Reklama

Reklama

Na stojáka

(pořad)
Komedie / Stand-up
Česko, 2004, 112x30 min

Režie:

Zdeněk Tyc

Kamera:

Josef Hruša

Účinkují:

Pavel Liška, Michal Kavalčík, Tomáš Matonoha, Tomáš Hanák, Petr Čtvrtníček, Jan Budař, Marek Daniel, Bohumil Klepl, Anna Polívková, Václav Koubek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Stand up comedy - sólové výstupy bavičů, specialita angloamerických barů, je snad nejkrutějším testem komiků. Kdo nedokáže, aby divák zvedl oči od sklenky, natož odložil doutník a zaplácal, je vyřízen. Sledujte Na stojáka z produkce HBO ČR.  Originální česká "stand-up comedy" vychází z tradice známé z angloamerických barů. V nich se bavič na malém pódiu postaví před publikum a během několika minut je zkouší pobavit vtipy, zpěvem, či improvizovanými scénkami. Slavným americkým příkladem byl komik Lenny Bruce, kterého ve známém filmu Boba Fosse ztvárnil Dustin Hoffman. Pořad NA STOJÁKA tvoří trvalou součást českého programu HBO. Původně se opíral o populární tváře typu Tomáše Hanáka, Tomáše Matonohy, či Ester Kočičkové, autoři však postupně objevili i talenty dosud neznámé - například Ivu Pazderkovou, Josefa Poláška, Lukáše Pavláska, Marii Ludvíkovou, či Lumíra Tučka. "Na stojáka je odvaha vystoupit a dát se všanc," říká režisér Zdeněk Tyc. "Na stojáka je prolomení chladné televize, něco, co tu ještě nebylo, něco, co riskuje a chce překvapit," upřesňuje režisér. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (321)

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Pořad sleduji pravidelně, mám tam totiž své oblíbence. Za poslední dobu se úroveň výstupů zlepšila, kvalitativně kolísají mnohem méně než-li na počátku, ale občasnému trapasu se člověk neubrání a lecky by se člověk schoval pod stůl i za vystupujícího, který zjevně trpí nedostatkem sebekritiky. Každopádně pořad "Na stojáka" patří mezi to nejlepší co televizní zábava nabízí. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Samotnou iniciativu nakonec - když to vezmu kolem dokola - vítám a vesměs chválim. I přes množství vysloveně trapných vystoupení to pořád dopadlo mnohem líp než naše pokusy o sitcom a panelovku. U mě osobně pak nejvíc bodujou dvojice - ať už znaková řeč na více způsobů nebo muj zřejmě největší favorit. ()

Reklama

woody 

všechny recenze uživatele

"Stand-Up comedy show Na stojáka!" V našich končinách neznámý formát zábavy.Jinde ve světě to však funguje velice úspěšně.Zkrátka postaví nějakého člověka - nejlépe vtipného - před mikrofon a on má za úkol vás bavit - čirá improvizace.Sám jsem měl možnost se již dříve seznámit se záznamem vystoupení jedné známé americké party stand-up maníků(Komici v montérkách na šňůře ).Ti nás bavili vtípky na svou rodinu, práci, politiku. V Na stojáku nás však baví připravenými scénkami nebo parodiemi.Občas si komik vybere někoho z obecenstva, zpovídá ho a poté na to reaguje.Publikum nejsou nováci v teplácích co se smějí i když jen Gott přijde na pódium s kloboukem na hlavě, ale inteligentní vyzrálí lidé.Někdy se tam také objeví nějaká známá osobnost(Hřebejk, Čtvrtníček - ten je i na pódiu ad.).Od HBO to byl skutečně povedený tah - nejprve představí tento formát zábavy za pomoci skečů více či méně známých osobností (kromě těch v seznamu vystoupili ještě Kočičková, Zbrožek, Koubek, Vychodilová...).A poté co si divák zvykne vyberou i nějaké skryté talenty z lidu.No, ti sice někdy tlačí na pilu, párkrát se jim něco nepovede, něco vyzní trapně.Když se však podíváte na ty otřesné šmíry, trapné chudáky, zpocená nevtipná individua co nám všechny naše televize neustále podstrkují jako zdroje smíchu (a čtvrtina republiky jim to žere) tak jsou začátečníci ze stojáka skuteční komici a uznání - sice v malé míře - se jim dostane alespoň takhle. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V našich končinách dosť neobvyklý projekt. Krátke, pár minútové, vtipné vystúpenie jediného učinkujúceho pred komorným publikom niekde v zafajčenej kaviarni. Hovorí sa tomu Stand-up comedy. Je potreba mať hodne odvahy a byť skutočne pohotový zabávač, aby to človek zvládol a nestrapnil sa pri tom. Komerčná televízia HBO sa rozhodla dať priestor realizovať sa v tejto činnosti ľuďom, ktorí si na to trúfli. A čo z toho vzišlo? Nuž všeličo. Niektoré výstupy sú vskutku nezabudnuteľné, že som sa doslova dusil od smiechu. Ale našlo sa aj dosť hodne trapných kúskov. Napriek tejto nevyváženosti dávam relácii "Na stojáka" tri hviezdičky s prihliadnutím na tuzemskú originalitu tohto formátu. *** ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Stand-up comedy je žánr vysoce uznávaný především ve Spojených státech, kde běžně vystupují naživo ty největší hvězdy filmového plátna a televizní obrazovky. Sestřihy, které se k nám příležitostně dostanou, obvykle obsahují, jak předpokládám, to nejlepší a nejzajímavější, takže porovnávat s tím českou produkci není férové. O fenoménu stand-up comedy v USA pojednává např. snímek Pointa se Sally Field v hlavní roli. Na rovinu říkám, že jsem příznivcem spíš intelektuálně laděného konverzačního humoru, jaký praktikovali např. Lasica se Satinským nebo Horníček s Werichem. Evidentně nejsem cílové publikum, ale i tak mě zamrazilo, jak zoufale trapný může být dnešní humoristický mainstream, zvlášť když si uvědomím, že i tady jsem viděl s největší pravděpodobností to nejlepší, co je v tomto pořadu k mání. Vulgarismy, křeč a to nejlacinější podbízení se. I při těch obecně doporučovaných scénkách jsem vyloženě trpěl. Snad jen Pazderková je snesitelná, podotýkám snesitelná. Celkový dojem: 20 %. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (5)

Související novinky

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama