Reklama

Reklama

Kaskadér Colt Seavers (Ryan Gosling) býval hvězdou svého oboru, dokud se při jedné obzvlášť náročné akční scéně cosi nepokazilo. Následkem nekontrolovaného pádu z velké výšky skončil Colt s pošramoceným tělem i egem. Rozhodl se dát filmovému průmyslu definitivní sbohem, a dokonce kvůli tomu dal kopačky krásné a nadějné režisérce Jody (Emily Blunt). Po roce poflakování mu ale otrne, a tak celkem vděčně přijme nabídku ambiciózní producentky na roli dubléra akční hvězdy Toma Rydera (Aaron Taylor-Johnson) v připravovaném ambiciózním sci-fi filmu. Když se ale dozvěděl, že ten film točí jeho bývalá láska Jody, určitě si řekl: „Kdybych to býval věděl, tak bych sem býval nechodil.“ A to není jediný malér. Celé natáčení míří do kytek, protože klíčový herec Tom Ryder se vypařil neznámo kam. A Colta pověří jeho nalezením, protože umí rány rozdávat i přijímat a nikomu nebude chybět, když i on náhodou zmizí. To vše rázem postaví Coltovy životní priority na hlavu. Uvědomí si, že mu svět filmu strašně chyběl, že režisérka Jody je jeho životní láska a že když nenajde hvězdu jejího filmu živou a práceschopnou, možná jí to zničí kariéru. Na jednoho obyčejného kaskadéra je to hodně slušná nálož. Protože jak sám říká: „Nejsem hrdina, jsem jen dublér.“ (CinemArt)

(více)

Recenze (111)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zábavná a akční pocta kaskaderům, který si něco takahle povedenýho opravdu zaslouží. David Leitch je borec s jakým nadhledem k přistoupil k látce a jak si dal záležet na akčních scénách aby vyzněly nejen akčně, ale ukázaly náročnou práci kaskaderů. Líbila se mě i ta čistokrevně naivní romantika, která se filmem táhne jak těsto štrúdlu. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Kaskadér Ryan Gosling musí najít ztracenou filmovou hvězdu, aby zachránil film své lásky Emily Blunt. A kvůli ní si projde peklem. David Leitch natočil zábavnou poctu kaskadérskému řemeslu a všem, kdo se mu věnují. Kombinuje skvělou akci s překvapivě ještě lepší romantikou, příjemným nadhledem a humorem a očividnou radostí z toho, že může blbnout na place s kamarády, se kterými strávil celou kariéru. A skvěle se na to kouká. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

„Nihilismus je sexy slaninka.“  Kaskadér je svěží a sebeuvědomělou jízdou, která kombinuje zdařilou a až staromilskou akci s čitelnými schématy romantické komedie. O charisma Emily Blunt a především pochopitelně Ryana Goslinga není nouze a kinetičnost filmu společně s množstvím popkulturním odkazů úspěšně pomáhá zapomenout, že se v jádru jedná o předvídatelný a neoriginální příběh. Málokdy se však ordinérní základ podaří obalit takovým množstvím ujetých lákadel, že to nakonec ani nevadí. Kaskadér diváka nenavádí k hlubokému přemýšlení, raději nabízí všeobecně srozumitelnou a přístupnou zábavu, jež navíc funguje i jako milostný dopis přehlíženému oboru. Kořeny Davida Leitche se holt nezapřou a jestli kaskadérská obec čekala na nějaký mainstreamově výrazný argument pro přesvědčení oscarové Akademie o důležitosti této profese, nyní ho má. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Ryan Gosling je akční hrdina, kterého moderní maskulinita potřebuje, a tento film je skvostným vyústěním jeho dosavadních rolí a image. Namísto nabubřelých macho borců tu máme chlápka, který dokáže ustát divoké fyzické výzvy, ale současně se umí poprat se svou emocionalitou (i když třeba jen posloucháním plačtivých songů v autě), dokáže být vůči druhým vnímavý, podporující a kolegiální, zatímco sebe bere s nadhledem. A navíc je současně hot i ňufí. Krom toho přináší "Kaskadér" bombastickou poctu kaskadérské práci, která představuje velkolepou kulminaci dosavadní tvorby kaskadérské a choreografické skupiny 87eleven, respektive její produkční divize 87North. Vedle svého trademarkového stylu kontaktní bitkové choreografie se tvůrci naštěstí zaměřili především na logisticky náročnější aspekty kaskadérství v čele s automobily, explozemi a kolizemi či pády všemožného typu, které skvěle prodávají nejen pro kameru, ale také ve vyprávění. To vše v prvé řadě s cílem lobovat za napravení nesmyslného přehlížení kaskadérů Americkou filmovou akademií. (Byť se spíš nabízí si přiznat, že Oscaři nepřehlížejí kaskadéry proto, že by chtěli nějak odvádět pozornost od zákulisí filmové magie, ale čistě proto, že tomuto odvětví většina členů akademie nerozumí a výsledky hlasování by tomu odpovídaly - stejně jako je tomu v případě animační kategorie.) A při tom všem navíc "Kaskadér" funguje jako svěže nadsazená romantická komedie, která více sleduje ženský pohled, než obvyklý mužský. Je sice pravda, že trochu filmu podkopává nohy kostrbatý scénář a příliš okatá účelovost jednotlivých peripetií, které slouží jako záminka k inscenování konkrétní choreografie, ale na druhou stranu to kompenzuje fakt, že tvůrci tady vědí, jak vše natočit s maximální efektivitou a zábavností. Což třeba o duchovním předchůdci "Hooper" (1976) od prvního režírujícího kaskadéra Hala Needhama bohužel vůbec neplatí. ()

