Reklama

Reklama

Třetí patro

(seriál)
Československo, 1985, 6 h 38 min (Minutáž: 61–71 min)

Režie:

Karel Smyczek

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Kristian Hynek

Hudba:

Zdeněk John

Hrají:

Lukáš Vaculík, František Husák, Miroslav Zounar, Michal Suchánek, Jiří Langmajer, Jan Potměšil, František Němec, Markéta Fišerová, Blanka Bohdanová, Josef Somr, Evelyna Steimarová, Michal Dlouhý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Martin Brázda se vrací z vojny. Jeho dívka Hanka asi čekala, že se teď konečně vezmou, ale Martin se ženěním nijak nespěchá. Nastupuje jako mistr v Praze, v učilišti, kde se sám před lety vyučil. Začátek je trochu tvrdý, ředitel Beran mu svěří třeťáky, postrach učiliště. Martin se seznamuje s Vojtou, který už chodí na melouchy k atraktivní paní Mádlové, s Jakubem, který má konflikty s otcem, získá dokonce důvěru Mikyho Kadlece, vůdce party. Martin ho pustí na den domů, protože Miky tvrdí, že má problémy s rodiči. Místo toho však Miky jede za holkou a na Jakubově mopedu ho podnapilého chytí silniční kontrola (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Seriál, který mě už jako škvrně hodně bavil ( Miky Kadlec rulezz :-) ). A na který se dá docela dobře koukat i dnes. Jasně, svazácký moudra apod. už dneska nikoho nedojmou. Na druhou stranu je tu ale příjemný bonus pokoukání na dost zajímavou mladistvou hereckou skvadru a provnávání, kam to kdo po 30 letech dotáhl... Proto stále lehký nadprůměr. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Na učňáku jsem měl tu příležitost učit tři měsíce, sice až v roce 2006, nicméně tento takto zde strávený čas bych doporučoval jako minimální každému, kdo by chtěl o tomto prostředí cokoliv relevantního sdělovat (nejen o mládeži, ale jejich pedagozích a i vedení školy, mně to stačilo natolik, abych se sakra snažil už se tam nikdy nedostat, třebaže si vážím každého řemeslníka a dělníka, který umí svou práci). Třetí patro je jen představou o tom, jaké to tam asi může být. ()

Reklama

Gig 

všechny recenze uživatele

Miky - Viky Cabadaj, Suchánek, Smyczek+autor hudby John - kde jsem to viděl? Sněženky ale po učňovsku. K tomu připočtu kamaráda do dešťe ala Vaculíka. Nevím zda je to tím, že to je seriál a nic moc se tam neděje než jen lumpačiny a život na učňáku, nebo to je samtnýn prostředím. Ale nějak mě to neoslovilo, i jdyž svižný rukopis Smyczkův je zde znát. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Učňovský mistr a jeho trable jak ve škole, tak životní. Pěkně zfilmovaný seriál, který při reprízách rád sleduji. Chování Lukáše Vaculíka jako mistra mě ale někdy rozčiluje (především jak se montuje do soukromých životů svých svěřenců), stejně tak jako chování jeho učňů, parádně podaných především "Viki Cabadajem" či Janem Potměšilem. Také řešení problémů v kolektivu učňů bylo ukázkově špatné, byť s dobrým koncem. Hodně soudruhů v oslovení, málo propagandy. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tento seriál z učňovského prostředí by mi měl být teoreticky docela blízký, protože i já jsem absolvoval tříleté studium na učňáku, ovšem k tomuto studiu jsem nastoupil až 17 let po vzniku tohoto seriálu a bylo to na úplně jiný obor, než je předmětem děje v tomto seriálu. Jenže tenhle seriál mě oproti očekáváním příliš zaujmout nedokázal, respektive nedokázal mě nějak více nadchnout. Samozřejmě je to zajímavý seriál, který má snahu o příblížení života na internátu a o přiblížení učňovské výuky a výchovy učňů širokému publiku. Nicméně na můj vkus je seriál docela rozvleklý, některé dějové linie pro mě byly vysoce neatraktivní, ale naopak zase jiné části seriálu pro mě byly docela atraktivní. Herecké výkony jsou víceméně v pohodě, Lukáš Vaculík, Jiří Langmajer, J. A. Duchoslav, František Němec a další hrají svůj standard a ve výsledku vše působí docela přirozeně a reálně, nicméně zub času se přece jen na atraktivitě seriálu podepsal, takže hodnotím průměrnými třemi hvězdami. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (39)

  • Keď Martin Brázda (Lukáš Vaculík) príde prvýkrát na internát, aby sa ubytoval, vrátnička Šimáčková (Jiřina Jelenská) mu povie: "No áno, Brázda, to ty si stále jedol tie zavináče! A nikto s tebou nechcel spať, však?" načo Brázda odpovie: "Ale ja nie, to bol Prejda." Vrátnička napokon dodá: "Prejda? Nie, ten jedol syrčeky." Petr Prejda pracoval na seriáli ako zástupca vedúceho produkcie. (Raccoon.city)
  • Ako spevák na maturitnom plese vystupoval Michal David zo skupinou Kroky Františka Janečka zo skladbou "Něco na tom je", ktorí neboli uvedení v záverečných titulkoch. (Raccoon.city)
  • Chmeľová brigáda sa natáčala na Kalivodskéj chmelnici pri obci Kalivody. Chmeľnice, na ktorých učni brigádovali, už neexistujú, nachádzali sa na oboch svahoch pri rybníku Jazero. V neďalekom Slanom vyrastal režisér Smyczek. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

03.10.2021

Ve věku 91 let zemřela herečka a malířka Blanka Bohdanová. Již jako malá chodila do baletu a v dětských rolích vystupovala na jevišti v rodné Plzni. Po studiu na obchodní škole vystudovala brněnskou… (více)

Reklama

Reklama