Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Shaun je obchodník, kterému nikdo neprojevuje respekt. Hádá se neustále s matkou a své dívky Liz si nevšímá. Se svým nejlepším přítelem Edem nejraději vysedává celé dny v hospodě Winchester. Liz už toho má dost a oznámí mu, že od něj odchází. Shaun si uvědomí, že mu na ní opravdu zaleží, a rozhodne se, že bude ke svému životu přistupovat zodpovědněji. Jednoho dne ráno uvidí na své zahradě neznámou ženu, která vypadá jako opilá. Když do ní strčí, žena se napíchne na kůl, a stále žije! Shaun se dozvídá, že nebezpečný virus přes noc změnil většinu obyvatel města na živé mrtvoly. Požádá Eda, aby mu byl po ruce při záchraně Liz i matky. Skupinka přeživších nakonec nachází útočiště v hospůdce Winchester... (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (1 020)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky stojí napřímené v řadě jako vojáci při důstojnické inspekci, ale ta čtvrtá mi příjde nějaká pofidérní. Asi je jí nevolno. Nebo se včera zkouřila na nějakém mejdanu. Stojí v mírné předklonu, potácí se, něco divně mumlá a mám o její zdraví obavy už proto, že kolem ní nervózně krouží chlápek s pálkou na kriket, co má v očích napsáno "Měl jsem vážně blbej den - bacha na mě".....Ač diskutabilně označovaný za parodii, je Shaun of the Dead regulérním (a bohužel převelice klišovitým!) zombie hororem komornějšího rázu, ovšem s minimem gore scének a množstvím suchého humoru. Jenže právě pokusy o humor mnohokrát vyzní v lepším případě do prázdna a v horším do trapnosti; navíc je zde vtip docela v nesouladu s dramatičtějšími pasážemi. Scénář se nedovede od parafrázovaných filmů odtrhnout a s nadhledem si vytvořit vlastní svět, pouze parazituje na scénách ze starších zombie klasik a vmíchává do nich vtipné momenty - právě tohle je vedle zbytečně roztáhnuté expozice největší problém jinak chytlavého a typově dobře obsazeného snímku, kterému vévodí velice zábavná akční režie Edgara Wrighta. 71 (značně nahnilých) % ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Stejně jako novější Jednotka rychlého nasazení je Soumrak mrtvých hodně žánrově neujasněný. Na film jdete s očekáváním parodie, které se vám ze začátku dostane, smějete se, pak ale film zvolna konvertuje k samotnému parodovanému žánru, jen trochu modelovaném nadsázkou. Těžko říct zda to tak Wright s Peggem zamýšleli, je ale fakt, že v tomhle balancování mezi komičnem a dramatičnem Wrightovi schází potřebná režijní lehkost (jejímž králem je Wes Anderson). To je tedy ten problém, který jsem se Soumrakem měl, zbytek (kvalita humoru, obsazení) byl velice dobrý. Několik scén je skvěle vypečených, např. házení LPček, potkání dvou "přežívajících" skupin či mlácení zombieka do rytmu Don´t stop me now od Queenů. Britské tvorbě navíc vždycky trošku přilepším, takže 70% ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Soumrak mrtvých je originální paskvil, který si užijete tím spíš, pokud máte hodně nakoukáno v hororech. Film si hraje s žánrovými předpoklady, snaží se je parodovat, avšak servíruje i to předvídatelné, akorát patřičně opepřené specifickým britským humorem (viz Spaced). Ač mě osobně to ze židle nezvedá, nebál bych se hlásat o "objektivních" kvalitách tohohle osvěžujícího žánrového cross-overu. Snad jen konec malinko vyčpěl... 7/10 ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tak jo, já jsem přese všechno docela citlivá osoba a leccos se mě snadno dotkne, takže když se sama dívám na děsivé filmy, tak se velmi rychle velmi vyděsím a potom se bojím chodit na záchod nebo po bytě a tak. Tuhle situaci v nejhorších případech řeším tak, že na chvíli přeruším daný děsivý film a pouštím si vtipná videa nebo epizody sitcomů typu Červený trpaslík, u kterých se zvesela chechtám, dokud se mi srdeční tep nevrátí zase do normálu. Má to jednu nevýhodu, a totiž to, že sledování jednoho filmu mi tak i s nutnými odbočkami zabere celou noc. A přesně v tomto momentu přichází fenomenální výhoda Soumraku mrtvých, který je už defaultně vybaven vtipnými scénkami pro klid mého srdce. Věčná škoda, že i tady (stejně jako v pozdějším Hot Fuzz) přijde moment, kdy zapomenou na žánrové vymezení a začnou si hrát na drama s "opravdovými" emocemi a celé to odsýpající zařízení se zpomalí. Což je věčná škoda, protože začátek je vybudovaný skvěle. Opakování situací, využití pohybu kamery a střihu, vizuální, zvukové i dialogové gagy, to všechno se s příchodem ho hospody zploští a zredukuje prakticky na nulu. Přijde mi, že to trpí syndromem scénáře odevzdávaného k určitému dead linu (hehe, řekla jsem dead), protože takhle to obvykle vypadá, že si člověk přijde s námětem, ten hýčká jako malé děcko, první půlhodinu až hodinu opracovává tak dlouho, až je z toho mistrovské dílo, a potom oh lala musí nějak sfouknout vyústění a konec, aby to mělo konec, a ten konec je jen jakýmsi hrubým náčrtem, který už nikdo příliš neopracovával. Proto tam doslova stojí postavy v kruhu a mluví na sebe. Věčná škoda. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Filmy o zombíkách (opět se opakuji) nemám moc v lásce, tak je nevyhledávám. Soumrak mrtvých jsem viděla před pár lety, ale ani jsem ho nedokoukala i přes to, že ráda dokoukávám filmy s potenciálem ohodnotit odpadem. Uběhlo pár let a byla jsem „donucena“ se na film podívat znovu a jsem za to ráda. Tentokrát jsem se i docela bavila. Bohužel mi hrozně vadil Peggův kamarád, takže jsem si to nemohla užít víc.. Ale i tak to stojí za vidění, hlavně kvůli scéně „Don't Stop Me Now“ :D btw. Pro jistotu začněte všichni trénovat doma před zrcadlem výrazy, chůzi a skřeky zombií. Nikdy nevíš, kdy se ti to bude hodit ;o) ()

