Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je zmítána občanskou válkou a stařičký křesťanský král Konstantin už není s to udržet věci pod kontrolou. Avšak do konfliktu se nedostali jen lidé, ale i mystické bytosti temných věků. I je ohrožuje křesťanství. Obzvláště ohrožená se cítí královna Mab, a proto se rozhodne bojovat. Osloví svou božskou sestru a navrhne jí, že spolu stvoří napůl smrtelného čaroděje, vůdce, který by měl křesťanství zničit. Když neuspěje, rozhodne se Mab jednat na vlastní pěst... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (201)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Príbehy o Merlinovi ma vždy niečím priťahovali. Bol to tajomný, mocný čarodej z legien o kráľovi Artušovi. Je to zaujímavá téma na filmové spracovanie. No troj hodinový televízny snímok, ktorý natočil v roku 1998 režisér Steve Barron, ma teda veru moc neohúril. Vôbec som sa nedokázal vžiť do príbehu, nevystihovalo to dobu, nemalo to potrebnú atmosféru. Nebol som spokojný ani s hereckým obsadením. Najmä Sam Neill sa mi do titulnej úlohy absolutne nehodil. Pre mňa bol tento film dosť veľké sklamanie. ** ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Na obvyklé televizní poměry je tohle vysoký nadprůměr - dobrá výprava, vcelku ucházející triky (rozuměj, nevzbuzují hlasitý smích, jen občasné ušklíbnutí), zvládnutá atmosféra "mystického" středověku a v neposlední řadě herecký ansábl, jemuž snad nelze nic vytknout (možná až na trochu prkenou Lenu Headey) . Kdyby se posílila triková stránka filmu, která je jeho nejslabší částí, mohl by směle do kin. Jo, a výkon Mirandy Richardson jako královny Mab je prostě lahůdka! ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Pro mě je osobně Merlin nejpovedenějším a nejpoutavějším filmem z hallmarkské produkce, a to hlavně díky známému příběhu a úžasným hercům. Miranda Richardson je jako Mab dokonalá a Sam Neill s Isabellou Rosselliny tomu dodali ještě více šťávy. Nádherný soundtrack a úžasné exteriéry a interiéry dělají z Merlina ukázkovou podívanou pro všechny, kteří mají rádi anglickou historii a nepotrpí si na vypiplaných efektech (které jsou ale i tak dost dobré). ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dámy a páni, tohle není stříbrné plátno, není to Boorman a není to Excalibur. Srovnávání v tomto duchu tudíž nemá smysl. Tohle je dlouhrající televizní deska, ve své době výkladní skříň Hallmarku - tzn. že má triky na úrovni, ze kterých vám ani dnes nemusí být do smíchu, a naopak si po nich můžete při lecjaké novější příšernosti stýskat. Vcelku svérázné vyprávění o době krále Artuše, koncentrující se na osobu čaroděje Merlina, jeho životní pouť (včetně lásky ke krásné Isabelle Rossellini) a také ve filozofickém duchu Pána Prstenů vedené "něco končí, něco začíná" pojednání o královně Mab, Paní Jezera a magii v lidském světě. Funguje to, jako ostatně většina věcí, které vědí, co chtějí říct a jak to chtějí říct, mají důstojnou výpravu, a především vynikající herce (čímž jako obvykle myslím i herečky, a nemyslím si, že by tím chuděry byly nějak utiskovány). Je to velmi zajímavá přehlídka, a nikdo se při ní nefláká. Tohle zpracování příběhu z oné mýty opředené doby obstojí samo o sobě, a nemusí v hanbě skrývat tvář. Ode mě 80%, ale pokud se vám nelíbily Mlhy Avalonu a dáváte přednost na jedné straně Králi Artušovi nebo na druhé staně tomu Excaliburu a nesnesete "něco jiného", tak raději neztrácejte svůj čas. ()

Kali4 

všechny recenze uživatele

Pohádka o jedné veleznámé legendě s řadou kvalitních herců, příjemnou atmosférou a mýtickým kouzelníkem alias Samem Neillem v hlavní roli. Samozřejmě, že se jedná o čajíček oproti naturalistickému Excaliburu, ale film se pořád drží známých (ne)skutečností a je pro mne daleko lépe stravitelnější než jeho starší bratranec. Navíc byl vysílán pouze v televizní produkci. Moje nejoblíbenější zpracování příběhu o Excaliburu, i když tak úplně o Excaliburu není. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (13)

  • Martin Short soutěžil o cenu Golden Satellite v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli. (Terva)
  • Lynn Kressel soutěžil o cenu Artois v kategorii nejlepší casting. (Terva)

Reklama

Reklama