Reklama

Reklama

Soud opouští mafián Ricca, který byl uznán nevinným. Cestou Ricca s jeho kumpány odpraví maskovaný policista. Někdo vzal spravedlnost do vlastních rukou. Na případ je nasazen poručík Briggs (Hal Holbrook). K případu se ale zaplete i nevybíravý kriminalista Harry Callahan (Clint Eastwood), který byl před časem suspendován pro nepřiměřené násilí. Harry se zastaví u bývalého kolegy a získá dojem, že Charlie by mohl být oním policejním katem. Brzy dojde k další akci šíleného policisty: postřílí bavící se společnost v sídle jiného gangsterského šéfa. A zanedlouho zastřelí pasáka, který zamordoval prostitutku. Harry je povolán zpět do oddělení vražd. Zločiny však neustávají: kokainový král je zmasakrován a zanedlouho i policista, jenž chtěl do případu proniknout. Briggs je přesvědčen, že za vraždami stojí jeden z šéfů mafie a pošle Harryho, aby ho zatkl. Gang byl ale varován – a mrtvoly se začínají kupit… V pořadí druhé pokračování o drsném detektivovi Harrym Callahanovi natočil zkušený televizní režisér Ted Post (Pověste je výš, Do nitra Planety opic; TV seriál The Twilight Zone), jenž směle navázal na prvotní počin zvaný Drsný Harry. Podobně, jako předchůdce, i tentokrát si styl dobově nebral žádné servítky. Bez nutných příkras, ale zato s westernovým a noirovým zápalem, bezprostředně vykreslil horoucí ulice zločinu San Francisca a nekonečnou policejní rutinu. Na filmu se mimo jiné opět podílel vynalézavý hudební skladatel Lalo Schifrin. A jako spoluscenárista figuroval Michael Cimino, jenž s Eastwoodem o rok později natočil Thunderbolt a Lightfoot, a posléze se proslavil klasikami typu Lovec jelenů či Nebeská brána. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (253)

choze 

všechny recenze uživatele

"Někdy ve tmě potkáš lepší lidi." Nejlepší díl. Jede se podle stejné šablony jako minule, tj. udeří nový vrah, Harry (s novým parťákem) se k tomu přimotá + se průběžně přimotá k nějaké té nesouvisející akci (letadlo), dokonce znovu dojde na bazénovou vraždu a na konci to se záporáky skoncuje po svém a odchod. Na Clintovo charizma je spolehnutí, o akci ani hlášky není nouze, po Harrym tentokrát jede každá baba v dosahu a jelikož je pod svižným scénářem podepsaný zbraňový fetišista Milius, tak se nejen hodně střílí, ale o střelných zbraních se i hodně mluví a točí se kolem nich řada scén (navštíme střelnici, balistiku i střeleckou soutěž), nemluvě o tom, že si našly cestu už do samotného úderného názvu filmu. A úvodní záběr s namířením pistole do kamery (za zrecyklované hlášky "Do you feel lucky, punk?") si později půjčila Cobra se Slyem, která nepochybně chtěla být Harryho nástupcem. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Príbeh je dobre premyslený a dejovo vyvážený. A opäť sa jedná o kritiku právneho systému, len tentoraz inak. Lepšie! Dramatické a konverzačné scény sa spolu s tými akčnými veľmi dobre dopĺňajú. Harry je vo svojom postupe pátrania ako vždy osobný a múdrejší, než by si kto myslel. Je stále svoj, čo znamená, že nedá na aspekty, ktoré by ho mali odradiť a stále sa tvrdohlavo vrhá do akcie. Prestrelky majú štýl a samozrejme tu nechýba ani skvelá dlhá naháňačka motorových vozidiel, ktorá je tak dobre nasnímaná a zostrihaná, že v rámci dramatickosti ani nepotrebuje hudobný sprievod. Aj Clint Eastwood je čoby Harry Callahan opäť taký aký je známy, budiš teda snímka považovaná za veľmi dobré voľné pokračovanie slabšieho Dirty Harry. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Kvalita a tón zůstává stejný, řadovýho padoucha a Harryho občasný přetažení pravomocí tu střídá hlubší, "who polices the police?" idea, počet mrtvol a ikonických scén stoupá, můj divácký problém je ale v podstatě ten samý povrchní co s jedničkou - stopáž nesmysl, bodlo by to zkrátit a nakopnout. Klade však podobnou, zajímavou otázku jako tehdy DEATH WISH, vzít či nevzít zákon do svých rukou? Tím končí moje dosavadní znalost série a jsem zvědavý, kam dospěje v dalších dílech. [morální aspekt série] ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Drsný Harry pôvodne dostal odo mňa tri hviezdičky a ja nemám dôvod, ani chuť považovať Magnum Force za výrazne lepší alebo horší film. V oboch prípadoch Harry Callaghan oslovuje istú časť divákov, ktorá má rada jednoduché, rýchle a účinné riešenia problémov. Dočkajú sa toho nielen v spomínaných filmoch, ale aj v slabučkej delonovke (Nebuďte spiaceho policajta) a Bronsonovej sérii (Prianie smrti). Clint Eastwood sa vďaka takýmto filmom zasa nedočká, že bude figurovať v mojej Top 10. Nemyslím, že by ho to nejako rozladilo. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(40%) MAGNUM FORCE, coby druhá část o slavné postavě policisty Harryho Callahana, kterého hraje jedinečný Clint Eastwood. Předchozí prvotina této série nesoucí název DRSNÝ HARRY mě jako film bavil mnohem víc. Ne, že by to byla, bůh ví jaká pecka, ale solidní nadprůměr určitě ano. Zato tohle? Asi to hodnotím až moc přísně, ten čistý průměr s 50% by si to aspoň zasloužilo, ale já holt nemohu jinak. Především mě zde mrzel ten velký posun povahy hlavní postavy Harryho. Nejen, že zde už nebyl tolik drsný, ale byl zde až tak apatický, líně se pohyboval z bodu A do bodu B a tak to bylo po celý čas filmu, kde tempo neznalo význam a 2 hodiny bylo prostě moc. Víc to asi okecávat a shazovat nebudu. Akce zde bylo méně, nezaujala, včetně záporáků na motorce a ani zde nešlo o akční pasáže. Nemělo to výrazné logické zápory, ale i tak hodnotím podprůměrně. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (23)

  • Honička s važdícími policisty na motorkách se odehrává na dvou vyřazených eskortních letadlových lodích USS Rabaul a USS Badoeng Strait odstavených v Kaiser Shipyard v Richmondu. Obě byly v čase natáčení již vyřazené a čekaly na sešrotování. (Martensson35)
  • Magnum Force měl podle Eastwooda ukázat, že Callahan není policista, který má averzi na americké zákony a systém jako takový, což mu bylo po prvním filmu (Drsný Harry, 1971) často vyčítáno. „Prostě se mu jen nelíbí, že se z tohoto systému stala byrokratická noční můra a já jsem to považoval za dobrý nápad,“ vysvětlil Callahannovu „proměnu“ Eastwood. (ClintEastwood)
  • Film byl natočen podle skutečných událostí, které se odehrály v Brazílii. (ClintEastwood)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama