Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (402)

kery- 

všechny recenze uživatele

Vše má svůj čas a mě trvalo celých 25 let od vydání k tomu, abych se dostal k tomuhle výbornému snímku. Jsem i docela rád že jsem se k němu nedostal dřív, protože by na mě určitě neměl takový dopad, jaký dokázal udělat dnes. Vidět Lea a Marka v rozkvětu jejich hereckého umu je senzační zážitek, a já jenom koukal, jak skvěle dokázal DiCaprio využít svůj talent už v jednadvaceti - ten chlap je prostě o třídu výš. Co se týká samotného filmu, tak jde o skvělé vyprávění cesty party gaunerů (což nijak neubírá na sympatiích) z téměř absolutního vrcholu až na samé dno, které v neuvěřitelně rychle plynoucím tempu vyvolá hodně nepříjemnou kyselost ve vašich ústech, ale zároveň i obrovské nadšení. Z fleku bych si to zvládnul pustit znova. ()

J.F.B. 

všechny recenze uživatele

Film, kterému bych být v jiné náladě asi dal i o hvězdičku víc, ale dnes se tak nestane. Dnes budu přísný a nebudu odpouštět slabší scény kvůli pár výtečným. Vlastně nemám rád už samo téma – osvěta je jistě důležitá, ale extra podívání to není... což se taky dost podepisuje na mém hodnocení. DiCaprio hrál velmi slušně (a hlavně uvěřitelně), stejně tak Wahlberg. Soundtrack výtečný. Atmosféra New Yorku 90. let je z toho opravdu cítit. Takže na závěr komentáře už jen napíšu, že drogy jsou svinstvo... to už stejně asi každý (snad) věděl, ale víc mne k tomu teď nenapadá... (♪♫) ()

kobe6 

všechny recenze uživatele

Filmy jako tento vás vždy odradí od blbostí. Zážitek vidět, tak jako všechny filmy o drogách. S tím, že toto skončí podivuhodně dobře. DiCaprio fantastický, za zmínku stojí i Walhberg a Hudson:) Pouštět to mladým spolu s Requiem, každý den:) ()

Marrty3 

všechny recenze uživatele

Mladičký Leonardo DiCaprio, už ve svých 21 letech dokázal na filmovém plátně neskutečné věci. Do filmu jsem se ponořil od samého začátku protože se odehrává v basketbalovém prostředí,které mě velmi zajímá.Poté se Leo se svojí partou strhne k drogám a o tom by se dalo říct že už celý film je.Schánění peněz na drogy,fetování,krádeže,přepadávání a následné problémy při "odvykačce" u černocha,se kterým hrál basket na hřišti.Je to v podstatě film o drogách jako každý jiný,ale tenhle má něco do sebe. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních filmů Leonarda DiCapria, ještě z doby před Titanicem, tedy z doby, kdy ještě nebyl (tak) slavný. Ale jeho talent se projevoval už v začátcích. Tenhle film jeho postava táhne od začátku do konce. Myslím, že mu zdatně sekunduje Mark Wahlberg i ostatní, ale DiCaprio to prostě táhne. On a HEROIN....tedy konečná stanice pro drtivou většinu feťáků... ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Do Titanicu najlepší DiCaprio. Spoveď talentovaného mladíka, ktorý podľahne drogám má po filmovej stránke medzery, ale vďaka presvedčivému Leovi to statočne skrýva. Scény s matkou sú po dramatickej stránke vyžmíchané do poslednej kvapky a celá druhá polovica so všetkými abstinenčnými príznakmi a plazením sa po dne je brilantná. Poteší prítomnosť Marka Wahlberga čoby začínajúcej hviezdičky a neokukanosť filmu ako taká. Predsa len v porovnaní s novšou tvorbou oboch menovaných ide o zabudnutý (možno aj neznámy) kúsok, aký minimálne v DiCapriovej filmografii svoje miesto určite má. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

DiCaprio jako obvykle předvádí bezvadný výkon, který jenom předznamenává jeho budoucí úspěchy. Zvlášť ve scéně s brokovnicí jsem měla pocit, že se dívám na Leonarda současnosti. Film samotný přináší další z řady velice silných ukázek toho, jak drogy můžou zkazit život. Naneštěstí jsem se ale nějak nedokázala dostat do děje. Celkově 72 %. ()

