Reklama

Reklama

Architekt Paul Kersey hájí v Los Angeles zákon po svém. Najde si přítelkyni, jejíž dcera zemře na předávkování drogami. Kersey se vydává do soukromé války. Má v plánu rozbít drogový kartel. (Ouwen)

Recenze (63)

helloween93 

všechny recenze uživatele

“Throwback Thursday #82” - Paul Kersey má pasivní schopnost přinášet smrt svým blízkým. Když se totiž ve čtyřce vrátí do L. A., předávkuje se dcera jeho přítelkyně drogami. Tentokrát se režie ujal J. Lee Thompson, dvorní Bronsonův režisér. Děj je trochu komplikovanější, kdy vigilante Kersey spolupracuje s tajemným magnátem. Tahle série měla skončit u jedničky, ale vzhledem k tomu že Bronson byl jedna z hlavních hvězd stáje Cannon films, tak s ním sekali béčka jak na běžícím páse. Čtyřka je asi lepší než trojka s gangy, hlavně kvůli prostředí a mafii. Vidět tento film anglicky s titulky dalo neskutečnou práci, musel jsem přes VPN založit účet na britském Prime. 3* ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prvýkrát od jednotky znova funguje aj dramatická línia. Zápletka trochu pripomína Pre hrsť dolárov. Bronson tak trochu z donútenia, ale vzhľadom na ďalšiu stratu v súkromí, s nadšením likviduje členov dvoch mafiánskych gangov a nakoniec ich poštve proti sebe. Nie je to zlé, ale mimo akcie trochu nuda. Poriadne grády film naberie až v posledných 15tich minútach, keď sa naplno odkryjú všetky karty. Príjemnou zmenou bolo, že tentoraz Bronsom nelikviduje len nejakých tupých pankáčov, ale o trochu schopnejších mafiánov. Ale až na toho finálneho mohli byť trochu schopnejší. Príliš dlho to Bronsonovi vychádzalo ako po masle. Ďalším plusom je konečne zmena v spôsobe smrti Bronsonovej rodinky. Konečne vymysleli niečo iné ako znásilnenie. Z budúcich hviezd sa tu tentoraz mihol mladý Trejo bez dlhých vlasov. Tento diel je jediným štandardným akčniakom. Jednak je tu dostatok akcie a jednak je to pojaté celkom normálne. Žiadne komické absurdnosti ako v trojke. Takže výsledkom je príjemný nadpriemerný akčniak s už tradične s osudným vyústením pre Bronsonovú famíliu. 6/10. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

O třídu lepší, než jeho předchůdce, což ovšem není příliš velké vyznamení. Bronson v tomhle díle působí paradoxně přesvědčivěji, než ve trojce. Přeci jenom pořádná zbraň v ruce mu sedne víc, než jeho směšně vypadající pokusy o full-contact boj. Vzhledem k jeho věku je to pochopitelné. Pokud máte rádi exploze, kterých si tu užijete vrchovatě a překousnete sračkoidní děj, dá se to vydržet. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Ve trojce Paul Kersey kosil zločince za potlesku přihlížejících čumilů, ve čtyřce už zase zabíjí skrytě a anonymně. Další pokračování vraždícího architekta je civilnější než předchozí díl, což je určitě škoda. Cesta msty New Yorkem byla zábavná a nepotřebovala k tomu ani emoce, ani žádnou hlubší zápletku. J. Lee Thompson se pokusil o obojí a dejme tomu že sem mu toho podařilo dosáhnout, bohužel zábavnost pokulhává. Bez napětí a atmosféry prvního a druhého dílu zůstala z filmu jenom tupá akce s nádechem sedmdesátkového thrilleru. Bronson je zase o pár let starší a i když mu charisma rozhodně nechybí, toho vigilanta mu věřím čím dál míň. Dědictví Michaela Winnera ale zůstalo zachováno. Kersey pořád ovládá těžké zbraně, má perfektní výcvik v přežití a zřejmě disponuje imunitou před policií. Škoda tohohle prapodivného kočkopsa. Celá série měla už dávno skončit a nebo pokračovat cestou pravověrného trashe. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V priebehu rokov 1974 až 1985 natočil režisér Michael Winner tri diely série "Prianie smrti" (Death Wish). Prvý film sa stal klasikou v subžánry revenge movie. Druhé pokračovanie bolo o trocha slabšie, no a trojka to bol už akčný crazy úlet. Prvej časti som dal štyri hviezdičky, druhej tri a tretej časti len dve hviezdičky. Malo to jasne zostupnú tendenciu. Preto sa na to Michael Winner zrejme aj vykašlal. Štafetu po ňom prebral J. Lee Thompson. Ten v roku 1987 zrežíroval štvrté pokračovanie "Prianie smrti 4: Tvrdý zákrok". Po šialenom treťom diele sa to snažil trocha ukľudniť a dať do logicky prijateľnej miery. Podarilo sa mu to tak na dve a pol hviezdičky. Architekt Paul Kersey sa v Los Angeles znova chopí zbrane a pustí sa do boja s drogovým kartelom. ** ()

Galerie (51)

Zajímavosti (15)

  • Paul Kersey (Bronson) jazdí na Oldsmobile Toronado z roku 1986. (m.a.t.o.)
  • Podľa výpisu, ktorý číta policajt, sa dá zistiť, že Kerseyho (Bronson) adresa je 8200 Wiltshire Boulevard, Los Angeles. (m.a.t.o.)
  • V čase natáčania bol 66-ročný Bronson takmer dvakrát starší než jeho filmová priateľka Kay Lenz (34 rokov). (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama