Reklama

Reklama

Obsahy(1)

KGB má nový ďábelský plán: Série atentátů se podle něj stává osudnou pro agenty nepřátelských tajných služeb. Jméno Jamese Bonda v tomto seznamu smrti nechybí. Agent 007 však zařídí v Bratislavě útěk generála KGB Koskova, který ve skutečnosti pracuje pro britskou tajnou službu. Koskov obviní z úkladů svého protivníka Puškina, ale vzápětí je unesen sovětskými agenty. Bond se nyní musí Puškina zbavit a Koskova zachránit. Timothy Dalton je James Bond osmdesátých let. Nové příběhy Agenta 007 díky němu získaly tempo akčních filmů. Bratislavu musel za totality natočit John Glen především ve Vídni. (Warner Home Video CZ)

(více)

Zajímavosti (49)

  • Bond (Timothy Dalton) sedí v hledišti „Ľudového konzervatória“ a pozoruje Karu při hraní. Nato Kara (Maryam d'Abo) odchází z budovy a na prosklených dveřích můžeme číst „jeviště“. Pokud se děj odehrává v Bratislavě, mělo by na dveřích být napsáno „javisko“. (pjotri)
  • Kdyz Bond (Timothy Dalton) odváží Kostkova (Jeroen Krabbé) po zmařeném atentátu k plynovodu, zabočuje doleva do ulice, označené modrou dopravní značkou „Einbahn“, tedy jednosměrka. Ale takové značky v Bratislavě nenajdeme, jsou vidět ve Vídni. (pjotri)
  • Je velmi dobře vidět, že plynové potrubí, kterým se pohybuje speciální vozidlo, má velmi ostré zatáčky a je tedy vyloučeno, aby takové vozidlo těmito ostrými zatáčkami projelo. Muselo by zůstat v zatáčce viset. (pjotri)
  • Po příjezdu rourou plynovodu do plynojemu je zřejmé, že se jedná o objekt ve Vídni. Není tedy absolutně možné, aby Bond (Timothy Dalton) pozoroval start Harrieru z hraničního přechodu někde mezi Bratislavou a Vídní, která je vzdálena od přechodu cca 50 km. (pjotri)
  • Tramvaje použité ve filmu jsou rakouské, lze je vidět ve Vídni. V Bratislavě nikdy tyto tramvaje nejezdily. Stejně tak záběr, jak Bond (Timothy Dalton) vystupuje z tramvaje u vozovny ve Vídni, nikoliv v Bratislavě. (pjotri)
  • Když letadlu dochází palivo, Bond (Timothy Dalton) se jej rozhodne opustit se slovy: „Není tu kde přistát.“ Letadlo následně havaruje do úbočí hory. Přitom z něj ale James Bond vyjede v autě na rozlehlou rovnou pláň, na které je navíc prázdná hladká asfaltová silnice. (Stejšn)
  • Kara Milovy (Maryam d'Abo) by podle štítku na violoncellu měla v Bratislavě bydlet v Kvetinovej ulici 27, ovšem minimálně v době natáčení žádná komunikace v hlavním městě tehdejší SSR takový název neměla. (Robbi)
  • M (Robert Brown) ukazuje Bondovi (Timothy Dalton) lístek upevněný na karabině, který zabiják poslal jednomu zabitému agentovi na Gibraltaru. Je poněkud nelogicky psán směsicí polštiny a slovenštiny, navíc bez interpunkce (Smiert spionom). Stejný napíše Necros (Andreas Wisniewski) v Prátru na balónek. U KGB by se dalo očekávat, že použije azbuku. (Robbi)
  • Na hraničním přechodu mezi ČSSR a Rakouskem je československá vlajka pověšena chybně, avšak na lóži v Ľudovém konzervatóriu, kde se Bond (Timothy Dalton) setkává s Saundersem (Timothy Wheatley) je zavěšena správně. Rovněž správné nejsou české a anglické nápisy, na tomto přechodu byla používána slovenština a němčina. (Robbi)
  • Při honičce na zamrzlém jezeře zasáhne střela československých vojáků pneumatiku Astonu. Když však potom James Bond (Timothy Dalton) vysune "Outrigger" a vyskakuje s autem nad vojáky, je možné si všimnout, že ustřelená guma je zpět na svém místě. (GH98)
  • Policisté hlídající horský tunel byli vyzbrojeni samopaly HK MP5, které tehdy ve výzbroji VB nebyly. Stejně tak nebyl ve výzbroji armády kulomet MG 42, který byl používán na pásovém vozidle. (JohnSmith)
  • Při honičce po zamrzlém jezeře střílí na Bonda příslušník VB z americké zbraně typu 1911. Tuto zbraň neměla tehdejší VB ve výzbroji. (JohnSmith)
  • Při honičce na horách střílejí českoslovenští vojáci po Bondovi ze zbraní AK47. Tuto zbraň však československá armáda ve výzbroji neměla, jelikož měla vlastní SA58. (JohnSmith)
  • Na štítku s adresou na violončele, ktoré James Bond nájde na WC, je viacero gramatických chýb (v slovenskom jazyku): namiesto Bratislava je napísané Bratislavia, namiesto telefónne číslo je napísané nesprávne telefonné číslo a namiesto Kvetinová ulica je napísané Kvetinová ulice. (swn)
  • Pri naháňačke na zmrznutom jazere použijú československí vojaci nemecký guľomet MG3, ktorý československá armáda nepoužívala. (Jakub225)

Reklama

Reklama