fuxoft 

všechny recenze uživatele

Úplně debilní kombinace odlehčené romantické komedie a šílených akčních scén, která - na rozdíl od většiny ostatních podobně debilních filmů - skoro dokonale funguje, a to především díky skvělé chemii mezi hlavními představiteli. Bonusem je, že je to pocta všem nedigitálním kaskadérům, kteří by konečně měli začít dostávat Oscary. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

The Fall Guy je čistá filmová zábava. Koncept vychází ze stejnojmenného osmdesátkového seriálu, proto i dnešní film pomrkává nostalgicky po té tehdejší estetice. Film ve filmu, který tu štáb točí, jakoby z oka vypadl dobové sci-fi Metalstorm: The Destruction of Jared-Syn. Každopádně dnešní zážitek bohatě vytěžil z celé té směsi laskavého pohledu do zákulisí, současně vyhajpovaného charismatu Ryana Goslinga (schválně, kdo má dneska větší sexy kredit, Ryan nebo Jason Momoa?) a insajderského pohledu na formální vtípky, kdy i střih, montáž a celá mizanscéna reaguje na popkulturní odkazy v dialozích. Pro cinefily je to plnohodnotný zážitek, ale ani ti diváci, kteří si půlky referencí nevšimnou, si to v klidu můžou užít. #čsfdprojekce ()

