Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (120)

czejny 

všechny recenze uživatele

Nejsem punker, neposlouchám punk, neposlouchám Sex Pistols, ale tahle prodrogovaná romance mě dokázala něčím zaujmout. Přece jenom život takového normálního anglického punkera sem mockráte neviděl. I tento snímek patří do té skupiny, který když shlédnete, slovu "drogy" se budete vyhýbat ještě hodně dlouho, neb celý film je doslova protkán heroinovými vlákny. Celou dobu jsem si říkal: "Kdo hraje toho hlavního pankáče?" Jaké překvapení tomu bylo, když jsem zjistil, že to byl právě Gary Oldman. Je pravda, že on dodnes dostává samé prémiové role, ale tahle byla dost ujetá a musím přiznat, že roli feťáka sem mu sežral i s jeho punkovou vizáží. Všechno toto zahaleno do prostředí hospod, barů, hotelů, feťáckých doupat, atd. A vše podtrženo nepřílišným osvětlením, takže např. záběr na sjetou Nancy právě telefonující v budce, kdy místro její tváře je vidět jen černá skvrna, působí dosti psychadelicky. Nevím z jakého důvodu, ale není zde uvedeno jméno režiséra, tak bych to rád dodal...režie:Alex Cox A na závěr snad jedno punkerské přísloví: Jen blbni, jen blbni, jen blbni...(a koukni jak dopadl Sid Vicious:) ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Mala to byť exkurzia v pekle, ale sprievodca Alex Cox bohužiaľ diváka nepustí za ochrannú šnúru, ktorá oddeľuje exponáty od návštevníkov. Film sa spolieha na vonkajškové atrakcie, ale nedarí sa mu preniknúť ani do "vnútra" hlavných protagonistov, ani do zákulisia punkovej legendy menom Sex Pistols. A tak sa musíme uspokojiť s večne nepríčetným Sidom alias Garym a ešte nepríčetnejšou (chvíľami neznesiteľne) Nancy, pričom prvé dve hviezdy putujú prvému z nich, tá tretia za jednu jedinú hlášku. Keď Nancy po telefonáte s matkou oznamuje Sidovi, že im veru nepošle nijaké prachy, pretože by ich minuli na drogy, Sid sucho skonštatuje: "Taky že jo!" ()

Reklama

Greg25 

všechny recenze uživatele

To co předvádí Gary Oldman to už není herectví, ale realita, a ta je u tohodle snímku důležitější než cokoli jiného. Protože zahrát Sida Viciouse ze Sex Pistols, symbol punkového hnutí v Anglii konce 70. let, tak věrohodně to už si zaslouží přinejmenším uznání. Navíc film je celkově velmi dobře udělaný čili 80%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nějak je mi asi jedno, že Johnny Rotten nesouhlasí s odvyprávěním tohoto příběhu. Věřím tomu, že tak nějak, i když ne třeba úplně přesně, to stejně mohlo být. Ta doba byla neskutečná a Sex Pistols se v ní objevili jako zjevení, které šokuje i po tolika letech. Filmu by se nicméně dalo upřít například to, že Chloe Webb se tu coby Nancy neskutečně herecky rozcapuje. Mně ale to její hraní kupodivu sedlo. Je mi jasné, že to její chování tu nebylo jen tak. Naopak Gary Oldman je tu tak dokonalej, že bych ho ani nepoznal. Holt málo kdo může mít to štěstí, že v mládí hraje Sida Viciouse a v hluboké dospělosti Churchilla. Film, který jde z extrému do extrému, ale pokud Vás ta doba a to prostředí zajímá, tak pochybuji, že odejdete zklamáni. ()

Auteuil 

všechny recenze uživatele

Mladík Sid, kterého hraje "stařík" Gary Oldman a který pořádně neuměl zpívat ani hrát na basu, je frontmanem Sex Pistols a všechno se kolem něj točí. Stejně jako kolem jeho milenky. Ostatní jako by nebyli. Bavilo mě to tak moc, až jsem to po půlce vypnul. Mnohem lepší film o Sex Pistols je Filth and Fury. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • O roli Sida Viciouse se ucházeli i jiní herci, ale režisér dal přednost Oldmanovi, protože ten byl rodákem ze stejné londýnské čtvrti jako Sid, a proto působil autentičtěji. (raininface)
  • Po zhliadnutí Sid a Nancy (1986) Schofieldov výkon ostro kritizoval Paul Simonon zo skupiny Clash: „Vypadal ako nejaký tlsťoch, priblbnutý idiot. Naštvalo ma, že ho pojali ako hlupáka. " (classic)
  • Dve piesne mal zmluvne zaistiť Joe Strummer, ale jeho nadšenie nakoniec spôsobilo, že pridal ešte ďalšiu skladbu bez nároku na honorár. Ďalší hudobný materiál pochádzal od skupiny The Pogues. (classic)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno