Reklama

Reklama

Oliver Twist

  • Velká Británie Oliver Twist (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh klasického románu anglického spisovatele Charlese Dickense, v němž malý sirotek, navzdory tomu, že v životě nepoznal nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratí víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočká lepšího života, asi netřeba blíže představovat. A je také pochopitelné, čím tento košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitahoval filmaře. Vždyť svého prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu a od té doby byl zfilmován ještě mnohokrát. V roce 2005 se předlohy chopil světoznámý režisér Roman Polanski, který chtěl natočit příběh tak, aby zaujal jeho děti a jejich vrstevníky. Se zkušeným scenáristou Ronaldem Harwoodem zpracovali látku jako tradiční historické vyprávění s důrazem na dickensovskou atmosféru chudoby třicátých let devatenáctého století. Toto pojetí podtrhují již úvodní titulky, vycházející z rytin Gustava Dorého. Z hereckého obsazení je kromě dětských představitelů Barneyho Clarka (Oliver) a Harryho Edena (Lišák Ferina) potřeba vyzdvihnout zejména Bena Kingsleyho v roli Fagina. Koprodukční snímek vznikal z větší části v České republice za účasti českého koproducenta a českého filmového štábu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (250)

ivishka 

všechny recenze uživatele

Podle mě skvělý režisér , který dostal za svoji práci Oscara za film Pianista. Koukala jsem na ten film od začátku do konce s naprostým nadšením a i když znám knižní předlohu nemohu to jakýmkoliv způsobem očernit, protože to bylo stejně dobré jako Dickensův román. Smekám jeden z mála výborných snímků. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Príkladne ponuro a temno spracovaná Dickensova klasika. Oliver Twist je jednoťahová jazda bez hluchých zastávok, počas ktorej hrá nádherná hudba. Pokiaľ ide o hereckých predstaviteľov boli bez výnimky výborní a Ben Kingsley by mohol pochytať zopár cien. Celkový dojem umocňuje nádherná hmlistá atmosféra Londýna 19. storočia. 9/10 ()

Reklama

kobejn 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč si po triumfu s Pianistou vybral Olivera Twista, kterýho stejně nemoch natočit líp jak Dejvid Lín před padesáti lety, fakt nechápu, proč nevyužil toho úspěchu a nenatočil něco úplně jinýho, todle je zaslouženej propadák, na kerej si dneska už nikdo nevzpomene. Jesli se nudil, tak moch natočit rači třeba sekvel k čemukoli, co natočil dřív, stokrát rači bych viděl Rosemarys bejby 2, čajnatauna 2, tenanta 2, frantika 2, devátou bránu 2 než TODLE! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Já, jakožto člověk románem nepolíbený nemám oprávnění hodnotit veškeré odchylky. Co ale hodnotit můžu je naprosto okouzlující prostředí tehdejšího Londýna a hlavně precizní kostýmy všech postav. Film velmi pěkně vykreslil tehdejší dobu. Nicméně tohle podání příběhu mi nepřišlo nijak závratně zajímavé, tudíž jsem se i několik úseků vyloženě nudil. Lepší * * *. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Üžasné zpracování Dickensova románu bralo dech. Polanskému se dokonale podařilo vystihnout Londýn devatenáctého století. Možná zde si Tim Burton bral inspiraci v Ďábelském holiči co se týče exteriérů.... Londýn páchl zatuchlinou, mlhou, smradem a kouřem z tisíců komínů deroucích se z křivolakých střech mezi věžemi kostelů... Tam níž v opršelých domech chudáků u skrovných ohníčků či krbů se zimomřivě krčilo chudé obyvatelstvo této světové metropole. A ještě níž v zabahněných ulicích plných krys máme možnost sledovat našeho hrdinu, kterému osud nerozdal právě nejlepší karty do začátku. Devatenácté století byla doba plynových lamp, kočárů, gentlemanů ve vysokých cilindrech, dlouhých pláštích s vycházkovými holemi, dam vychovaných anglickým stylem výchovy, sirotků, zlodějíčků, policistů i šibenic... Zástupce Olivera byl vybrán skvěle, stejně tak ostatní herci skvěle hráli své postavy. Už jen ty kostýmy! Všímal jsem si i detailů, kdy např. když Olivera pronásleduje vrah kolem stoky na které je vpovzdálí zakotvena velká plachetnice (soudě dle vykukujících stěžňů) ozve se z paluby lodi Jejího Veličenstva bocmanova píšťalka . Prostě celý film je vypilován do detailu. Příběh je notoricky znýmý takže jej zde nebudu rozebírat. Velmi jsem si film užil. * * * * ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Lokace na pražském Barrandově byly tak velké, že se mezi nimi režisér Roman Polanski přemisťoval na skútru. Dále se natáčelo v Berouně a Žatci. (don corleone)
  • Románová předloha k filmu vyšla poprvé v letech 1837 – 1838 v časopisu Bentley‘s Miscellany. Autor, celým jménem Charles John Huffam Dickens, napsal také Kroniku Pickwickova klubu, Malou Dorotku či autobiografického Davida Copperfielda. (imro)
  • Polanski si do štábu přivedl své spolupracovníky (kameramana, kostymérku, hudební skladatelku atd.) z předcházejícího projektu Pianista (2002), za který získal Oscara režisér a scénárista Ronald Harwood. (imro)

Reklama

Reklama