castor 

všechny recenze uživatele

Do vzduchu neskáču, mírné zklamání tam je. Nečekal jsem žádný hluboký film, a vlastně do doby, než přijde producentka s prosbou „najít“ klíčového herce, který zmizel neznámo kam, je to moc fajn. Skvělá akce, kus romantiky, odkazy na starší fláky, vyzdvižení kaskadérského řemesla, výtečná chemie mezi Emily Blunt a Ryanem Goslingem. Právě ten dělal výše zmiňované hvězdě slušných pár let obří službu, když za něho absolvoval luxusní kaskadérské scény. Ovšem poslední akci málem nepřežil, s branží zpřetrhal vazby, což ho stálo i vztah s kameramankou Jody. Ta teď v Sydney chystá svou režijní prvotinu a ve sci-fi divočině se nečekaně objeví i její někdejší milý. Natáčecí den je sice v plném proudu, štáb navíc přišel o jednu z kamer, ale je potřeba si vyříkat staré křivdy (hořící Gosling) a následně odvézt svou milou k jejímu autu 😊 Potud paráda. Jenže pak lehce ubylo humoru, samotná „detektivní“ linka nestrhne, navíc to začne být lehce vyčerpávající a uřvané. Kdo jiný by měl poctu kaskadérskému řemeslu natočit než samotný kaskadér. David „sakra v kurzu“ Leitch si to u mě po Bullet Train či uřvaném a přepáleném Hobbsovi se Shawem úplně nevyžehlil, ale se svým týmem se vyřádil znamenitě. Přesto si budu víc pamatovat kouzelně sladěný pár Gosling-Blunt a jejich oťukávání, což teda nevím, zda je pro akčního režiséra tou nejlepší vizitkou. Tři až čtyři hvězdy. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Wilhelm Scream: The Movie. Ikonický padající skřek nejomlacovanějších členů filmových štábů konečně dostal svůj celovečerák! Vůbec mi tady narozdíl od předchozího Bullet Trainu nevadí, že jsem šel na akční komedii, a místo toho vlastně dostal fakt vtipnou romantickou komedii s prvky akce. Vážně to totiž šlapalo. Zároveň snímek funguje jako takový nepřiznaný sequel buddies fláku The Nice Guys, které miluju, takže jo, poroste to ve mně. [Kino Aero] ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Když dělat nenáročnou akční komedii, tak přesně takhle. To nejpochybnější hnedle stranou - kriminální zápletka v kostře filmu je hodně jednoduchá a hloupoučká, ale vlastně tu o ni vůbec nejde. Celé to táhnou jednak akční lákadla plná kaskadérských kousků, ale hlavně charisma obou hlavních představitelů. Ryan Gosling a Emily Blunt fungují spolu skvěle, mají viditelnou chemii a jejich slovní špičkování chvílemi skoro dá vzpomenout na klasické screwballové romantické komedie. Je to od Drewa Pearce a Davida Leitche celé vlastně takový milý love letter všem kaskadérům, "neviditelným" členům štábu a filmařině jako takové celkově a ta idylická romantizace celého tvůrčího procesu bez jediné špetky cynismu tu zkrátka divácky velmi dobře funguje. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Láskyplná pocta nedoceněnému řemeslu, která možná není tak vtipná, jak by si (asi) přála, ale potřebného nadhledu a kreativních akčních scén má na rozdávání. Gosling je sekáč a po Kenovi si tady připisuje další parádní roli, která se bude v jeho filmografii náramně vyjímat. Srdcem filmu je pak romantická linie s rovněž báječnou Emily Blunt. Ti dva spolu mají výbornou chemii, podobnou jako měli třeba Michael Douglas s Kathleen Turner v Honbě za diamantem (a jejím pokračování) nebo některé páry klasického Hollywoodu (např. Cary Grant a Katharine Hepburn). Pravděpodobně nejlepší "film na rande" za poslední měsíce. 75 % ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zábavná akční komedie, která vzdává hold trochu přehlížené filmařské profesi. Děj je sice pitomost, která spoléhá na spoustu náhod, ale je to všechno podáno s takovým nadhledem, že to vůbec nevadí. Výborná je zejména ústřední dvojice Ryan Gosling a Emily Blunt, díky níž všechno nejdůležitější ve filmu opravdu funguje. Plus samozřejmě kaskadérské kousky, a zapomenout nemohu ani na jednorožce :-) ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Pocta kasdaderskému řemeslu rovnou od srdíčka. Vtipná, akční, svižná a zábavná podívaná, která dokazuje, že kaskadéři si tu kategorii na Oskarech  prostě zaslouží. A jo, taky to, že David Leitch je záruka filmové kvality. Přidejte si k tomu výbornou synergii mezi Goslingem a Blunt, Akční scény jako vždy na úrovni a pár vizuálních hrátek (samotný úvod je nádherný love letter kaskadérům). Velké plus za soundtrack, který už od prvních vteřin dokáže do snímku náležitě uvést. Zamrzí tak malinko jen obyčejný příběh, kdy všechny ''zvraty'' jsou očividné už od čtvrtky filmu. To tady ale nebylo asi primárním úkolem a David Leitch opět do kin donesl velice povedený kousek, ze kterého jsem z kina odcházel příjemně spokojený. Skvělá kombinace všeho, co mám na filmech rád v jednom skoro dokonalém kabátku. Hail Stuntmans. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Pokud bych film měl charakterizovat jedním slovem, je to ENERGICKÝ. Kaskadér je totiž dokonalá směsice pozitivní feel good pohody, precizně podané interakce mezi hlavní dvojkou a akce zabalené v osvěžujícím motivu ze světa tvůrčího filmového týmu a kaskadérů. Má to sice “jen”  nějaký základní příběh, “jen” průměrnou akci a vlastně ani humor není tak úderný, jak jsme u Leitche zvyklí z Bullet Trainu, ale celý tenhle obyčejný balík je prostě tak odlehčeně podán a podtržen hereckým uměním sladké Emily Blunt a charismatického Goslinga, že by byl hřích nehodit tu 4. hvězdu navíc. Jasně, akce mohla být údernější a nápaditější a hlavně humoru mohlo být více, mohlo se víc hláškovat a trochu se v tomhle ohledu utrhnout z řetězů, ale i tak je film jako celek stále dost uspokojující zábava s pěkným, barvitým a drahým vizuálem. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Barbenheimer pokračuje v herecké podobě i v roce 2024 a ochutnávku jsme dostali na Oscarech.  Ukázka v IMAX mě neoslovila, avšak vzhledem k vysokému hodnocení jsem Kaskadérovi dal šanci. Nepotkal se vůbec s mojí náladou, rozpoložením a v první třetině jsem se vysloveně kousal nudou. Pak nám David Leitch předvedl pár zajímavých kousků a film sklouznul do škatulky bláznivé akční komedie ve stylu osmdesátek s hodně dobrou hudební složkou. No, nebavilo mě to, na hodinky jsem se díval několikrát a nepomohlo mi ani, že mám rád jak Ryana Goslinga, tak Aarona Taylor-Johnsona, jenž si magora evidentně zahrál s chutí. Asi by mi více sedl film, kde se objeví Cillian Murphy s Margot Robbie :-) David Leitch tak pro mě zůstane v paměti uchován jako ten, kdo filmovému světu dal společně s Chadem Stahelskim fenomén Johna Wicka. ()

