Reklama

Reklama

Oliver Twist

  • Velká Británie Oliver Twist (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh klasického románu anglického spisovatele Charlese Dickense, v němž malý sirotek, navzdory tomu, že v životě nepoznal nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratí víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočká lepšího života, asi netřeba blíže představovat. A je také pochopitelné, čím tento košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitahoval filmaře. Vždyť svého prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu a od té doby byl zfilmován ještě mnohokrát. V roce 2005 se předlohy chopil světoznámý režisér Roman Polanski, který chtěl natočit příběh tak, aby zaujal jeho děti a jejich vrstevníky. Se zkušeným scenáristou Ronaldem Harwoodem zpracovali látku jako tradiční historické vyprávění s důrazem na dickensovskou atmosféru chudoby třicátých let devatenáctého století. Toto pojetí podtrhují již úvodní titulky, vycházející z rytin Gustava Dorého. Z hereckého obsazení je kromě dětských představitelů Barneyho Clarka (Oliver) a Harryho Edena (Lišák Ferina) potřeba vyzdvihnout zejména Bena Kingsleyho v roli Fagina. Koprodukční snímek vznikal z větší části v České republice za účasti českého koproducenta a českého filmového štábu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (249)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkná výprava (kulisy na Barrandově se skutečně povedly), atmosféra staré viktoriánské Anglie na vás dýchá z každého kouta, tomu všemu vévodí úžasný Ben Kingsley. Jen scénář má pár chybek, které s sebou vlastně přináší už sama předloha. Pěkný film, což mě trochu zklamalo, protože od Polanskiho jsem čekala víc než jen "pěkný film". ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptácia Dickensovho románu. Polanski si dal záležať na svojskom spracovaní príbehu a perfektnej "špinavej" dobovej atmosfére. Oliver Twist tu predstavuje chlapca, ktorý nechce od ľudí okolo nič svetoborné, iba šancu na slušný život. Na svojej púti za svojim osudom stretáva dobrých aj zlých ľudí, od zlých zvyčajne dokáže ujsť a tých dobrých vie zase tak očariť, že sú ochotní kvôli nemu riskovať aj svoj život. Všetko vrcholí v zaujímavom finále, plnom emócií a napätia. Film ako stvorený pre kľudný večer a domácku pohodu. 80/100 ()

Reklama

kobejn 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč si po triumfu s Pianistou vybral Olivera Twista, kterýho stejně nemoch natočit líp jak Dejvid Lín před padesáti lety, fakt nechápu, proč nevyužil toho úspěchu a nenatočil něco úplně jinýho, todle je zaslouženej propadák, na kerej si dneska už nikdo nevzpomene. Jesli se nudil, tak moch natočit rači třeba sekvel k čemukoli, co natočil dřív, stokrát rači bych viděl Rosemarys bejby 2, čajnatauna 2, tenanta 2, frantika 2, devátou bránu 2 než TODLE! ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Príbeh o Oliverovi Twistovi nepoznám a neviem do akej miery je toto reálna podoba známeho príbehu, ale môžem vyjadriť svoje pocity k tomuto. Podľa mňa sa jedná o veľmi pokazený film, zničený film s veľkým potenciálom, potešilo ma prostredie, detaily, ale netešia ma zásadné veci. Veci, ktoré sú obtiažne a zásadné, ako uvedenie Olivera do Londýna, uvedenie do života, kde už bude čisto ošatený, vždy najedený, či smrť zlého muža na konci boli proste jednoducho odbité, naopak izbových scén bolo priveľa a pôsobili nudne, nehovoriac o privolaní davov psom, to bol scénarský trapas. Postava Fagina, ktorú hral Ben Kingsley nepôsobila strašidelne, skôr rozpačito. Film sa dosť tiahol a skôr som čakal kedy skončí, akoby som si ho užíval. Počasie zas príliš zvýrazňovalo situácie, bolo predvídateľné. Ak by som mal v krátkosti zhodnotiť tento film, príde mi ako nevýrazný, nudný a premárnený film so zaujímavým motívom ohľadom sirôt v minulosti a v chudobe. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Literární klasika ve sterilním podání "na jistotu." Polanski je zručný režisér a nedovolil mi se nudit, ani na vteřinu. Hlavní hrdina vlastně za celý film nic neovlivnil a ten malej kluk byl taky docela nevýraznej. Zato Ben Kingsley mi udělal hroznou radost, jelikož poslední dobou hrál divné role v divných filmech a jeho Fagin byl excelentní. Taktéž tam byla velmi líbivá hudba. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Románová předloha k filmu vyšla poprvé v letech 1837 – 1838 v časopisu Bentley‘s Miscellany. Autor, celým jménem Charles John Huffam Dickens, napsal také Kroniku Pickwickova klubu, Malou Dorotku či autobiografického Davida Copperfielda. (imro)
  • Ve filmu si zahrály obě děti režiséra. Morgane Polanski ztvárnila dceru farmáře a Elvis Polanski se objevil jako chlapec s obručí. (don corleone)
  • Na Barrandově vyrostly kulisy Londýna 19.století, v jehož ulicích korzovalo osm set komparistů a prohánělo se dvacet kočárů. (EMMY)

Reklama

Reklama