Galerie (64)

Zajímavosti (75)

  • První premiéra filmu se uskutečnila v Londýně tři dny poté, co v zemi proběhla premiéra dalšího zombie hororu Úsvit mrtvých (2004) režiséra Zacka Snydera. Oficiální premiéra ale proběhla až dva týdny po uvedení Úsvitu mrtvých. Distributoři museli promítání filmu pozdržet kvůli podobnosti názvů filmů až do 9. dubna 2004. (Stocki)

Související novinky

Edgar Wright chystá duchařinu

Edgar Wright chystá duchařinu

23.07.2020

Režisér a scenárista Edgar Wright už si pomalu připravuje svůj další projekt. Bude jím adaptace krátké povídky Stage 13, která vypráví o duchovi, jenž straší ve filmovém studiu. Od režiséra filmů… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Edgar Wright v zajetí popu

Edgar Wright v zajetí popu

24.06.2018

Režisér Edgar Wright (Scott Pilgrim proti zbytku světa, Baby Driver) si vybral svůj příští projekt, překvapivě však nebude souviset s komiksy, dospívajícími řidiči, ani zmrzlinovými kornouty. Natočí… (více)

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

21.01.2018

Simon Pegg a Nick Frost se proslavili hlavně díky filmům Edgara Wrighta. Soumrak mrtvých následovala Jednotka příliš rychlého nasazení a takzvanou "trilogii Cornetto" zakončila sci-fi U Konce světa,… (více)

Reklama

Reklama