Jokolo 

všechny recenze uživatele

Mám radost, že se do kin po Tenkrát v Hollywoodu a Babylonu dostává další film, který naprosto odlišným způsobem podává stejné téma - bezuzdná láska k filmům a jejich natáčení. Fall Guy je k prasknutí naplněn scénami, které náramně předvádí, jak moc je filmařina snové řemeslo, a právě v těchto chvílích je snímek nejsilnější. Zvlášť když spolu na scéně koketují Ryan Gosling a Emily Blunt. Zase jednou jde totiž o biják, jehož hlavní devízou je skvostný casting. Pár má mezi sebou skvělou chemii, která je funkční jak v komických, tak romantických situacích. Jakmile jsme na place a natáčíme, snímek je neskutečně zábavný a skvěle vypadající. David Leitch se pak samozřejmě vyřádil i v akčních scénách, které nejvíc křičí do světa - kaskadéři a kaskadérky jsou super! A po tomto filmu o tom snad budou přesvědčeni všichni. Zvlášť po dechberoucí finálové akční sekvenci. Trošku zamrzí to, že film není příliš funkční ve své krimi lince, která bohužel nedává moc prostoru Aaronu Tayloru-Johnsonovi. Někdy mě navíc rušil lehce zmatený střih, který mnohým akčním scénám nepochopitelně ubíral na intenzitě. Pořád jde ale o smělou akční zábavnou jízdu, pro níž byla kina stvořena. Když se film dělá z lásky, je to znát. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Dokonale výbušná (doslova) pocta kaskadérskému řemeslu, které by vážně, ale už vážně KONEČNĚ mělo mít vlastní kategorii v rámci Akademie. Tím vším a ještě mnohým víc je nejnovější snímek talentovaného Davida Leitche honosící se jménem The Fall Guy, který mě ve svých nejlepších momentech dokázal zcela strhnout. Jistě, v tomto bodě je přímo nabíledni poznamenat, že scénář je pouze lacině poslepovaný sled dávno provařených klišé, nicméně o to tady v první řadě určitě nejde. Tady totiž hrají prim kaskadéři a jejich akční balet, na nějž díky pohledu do zákulisí natáčení sci-fi spektáklu nahlížíme zcela novou optikou. Máme zde tedy možnost vidět, jak náročný a mnohdy i bolestivý proces to vlastně je. Toto všechno pak velmi přirozeně obestírá příběh o kaskadérovi a jeho milované (Výtečná chemie mezi Ryanem Goslingem a Emily Blunt!), jehož precizní timing neuvěřitelné akce a přesně mířených gagů míří přímo na divákovu komoru. Co tedy dodat na závěr? I když má The Fall Guy poněkud delší stopáž, tak i přesto Vás tvůrci nechají jen málokdy vydechnout. Na tomto úžasném jevišti se zkrátka pořád něco děje – mnohdy jsem měl chuť film prostě zastavit a kochat se všemi těmi filmařskými proprietami, přičemž se už teď, pár desítek minut po návratu z kina, nemohu dočkat, až ho uvidím znovu. Je vážně s podivem, za jak krátkou dobu se David Leitch vyšvihl a ukázal světu kaskadérskou řeholi bez příkras. Doufám, že v této nastavené kvalitě, tempu a divácké osvětě bude i nadále pokračovat, jelikož dle mého názoru je více než důležité, aby i kaskadéři měli možnost odnést si toho kýženého zlatého plešouna za svou nebezpečnou práci domů. Bez nich bychom totiž nedostali drtivou většinu našich tolik oblíbených filmů. Takže ještě jednou – díky moc! (Viděno v kině CineStar IGY České Budějovice) „I had no choice. I had to do some Jason Bourne shit!“ ()

