Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nedaleko francouzského pobřeží vytáhnou rybáři z moře postřeleného muže. Když se probere, nedokáže říci, kdo je a co se mu stalo. Jediným pojítkem s minulostí je čip s kódem k účtu ve švýcarské bance, který měl implantován pod kůži. Když se uzdraví, vydá se pátrat po své minulosti. Ke svému překvapení zjistí, že dokonale ovládá bojová umění, když v parku hravě vyřídí policisty, kteří chtějí vidět jeho doklady. Pátrání ho zavede k bankovní schránce, kde objeví pistoli, velkou finanční částku, americký pas na jméno Jason Bourne. Jde na americký konzulát, tam je nečekaně napaden a musí prchnout před ozbrojeným komandem. Dostane se z budovy a venku přesvědčí německou dívku Marii, aby ho za dvacet tisíc odvezla do pařížského bytu, jehož adresu našel také v bankovním boxu. Teprve s její pomocí začíná skládat první kamínky do mozaiky své minulosti. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 152)

Toustovač 

všechny recenze uživatele

Po třetím shlédnutí (konečně v původním znění!) musím hodnocení zvýšit. Je to sice naprosto jiné než obě pokračování, ale to ani v nejmenším nevadí - nic proti komornějšímu a pomalejšímu pojetí! ()

herrbierer 

všechny recenze uživatele

Akčně špionážní thriller, kterému lze vytknout jen opravdu málo. Zápletka je dostatečně napínavá a spletitá, aby diváka vtáhla do sebe, ale přitom ne zbytečně překonstruovaná, aby ho frustrovala. Režie Douga Lima se k ní sedne jako prdel na hrnec. Veškeré prostředí, kde se film odehrává, je syrově, ale přece krásně nasnímáno, ať už se jedná o italskou loď, Paříž nebo francouzský venkov. Matt Damon v hlavní roli exceluje, jeho Bourne je protipólem všem frajírkovsko - slečinkovským agentům, které znáte. Franka Potente také potvrdila své dovednosti, navíc jí to tu narozdíl od Loly i sluší, navzdory tomu, že je Němka. Vynikající film, který by měl vidět každý, kdo má aspoň trochu kladný vztah k žánru. ()

Jeremiasz 

všechny recenze uživatele

nejsem priznivcem remake dobrych starych filmu. A Bourne identity z 88. roku s ptakem z trni R. Chemberlainem bylo vyborne spionazni dilko, Ale facelift mu slusi, Matt v tomto prvnim dile trilogie jeste neni tak uplne jisty ve sve roli jako v pokracovani, ale i tak je snimek napinavy a bavi od zacatku do konce. A hlavne si drzi look sve predlohy:) 8/10 ()

Quendi 

všechny recenze uživatele

Co si tak člověk představí, když vezme do ruky film, o kterém jdou pověsti, že je to "trochu jako James Bond, ale reálné"? Kruci, do háje s Jamesem Bondem! Tohle je předobraz akčních thrilerů - učebnice č. 1, ze které měli čerpat Bondové, Mission Impossibe a všichni další. Matt Damon je tu zatraceně dobrý, a to přestože má většinu času chladnokrevný výraz a všechno zvládá jako předem naprogramovaný stroj. Všichni ale dobře vědí, že pod slupkou se toho hodně odehrává. Agent bez minulosti není nějaká špionská kravina o ničem, kde hlavní devizou jsou akční scény a aby to při nich, co nejvíc lítalo, jak tomu bývá zvykem u podobných filmů. Je to sice neuvěřitelně adrenalinová jízda, která v žádném okamžiku neomrzí, ale přesto celou dobu cítíte, že jde hlavně o Bournea. A to je dobře. ()

R.O.man 

všechny recenze uživatele

Hoci akčné filmy veľmi nemusím, tento mi v konečnom účtovaní vyznel taký nenásilný a agent James Bourne mal na míle ďaleko od všetkých tých typických amerických akčných frajerov. Matt Damon tu podľa mňa predviedol svoj životný výkon a človek sa už už teší na pokračovanie.... A Extreme Ways od Mobyho tam sedí ako riť na šerbeľ. ()

imarvin 

všechny recenze uživatele

Tisickrát použité ingredience: amnésie, láska, zbraně, automobilová honička, výbuch..... a přesto je někdo umí namíchat tak, aby vznikl neuvěřitelný míchaný nápoj plný chuti. Film ani na chvilinku neztrácí tempo, divák je stále v napětí a tak by tomu u správného thrilleru mělo být. ()

Jaromír 

všechny recenze uživatele

Já tyhle mysteriózní akční filmy moc nemusím. Nedokážu se vcítit do příběhu, když je kolem plno "hraček", které v realitě neexistují (a nebo ještě hůře, je na nich postaven celý základ filmu). Některé pasáže byly fajn, ale celek mi moc nesedl. Chybí mi tam propracovanost a příběh se mi zdá poměrně jednoduchý, šlo by ho dotáhnout někde úplně jinam a udělat z toho mnohem zajímavější film. Já se prostě nudil, a čekal až moc často, co se stane, a ono nic zajímavého... Film na mě působí jako hodně amatérsky napsaný. ()