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Naprosto špičkový výkon od DiCapria. Herecký koncert, který ovšem postrádá nějaký lepší děj nebo hlubší myšlenku. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Odpudivý film, ktorý sa tvorcovia snažili zabaliť do krásneho obalu, takže vzniklo niečo ako hovno v celofáne. Náplňou sú len samé hnusné veci, ako drogy, násilnosti, krádeže, vraždy, prostitúcia a aby toho nebolo málo, celé je to nevkusným spôsobom popretkávané kresťanskou vierou. Je mimo môjho chápania, prečo takéto filmy vznikajú v takom masovom meradle a tešia sa takej veľkej obľube. A úplne žasnem nad tým, že z človeka, ktorý tieto svinstvá páchal, sa stala veľká celebrita a ešte na svojom "skvelom" príbehu zarábal veľké prachy. Pozitívami filmu sú výborný mladučký Leonardo DiCaprio (potešil aj debutujúci Mark Wahlberg) a jedna skvelá scéna basketbalového zápasu, ktorý predchádzal vylúčeniu zo školy. ()

valasek.m 

všechny recenze uživatele

Absolutně neskutečné, co tam ten Leonardo předvádí, ten chlapec fakt dostal dar od boha, v tak mladém věku si střihnout tak náročnou roli, opravdu bravo. Film je to velmi povedený, bravurní herectví i od ostatních chlapců a Juliette Lewis v roli bezdomovkyně. ()

dehlie 

všechny recenze uživatele

pomerne štandardný film popisujúci drogový pád. DiCaprio exceluje (napr. scéna pred matkinými dverami), dokazuje, že je jedným z najlepších hercov svojej generácie. taktiež zaujal "marky mark" mark wahlberg. ()

chim.chim 

všechny recenze uživatele

Slabé, strašně slabé. Přišlo mi, že tvůrci vůbec nemají ponětí, o čem točí film, což je mi docela líto, protože kdyby to bylo udělané trochu realističtěji, mohlo by to být moc dobré. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Další z řady drsných filmů podle skutečné události na téma "drogy jsou špatné, nezačínejte s nimi." Taky další z řady snímků, kde exceluje mladý DiCaprio, hubeňoučký (mám dojem, že tu funguje jakási nepřímá úměra, čím více tuku na sobě, tím menší herecký um a ztvárnění role, ale tady je to možná tím, že na režisérské stoličce neseděl Scorsese), neuvěřitelně talentovaný, sympatický, a to i když už je na šikmé ploše. Já filmy o narkomanech moc nemusím, ale sem tam se mi pod ruku nějaký zdařilý snímek připlete a tohle je jeden z nich. Závěrečné titulky jsou pryč a mně se pořád svírá hrudník a je mi jaksi úzko a ouvej. Ach jo...No i tohle je další stránka naší - lidské - existence. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů před Leonardem, ale to je tak jediné, jen další film o feťácích, na špičku ve svém žánru to nemá. ()

Wienczaa 

všechny recenze uživatele

Místy naturalistické drama o klukovi, který neví co vlastně v životě chce. Tak chlastá, fetuje a snaží se nalézt útěk v sepisování svých pamětí. Když to nakonec vypadá, že se vydá na věčnost, stane se zázrak. No viděl jsem už kvalitnější a podstatně dekadentnější filmy, zabývající se touto tématikou. Na druhou stranu i mnohem horší. Takže lepší průměr. ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak drogy dokážou zlikvidovat nejeden nadějný mladý život. Pochmurná atmosféra, moc dobře zahrané. Hlavně samozřejmě DiCaprio, je v roli výborný. Což mi nezabrání v tom, aby mi tam tak trochu neseděl, přece jenom třeba takový Wahlberg se dle mého hodí lépe, na druhou stranu berme to tak, že i taková hezká tvářička jako Leo může být podobným svinstvem zadupaná do země, to ničemu nepomůže. Dobře udělané, nemám žádné zvláštní výtky k nějakým scénám nebo délce, apod. To, že dávám spíše průměrné hodnocení jde na vrub faktu, že opravdu netoužím podobné filmy sledovat nějak často, je to docela deprimující (nehodnotím kvalitu snímku jako takovou). ()

Reklama

Reklama