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Záběry z kaskadérského pískoviště, kde si všichni navzájem ukazují své oblíbené hračky a trochu přitom pomlouvají talent před kamerou. Dost si tam najdete, pokud chcete vidět nějaké to žuch, bum, flák a prásk. Od scénáře ale moc neočekávejte. ()

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Kaskadérské profesi hold vzdávající komická akční romantická jízda, která zasazením připomíná Babylon či Tenkrát v Hollywoodu, Goslingovým komediálním timingem Barbie, akcí Free Guye a množstvím filmových easter eggů Ready Player One. Na Kaskadérovi lze vyzdvihnout především zdařilé dravé tempo, kdy vás snímek cca po pěti minutách zaháčkuje a do závěrečných titulkových scén z natáčení nepustí. Z Ryana i Emily je cítit, jak moc si natáčení společně užívali, a tento feeling se jim daří skrze plátno přenést i na diváka. Akční scény jsou zde různorodé a nápadité, takže vás ani při více než dvouhodinové stopáži neomrzí. Jedinou významnější vadou na kráse je doslovná prezentace děje v závěrečné třetině filmu, která působí vůči divákově IQ urážlivě. Při sledování tak můžete úplně vypnout mozek a plout na těžce pohodové flow, poněvadž vám David Leitch celou zápletku před závěrečným finále velice názorně odprezentuje. To však nebylo vůbec potřebné, poněvadž Kaskadér má obrazové vyprávění na vysoké úrovni. Za TOP momenty, jakými jsou dojímavé poslouchání Taylor Swift, zjevování jednorožce či veřejná megafonová omluva, zasloužené udělení čtyř hvězd. 👍 (30.04.2024) ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Nehrát v tom Ryan s Emily tak by ten výsledek dost možná dopadl o poznání mizernějc protože příběhově je to prostě ulítlá konina. Jenže v tom hraje Ryan s Emily a je to boží. Chemie mezi něma funguje od první do poslední klapky na 100%. A celý ten hollywood action comedy feeling je super odlehčený, zábavný a hrozně cool. Bavil jsem se mega. ()

Související novinky

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

25.04.2024

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Další Jurský svět natočí David Leitch

Další Jurský svět natočí David Leitch

06.02.2024

Deset let uplyne letos od té chvíle, co původem kaskadéři Chad Stahelski a David Leitch udělali obří díru do akčního světa snímkem John Wick. Ukázali, že s jednoduchým scénářem, nikterak obřím… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Druhá Duna dorazí o něco dřív

Druhá Duna dorazí o něco dřív

18.11.2023

Premiéra napjatě očekávaného pokračování úspěšné sci-fi Duna z roku 2021 se opět posouvá. Fanoušci se ovšem v tomto případě nemusí vůbec chytat za hlavu, tenhle přesun je pro ně dobrou zprávou.… (více)

Reklama

Reklama