LuNaj 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak si představuju akční thriller. Napínavé, dechberoucí. Zkrátka film obsahuje všechny aspekty, které jsem v jednom snímku neviděl pohromadě už hodně dlouho. Pod pojem agentský film si tedy k Bondovi přidávám i Bourna, jehož příběh mi připadá napínavější, než u agenta Jejího Veličenstva. ()

Dragonessa 

všechny recenze uživatele

Četla jsem spoustu románů Roberta Ludluma a nemohla jsem se dočkat, jak zfilmují ten můj nejoblíbenější, v němž vystupuje jeden z nejlepších tajných agentů Jason Bourne... Filmová podoba si nezadala nic s mou fantazií a mně nezbývá než zatleskat: Bravo!!! ()

HarveyDent 

všechny recenze uživatele

Trochu unylé na začátek akční ságy třetího tisíciletí, ale všichni ví, že lepší Bourne přichází až s lepším režisérem :-) 75% ()

MarkHoppus 

všechny recenze uživatele

Takhle skvělou akci jsem už dlouhou dobu neviděl. Za mých mladých let byli hlavní akční hrdinové Arnold, Sylvestr a další, ale současná generace asi bude vyrůstat na Bourneovi a Mattu Damonovi, je co závidet. ()

miki68cz 

všechny recenze uživatele

Výtečná detektivka. Nemám sice rád filmy o CIA a dosud jsem neměl rád ani Matta Damona ale Jason Bourne je sekáč, který je rychlejší než samuraj a studený jako chladná ocel. Doporučuji všem, kdo chtějí být příjemně překvapeni. Jo a Matta už mám rád (tedy vlastně Jasona) ()

jprmusic 

všechny recenze uživatele

Vynikající film ve všech směrech, při vší úctě k R.Chemberlainovi lepší než původní film. Damon totálně překvapí schopností zahrát drsnou akční hvězdu, příjemným překvapením - i když ne tak velkým - je i Franka Potente. Doug Liman režíruje bezchybně, film má tempo jak na horské dráze, všichni hrají jako o život a pražské exteriéry jsou jako třešnička na dortu. ()

Soubi 

všechny recenze uživatele

Už tu bylo vše napsáno...znamenitý akční film, jenž rozvířil stojaté bahnité vody tohoto žánru. F. Potente mne velmi potěšila i na Matta se dalo dívat. A souboje tváří v tvář...paráda :) ()

HEED 

všechny recenze uživatele

Propracované ruční souboje byly fakt super, režie a scénář jak by smet. Jen se mi nechce moc věřit tomu pádu ze schodiště. Pro mě je to však jediná výtka která vůbec nevadila protože zbytek filmu je opravdu dokonalý. Je to jedna z mála trilogií která se podařila. ()

Lennie 

všechny recenze uživatele

Skvěle akční, tak zamotané, až jsem se v tom každou chvilku ztrácela (ale pořád méně chaotické, než samotná předloha :-)), skvělá hudba, příjemné obsazení...co dodat :-) ()

Peter-1307 

všechny recenze uživatele

Nie každý film dokáže byť tak dobrý ako knižná predloha, tu však platí - film je jednoznačne určite rovný vynikajúcej knižnej predlohe Roberta Ludluma. Špičkový špionážny thriller spojený s akciou. A šliape poriadne. Režisér Doug Liman však nestavia príbeh len na akcii, ale predovšetkým na napínavom deji a akcie to napätie len násobne umocňujú. Celý príbeh sa odkrýva minútu po minúte . Samotný Matt Damon sa v úlohe špióna bez pamäte plne vyžil. Skutočne mu sadla, je v nej tak presvedčivo špiónsky. ()

Tuniak DF 

všechny recenze uživatele

Pre mňa až príliš predvídateľný film... Matt Damon ma nepresvedčil, bohužial, akčné scénky (až na bitku v byte) ma nudili, naháňačky áut mi prišli strašne nereálne (ten žigulák by podľa mňa musel mať vystuženú konštrukciu) a inak skvelá Franka Potente mi tiež prišla akási umelá. Bohužial... ale aspoň lepšia 1* ()

yaqwsx 

všechny recenze uživatele

Takto má vypadat akční film! Ztráta paměti je odvěké klišé, ale v tomto filmu je dotaženo k dokonalosti. Není zde jediné zbytečné scény, jediného filmového políčka, kterého by byla škoda. Neklidná kamera, která stupňuje napětí mi přirostla k srdci. Obvzláště v automobilové honičce. A po zvukové stránce mě nadchla scéna z bytu - souboj dvou agentů, který se jen tak nevidí. Dal bych i 5 hvězdiček, ale nedám - co bych pak dal dalším dílům? ()

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

26.05.2020

Producent akční série Jason Bourne Frank Marshall v čerstvém rozhovoru uvedl, že hledá nového filmaře spolu s námětem pro další film. Jednalo by se tak o šestý snímek celkem, není přitom však jasné,… (více)

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Gambit je zpátky ve hře?

Gambit je zpátky ve hře?

21.10.2015

Channing Tatum si už brzy zahraje Gambita, neworleanského mutanta, který ovládá kinetickou energii a s oblibou hází kartami. Pořád ale není jasné, kdo ho bude režírovat, protože nejnovější x-menovský… (více)

Reklama

Reklama