Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

ondrula 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl poprvý, nelíbilo se mi to, podruhý taky ne. Pořád jsem to tehdy srovnával s vyvedenou filmovou verzí. S odstupem času jsem se jedním okem podíval na pár dílů znovu a když už mám odstup od filmu, který jsem naposledy viděl tak před 10 lety, musím uznat, že je v tom ten Švandrlík přítomný, postavy jsou celkem věrné knižní předloze a zatímco postavy vojáků se moc nevyvedly (až na Šternberka a Vatu) a zvlášť velkým krokem vedle je přehrávající a blbečkovsky švejkující Holub - Kefalín, tak postavy bafuňářů se vyvedly výborně a třeba Hryc a Jandák jsou vyloženě geniální. Jen tak pro zábavu bych na to už asi nekoukal, ale přes oběd, když se člověk cpe u kompu a chce na něco zírat, tak to ujde. ()

xaver odpad!

všechny recenze uživatele

Knihu Černí baroni od Švandrlíka jsme četl tajně, když jsme byl na vojně. Pak jsem se k ní ještě několikrát vrátil a vždy to byla skvělá četba, která dala zapomenout na to špatné, co člověk na vojně zažil a připoměla jenom ty hezké chvíle, kterých ale nebylo moc. To, co ze skvělého námětu udělala televize, je šokující. Seriál je až neskutečně poplatný době, ve které vznikl. Vyhozené peníze a promrhané talenty. ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Seriál, podle stejnojmenného filmu, je očividným tápáním ve tmě, které je jen bídnou agónií již tak slabého příběhu. Plejáda známých herců nemá vůbec žádnou šanci zachránit tak žalostnou situaci, která se nám tu přímo před očima formuje. Známé glosy tu neustále dokola omílají již velmi omšelí umělci velmi nepřesvědčivě a myslím, že kdyby toto dílo vůbec nevzniklo, vůbec nic by se nestalo. 20% ()

Kajislav89 

všechny recenze uživatele

Těžké zklamání. Už jen výběr Radka Holuba do role Kefalína. Kefalín je pro mě symbolem inteligentního humoru a ne prostoduchý švejk. Je to subjektivní pocit a nemusí se shodovat s autorem předlohy, ale byl to jeden z důvodů, které mi dojem o seriálu pokazily. Celkově lze říci, že první díly ještě ušly, ale postupně šla kvalita rapidně dolů. Tomuhle dílu prostě sedí filmové zpracování a ne zbytečně uloudaná seriálová forma. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Možná že by si to zasloužilo při zavření obou očí i tu třetí hvězdu, ale vzhledem ke všem promarněným příležitostem tady prostě budu podhodnocovat. A položím jednoduchou otázku - proč se předělávají věci, které jsou dokonalé ve své knižní i filmové podobě? Nabízí se jediná odpověď - aby ještě více vynikla dokonalost literárního a filmového zpracování. Je neuvěřitelné, jak se dá promrhat takový potenciál s takovými herci. Smutný příběh. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Herz vzpomíná: „Do Černých baronů se mi od začátku nechtělo, protože už jedna adaptace existovala. Nakonec mě ale dostali na peníze, čímž nemyslím honorář, ale rozpočet celého seriálu, který byl na tehdejší poměry v České televizi nevídaně velkorysý. Řekl jsem si, že to mohu udělat ve velkém stylu a úplně jinak, než jak to natočil Sirový. Už během příprav se ale ukázalo, že s tím velkorysým rozpočtem to nebude ani zdaleka tak velkorysé, jak to vypadalo na začátku. Na jednotlivé díly bylo méně a méně peněz, někam se ztrácely do černé díry, a nakonec to skončilo tak, že jsem celý seriál musel zkrátit ze třinácti dílů na jedenáct, jinak bych se do rozpočtu nevešel.“ (Ganglion)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama