Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Nene.. Tam, kde Sirového film exceluje ve ztvárnění pioreskních postaviček, tam Herzův seriál těžce padá na hubu. Postavy jsou vulgární a protivné karikatury a když vám začnou lézt krkem postavy.. Jste v háji... Králící sice dupali fajn a Radek Holub jako Kefalín špatný nebyl, Jinak ale špatný špatný špatný a ještě jednou špatný. Heřmánek ani Hryc nezmohli nic a Polívka byl poslední hřebíček... ()

no2 

všechny recenze uživatele

9/10 - Knihu jsem četl nejméně pětkrát (za posledních sedmnáct osmnáct let), proto tento seriál hodnotím lépe než populárnější film. Nasmál jsem se (stejně jako u knihy) hodně, uvítal jsem mnohé situace i postavičky, které se do filmu nevešly, ačkoliv v knize patřily k tomuto nejzásadnějšímu. Černí baroni jsou holt látka na seriál, a ne na film. A tento seriál se Herzovi povedl, hlavně zvolení herci mi tady "sedli" víc... (např. Schmitzer předvedl ve filmu sympatický výkon, ale Polívka - to je jiné kafe! Takhle si asi představuji notorického ožralu poručíka Hamáčka! A stejně tak většina ostatních představitelů - Hryc JE Terazky, Kefalín-Švandrlík byl oteklý, ne jako Vetchý atd. atd.) ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

A nasrat kurva, tenhle seriál je totiž v podstatě povedenější, než známější filmový přepis a jediné, co je tu poněkud hapruje, je fakt, někdo, kdo má výraz přiblblosti Radka Holuba sbalí lepou staršinu, ale jinak? Kefalín zcela adekvátně švejkuje, Hryc se do úlohy Majora Terazkyho pravděpodobně narodil, nebo k ní byl dokonce naklonován a všechny humorné epizodky dosahují kadence i kvality předlohy. Howgh. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Na seriálu Černí baroni mě vždy bavili zejména herci, neboť herecké obsazení je zde naprosto skvostné, je doslova napěchováno samými zvučnými jmény a na některé postavy je přímo radost pohledět. Mám na mysli především excelentního Andreje Hryce a Bolka Polívku, kterému role věčně zlitého poručíka Hamáčka sedla jako ulitá a působil v ní tak přirozeně, až mi to chvílemi bylo trochu podezřelé. Na druhou stranu je zde také spousta herců, kterým jsem jejich role prostě nevěřil a našli se i tací, kteří mně svým přehráváním neskutečně lezli na nervy. Jednotlivé epizody jsou vskutku zábavné, po celou dobu panuje příjemně uvolněná atmosféra, hudební podkres rovněž není k zahození. Na můj vkus ale mohla být mnohem lepší kamera, aby seriál nepůsobil tak amatérsky, a také lépe zpracovaný scénář, i když to hlavní, tedy vyobrazení absurdity tehdejšího režimu, se tvůrcům fakt povedlo. Na film to kvalitou asi nemá, ale o moc za ním rozhodně nezaostává. 6/10. ()

Kajislav89 

všechny recenze uživatele

Těžké zklamání. Už jen výběr Radka Holuba do role Kefalína. Kefalín je pro mě symbolem inteligentního humoru a ne prostoduchý švejk. Je to subjektivní pocit a nemusí se shodovat s autorem předlohy, ale byl to jeden z důvodů, které mi dojem o seriálu pokazily. Celkově lze říci, že první díly ještě ušly, ale postupně šla kvalita rapidně dolů. Tomuhle dílu prostě sedí filmové zpracování a ne zbytečně uloudaná seriálová forma. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Ve scéně, kdy se poručík Hamáček (Boleslav Polívka) pomiluje s manželkou svého nadřízeného, zní v pozadí skladba „Joj cigán“. (majky19)

Související novinky

Zemřel herec Karel Heřmánek

Zemřel herec Karel Heřmánek

25.08.2024

Ve věku šestasedmdesáti let v sobotu 24. srpna tragicky zemřel oblíbený český herec Karel Heřmánek. Následujícího rána o tom informovala jeho rodina prostřednictvím facebookového profilu Divadla Bez… (více)

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno