nápadu, že ve výsledku působí až neskutečně mdle a nezáživně. Pane režisére, kdepak se vytratily kouzlo a svižnost vašich Bažantů či Mistrů gagu? Lituji, ale tohle mě málem uspalo a navíc se nemohu zbavit dojmu, že všechny ty prvky šíleně nadpřirozených schopností (např. odstřelování či házení lidí 100 metrů do výšky nebo do dálky), které v animovaném zpracování dokážou vtipně fungovat, naopak v tomto hraném filmu na mě působí často až trapně a posouvají laťku celého nepříliš povedeného snímku na ještě primitivnější úroveň. Ještě štěstí, že se toho nedožil Goscinny. Pochybuji, že by se mu tohle provedení líbilo. Zde nejvíce hodnocený Zidiho film je pro mě od pana režiséra paradoxně tím úplně nejslabším a nejméně zajímavým. 35% ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Kouzelným nápojem posilnění galští bojovníci brání svoji vesničku. Galské území již téměř podléhá římské nadvládě. Jedinou výjimkou stále zůstává malá vesnička, kterou udatně brání magickým lektvarem posílení bojovníci vedení mazaným Asterixem a siláckým Obelixem. Úlisný guvernér Detritus se proto rozhodne zmocnit se jejich kouzelného nápoje. Jde o první hraný film ze slavné comicsové série, jehož autory jsou zesnulý Francouz René Goscinny a Ital Albert Uderzo. Film kombinuje motivy hned z několika comicsových dílů a působí tak dojmem, že tvůrci do prvního filmu chtěli nacpat co nejvíce. Tím se vytrácí kompaktnost filmu a vzniká dojem roztříštěnosti na více či méně zábavné epizody. Nápaditost filmu tedy lze hledat hlavně ve vynaložených prostředcích pro jeho natočení, které znamenaly, že se tento film stal nejdražším v dějinách francouzské kinematografie. Mohlo by se napsat, že Francouzi by měli svému comicsu rozumět co možná nejvíce, ale neměl jsem z toho až takový pocit. Claude Zidi je sice zkušený veterán francouzského filmu, ale tady se nepředvedl v nijak oslnivé formě. Snůška scének se dvěma sympatickými postavami extra dílo nedělá. Chyběla nějaká přidaná hodnota, kterou na rozdíl od filmu, comicsová předloha disponuje. A Christian Clavier s Gérardem Depardieu jsou ve svých postavách téměř roztomilí. 50% ()

kajas 

všechny recenze uživatele

"Ří-mani, Ří-mani, Ří-mani... Římani, Římani jsou tady!!!" A samozřejmě taky věčný spor: "Není čerstvá!" "Je čerstvá!" Není moc filmů, u kterých bych si pamatovala, při jaké příležitosti jsem je viděla poprvé. Na prvního hraného "Asterixe" mi maminka dovolila koukat v televizi den předtím, než jsem šla do první třídy. Při nedávné projekci po letech mě zalila tahle nostalgická vlna, mnoho scén jsem byla schopná odříkat nazpaměť a smála jsem se nahlas. Tohle zpracování legendárního komiksu se zkrátka Francouzům moc povedlo, a i když jsem nikdy nemusela dění v aréně s hady a pavouky, za perfektní rodinnou zábavu musím přidat. ()

woody

všechny recenze uživatele

Fakt nevím jak to hodnotit,fakt.Zidiho režie dobrá,Clavier,Depardieu a Benigni(opravdu skvělej záporák) dávaj výborný výkony,příběh také dobrej a triky na vysoký úrovni.Ale chybí mi v tom ty černé obtahy tužkou jako u sešitů a ta kreslená uvolněnost filmů.Výborný film ale není to ono.A škoda že plakat neudělal Uderzo. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (21)

  • Ve scéně, kdy Idefix přiběhne z posvátného lesa druidů, Asterix (Christian Clavier) odhodí kýtu masa na umělý kámen, který se pohne. (LaserJet)
  • Gérard Depardieu musel kvôli postave Obelixa pribrať 20 kíl. Ako sám priznal, nebol to pre neho veľký problém. (tommy187)
  • Když jel Gérard Depardieu (Obelix) na motorce do ateliérů La Ferté-Alais, kde se řada scén tohoto filmu natáčela, znenadání naboural. Po vyšetřování nehody se zjistilo, že měl v krvi poměrně velké množství alkoholu. Znamenalo to pro něj zákaz řízení motorových vozidel na patnáct měsíců a pro štáb přerušení natáčení na šest týdnů. (mar48)

Reklama

Reklama